Ξαναγίνε Ελληνας
Σημαντικοί Έλληνες

Ξαναγίνε Ελληνας

Μία ερώτηση την οποία εύλογα μπορεί κάποιος να θέσει για τον Ευθύμιο Βαρλάμη, δεν είναι το «τι είναι», αλλά «τι δεν είναι». Το βιογραφικό που ο ίδιος έχει συντάξει, είναι λιτό, ωστόσο, εκείνοι που τον γνωρίζουν και τον έζησαν, έχουν διαμορφώσει τη δική τους άποψη και όχι άδικα, του αποδίδους τα ακόλουθα: Πολύμορφος καλλιτέχνης αναγεννησιακού τύπου, είναι πέρα από αρχιτέκτονας, ζωγράφος, συγγραφέας, designer, παιδαγωγός, «Φανατικός» Έλληνας, πιστεύει στην οικουμενική διάσταση που έχει ο ελληνισμός και στον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να παίξει στην διαμόρφωση του παγκόσμιου γίγνεσθαι.

Γεννήθηκε το 1942 στη Βέροια, σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Βιέννης και δίδαξε σε διάφορα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και Ακαδημίες. Το 1988 διηύθυνε το τμήμα Αρχιτεκτονικής στη Θερινή Ακαδημία του Σάλτζμπουργκ, όπου παρουσίασε τη θεωρία του «Αυτοματισμού» στην αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό.

Πραγματοποίησε σειρά από πειραματικά ερευνητικά προγράμματα όπως η «Σαντορίνη, Παγκόσμια Οικολογική Ακαδημία», που οργάνωσε με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μεσογειακών Πανεπιστημίων.

Το 1995 ζωγράφισε 12 πίνακες από την Αποκάλυψη του Ιωάννη στα πλαίσια του εορτασμού από το Οικουμενικό Πατριαρχείο των 1900 χρόνων της συγγραφής του έργου του στην Πάτμο.

Προτάθηκε για το «Βραβείο Kyoto 2002″ στις τέχνες και τη φιλοσοφία.

Για περισσότερο από 10 χρόνια αφοσιώθηκε στο μεγάλο εικονογραφικό project του «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2000″ και δημιούργησε περισσότερα από 1500 έργα με θέμα το Μέγα Αλέξανδρο, που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1997  στη Θεσσαλονίκη, με την υποστήριξη του επιχειρηματικού κόσμου και των Ο.Τ.Α. της Βόρειας Ελλάδας.

Το 1998 μεταφέρθηκε στην Αθήνα με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων και στη συνέχεια στα Χανιά, στο Ναύπλιο, στη Ρόδο, στη Βέροια, στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και την ευλογία και υποστήριξη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Δεκτός από τον Πάπα Βενέδικτο XVI

Ο Ευθύμιος Βαρλάμης έγινε στις 16 Μαρτίου δεκτός από τον Πάπα της Ρώμης Βενέδικτο XVI, για να τού παραδώσει ο ίδιος προσωπικά ένα μεγάλο ζωγραφικό πορτραίτο του, διαστάσεων 2.00 Χ 2.00 μ., που φιλοτέχνησε γι” αυτόν.

Σ” αυτή την προσωπική ακρόαση, που έγινε με τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, ο καθηγητής Βαρλάμης παρέδωσε στον Πάπα κι έναν φάκελο με εικόνες περισσότερων από 50 έργων του, που περιλαμβάνονται στον «Κύκλο του Χριστού», με την προτροπή να παρουσιαστούν σε όλο τον κόσμο.

«Για πολύ καιρό δίσταζα να ζωγραφίσω θέματα που αναφέρονται στην Πίστη, επειδή στην Ορθοδοξία οι εικόνες αποτελούν συστατικό κομμάτι της θείας λειτουργίας», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο καταξιωμένος καλλιτέχνης, η ζωγραφική του οποίου, τα τελευταία χρόνια, αναφέρεται όλο και περισσότερο σε χριστιανικά θέματα και συνέχισε: «Δεδομένου ότι είχα να φροντίσω ολοένα και πιο πολλά σημεία που βρίσκονται σε φθίνουσα κατάσταση πίστης, πήρα το θάρρος με το έργο μου να κάνω δημόσια γνωστή την πίστη μου. Ο πρώτος κύκλος που προέκυψε έτσι, παρουσιάστηκε το 2005 με τον τίτλο “I Believe” στη Βιέννη και στο Δουβλίνο».

Το μεγάλο πορτραίτο του Πάπα της Ρώμης Βενέδικτου XVI, ο Βαρλάμης το ζωγράφισε σε συνδυασμό με τη πολύπλευρη έκθεση του «The New Vision» στο πολιτειακό μουσείο του St. Pοlten, το 2007, όπου καταπιάστηκε με το ζήτημα της εσωτερικής αντιμετώπισης και της πνευματικής προστασίας απέναντι στην τρομοκρατία και τις καταστροφές.

Ο «Κύκλος του Χριστού» περιλαμβάνει πάνω από 50 πίνακες, ύψους 2 μέτρων, τους οποίους ζωγράφισε ο Βαρλάμης για να αποτυπώσει τη συγκλονιστική συνάντηση των ανθρώπων με τον Χριστό, όπως και για να θυμίσουν τη σημασία της ευρωπαϊκής μας παράδοσης. Τους πίνακες αυτούς ο Βαρλάμης τους έθεσε στη διάθεση του Ποντίφικα, με την παράκληση να διατεθούν για μια περιοδεύουσα έκθεση, που θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, ξεκινώντας από τη Ρώμη.

Το συγγραφικό του έργο

Ωστοσο, οι δραστηριότητες του Ευθύμιου Βαρλάμη δεν σταματούν εκεί. Το βιβλίου του που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΑΝΟS με είκοσι μικρές ιστορίες αφηγηματικού και ίσως σε κάποιες περιπτώσεις αυτοβιογραφικού χαρακτήρα, γραμμένες από τη δεκαετία του 60 μέχρι σήμερα, οριοθετούν τα χαρακτηριστικά της φυλής μας. Τίτλος του Βιβλίου; «Ξαναγίνε Ελληνας»!

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Με συγκινησε η εκθεση για τον ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ….Μιλησε για την ΑΓΑΠΗ…το καταλαβα μεσα απο την καθαροτητα των ματιων του ,κατι που αποτυπωνεται στην ζωγραφικη σας ….ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ