Εκπληκτικό βίντεο για την Κέρκυρα κάνει το γύρο του κόσμου
Καλά Νέα

Εκπληκτικό βίντεο για την Κέρκυρα κάνει το γύρο του κόσμου

Μια παρέα Αστεριών, σε μια στιγμή του χρόνου, 60.000 φωτογραφίες από μαγικά νυχτερινά τοπία της Κέρκυρας του Βασίλη Μεταλληνού, συναντούν τις μουσικές εμπνεύσεις του Γιάννη Μηλιάδη, σε ένα ταξίδι απ’το Παλαιό Φρούριο και τις ομορφιές της Κέρκυρας έως την Πανσέληνο και τα Άστρα.

Το video που έγινε ήδη viral στο διαδίκτυο σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι πρωτοβουλία του Κερκυραίου φωτογράφου και μέλους της Αστρονομικής εταιρείας Κέρκυρας, Βασίλη Μεταλληνού, ο οποίος χρειάστηκε τέσσερα χρόνια φωτογραφίζοντας έως και 8-9 ώρες κάποιες ημέρες για τη δημιουργία του.

O αστροφωτογράφος στο προσωπικό κανάλι του στο Youtube εξηγεί το περιεχόμενο του βίντεο, τις τεχνικές αλλά και τον εξοπλισμό που χρησιμοποίησε για να το πραγματοποιήσει.

«Εάν σε κάποια πλάνα βλέπετε την Σελήνη ή τον Ήλιο πιο μεγάλα, ενώ σε κάποια άλλα πλάνα πιο μικρά αυτό έχει να κάνει με την μεγέθυνση του τηλεσκοπίου ή του φακού. Στα πλάνα όπου η Σελήνη φαίνεται τεράστια , η απόσταση από το επίγειο στόχο είναι πολύ μεγάλη ~8+χλμ , ενώ οι φωτογραφίες είναι μέσα από το τηλεσκόπιο με εστιακή απόσταση 1000 mm. Όταν βλέπετε την Σελήνη να ανατέλλει πίσω από το Παλαιό Φρούριο , ενώ τα βουνά στο βάθος από πλάνο σε πλάνο αλλάζουν, είναι γιατί η Σελήνη κινείται πάνω στην εκλειπτική ±5°.

Στα πλάνα με τα αστρικά ίχνη , μπορείτε να παρατηρήσετε την κίνηση που κάνουν τα αστέρια, όπου ουσιαστικά είναι η Γη αυτή που κινείται γύρω από τον εαυτό της με ταχύτητα 1.674,4 χλμ./ώρα. Για την ακρίβεια η περίοδος περιστροφής της γης γύρω από τον άξονα της είναι 23 ώρες, 56 λεπτά και 4,09 δευτερόλεπτα και ονομάζεται αστρική ημέρα. Έτσι παρατηρώντας από την Γη τα ουράνια σώματα, η κύρια φαινόμενη κίνησή τους είναι από τα ανατολικά προς τα δυτικά με μία ταχύτητα 15°/ώρα = 15′/λεπτό ή για παράδειγμα μία ηλιακή ή σεληνιακή διάμετρο ανά δύο λεπτά.»

Ο δημιουργός του βίντεο μίλησε στο CNN προβάλλοντας τις ομορφιές του νησιού, αλλά και τους λόγους που εμπνέεται από την αστροφωτογραφία.

CNN: Τι σε ενέπνευσε να δημιουργήσεις αυτό το υπέροχο βίντεο;

B.M: Αυτό είναι το 5ο video σε σειρά που έχω δημιουργήσει και προέκυψε μέσα από την αγάπη μου για την Κέρκυρα, τόπο γέννησής μου, την πλούσια και μεγάλη ιστορία του νησιού, τα τοπία που κόβουν την ανάσα και βέβαια η αγάπη μου για το νυχτερινό ουρανό. Είναι μαγικό και ονειρεμένο να κοιτάζεις τον ουρανό και να βλέπεις τα αστέρια «τους γείτονές μας να ταξιδεύουν μακρυά» !

CNN:  Τι κάνει την Κέρκυρα ιδανικό μέρος για αστροπαρατηρήσεις;

B.M.: O ουρανός της Κέρκυρας δεν είναι και ο καλύτερος για αστροπαρατηρήσεις αλλά με ευχαριστούν οι σκοτεινές σκιές και τα ουράνια σώματα μέσα από τα τείχη της παλιάς πόλης της Κέρκυρας, μνημείο παγκόσμιας Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς UNESCO. Η Κέρκυρα έχει μια σπουδαία αστρονομική κληρονομιά και επρόκειτο για την Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας την πρώτη στην Ελλάδα η οποία ιδρύθηκε από τον αστρονόμο Felix Lamech το 1927.

 Ο Βασίλης Μεταλληνός μιλάει για τον εξοπλισμό που χρησιμοποίησε, τα ιδανικά σημεία στην Κέρκυρα για φωτογραφικές λήψεις του ουρανού στην παλιά πόλη, στο Αγγελόκαστρο, στο Χαλικούνα αλλά και στην Ελλάδα όπως η Πελοπόννησος.

Πέρα από το χρόνο που χρειάστηκε για τις λήψεις, αρκετός ήταν ο χρόνος περίπου ένα μήνα για την αρχειοθέτηση 200 χιλιάδων φωτογραφιών time lapse στο αρχείο όπου έχει με 1.5 εκ. φωτογραφίες. Μετά χρειάστηκε άλλος ένας μήνας για τη δημιουργία του video με τον ήχο.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη του στο CNN

Πηγές: Bill Metallinos Youtube Channel /  CNN

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Corfu is an amazing place like other ionian islands. I really love that place and I ‘m looking forward to see it again… hope you experience it too … you can easily find the way to get there even if you are somewhere else you can find the route here https://www.letsferry.gr/en/upiresies/destinations/provoli-proorismou/corfu


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ