Η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης στο αρχαιότερο δελτίο καιρού
Καλά Νέα

Η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης στο αρχαιότερο δελτίο καιρού

Μια λίθινη επιγραφή ηλικίας 3.500 ετών που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο αποτελεί το παλαιότερο δελτίο καιρού στον κόσμο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα και θα μπορούσε να προσφέρει νέα στοιχεία σχετικά με τη χρονολογική σειρά των γεγονότων στην αρχαία Μέση Ανατολή.

Πρόκειται για ένα κείμενο 40 γραμμών χαραγμένο σε ένα κομμάτι ασβεστίτη, ύψους σχεδόν 2 μέτρων που ονομάζεται «Τρικυμία Στέλα» και περιγράφει τη βροχή, το σκοτάδι και τον «ουρανό σε θύελλα, χωρίς διακοπή». Ερευνητές από το Oriental Institute του Σικάγο που μετέφρασαν πρόσφατα το κείμενο, πιστεύουν ότι οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες που περιγράφονται στην πλάκα ήταν αποτέλεσμα της τεράστιας έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Επειδή οι εκρήξεις του ηφαιστείου μπορεί να είχαν ευρύτερες επιπτώσεις στον καιρό, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η έκρηξη της Θήρας προκάλεσε σημαντικές αναταραχές στην Αίγυπτο.

Το εύρημα εντοπίστηκε στο Λούξορ, όπου βρίσκεται και ο τάφος του Αχομσέ. «Αυτό είναι σημαντικό για τους μελετητές της αρχαίας Εγγύς Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, σε γενικές γραμμές, καθώς η χρονολόγηση που χρησιμοποιούν οι αρχαιολόγοι βασίζεται στα ευρήματα στο Λούξορ, και τα νέα αυτά στοιχεία θα μπορούσαν να προσαρμόσουν τις ημερομηνίες αυτές», δήλωσε ο Μόελερ, επίκουρος καθηγητής της αιγυπτιακής αρχαιολογίας στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Οριεντάλ.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ