Ένας ηθοποιός με σπάνιο ταλέντο που ήθελε να γίνει τραγουδιστής της όπερας
Σημαντικοί Έλληνες

Ένας ηθοποιός με σπάνιο ταλέντο που ήθελε να γίνει τραγουδιστής της όπερας

Δυσαναπλήρωτο είναι το κενό που αφήνει στον χώρο του θεάτρου, ο θάνατος του εξαιρετικά ταλαντούχου ηθοποιού κυρίως του θεάτρου και του κινηματογράφου, Ηλία Λογοθέτη, σε ηλικία 85 ετών. Ο Λευκαδίτης καλλιτέχνης, άφησε πίσω του μία πληθώρα από συγκλονιστικές ερμηνείες οι οποίες τον τοποθετούν επάξια στο ράφι των μεγάλων της ελληνικής υποκριτικής τέχνης.

Τον θάνατό του, γνωστοποίησε με δική του ανάρτηση στα social media ο γιός του, Αλέξανδρος Λογοθέτης, ο οποίος έγραψε σε μια μαύρη σελίδα «Αντίο γαλάζια μάτια» («So long blue eyes»). Το καθηλωτικό του βλέμμα με τα καταγάλανα μάτια του, ήταν από τα δυνατά του υποκριτικά… χαρτιά, σχεδόν σε όλες του τις ερμηνείες.

Ο Ηλίας Λογοθέτης γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1939 και μεγάλωσε στη Λευκάδα. Δεν σκεφτόταν να ακολουθήσει την υποκριτική, καθώς ελκυόταν περισσότερο από την όπερα σαν είδος. Σπούδασε και πήρε πτυχίο από το τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Παντείου. Με το θέατρο ήρθε σε επαφή μέσω του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, απ’ όπου αποφοίτησε το 1967 και πήρε μέρος σε πολλές θεατρικές παραστάσεις. Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1970 στο έργο «Βαβυλωνία».

Η παρουσία του Ηλία Λογοθέτη στη σκηνή ήταν πάντα μια αποκάλυψη. Απόφοιτος της Παντείου, δεν είχε στο μυαλό του το επάγγελμα του ηθοποιού· αντίθετα, επιθυμούσε να ακολουθήσει την καριέρα του ως τραγουδιστής όπερας. Η αγάπη του για το τραγούδι ήταν προφανής, και πολλοί αναφέρθηκαν στο εξαιρετικό ταλέντο του.

Έχει συνεργαστεί με τους κορυφαίους θιάσους του ελεύθερου θεάτρου, όπως οι Γιάννης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου, Κάκια Αναλυτή-Κώστας Ρηγόπουλος, Νίκος Ξανθόπουλος, Θανάσης Βέγγος, Άγγελος Αντωνόπουλος-Μιράντα Κουνελάκη, καθώς και με το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου κ.ά.

Ως σκηνοθέτης, αλλά και ως καθηγητής υποκριτικής, εργάστηκε στη Δραματική Σχολή “Ράμπα”, στο “Θεατρικό Εργαστήρι” του Βασίλη Διαμαντόπουλου, καθώς και στην Ανώτερη Δραματική Σχολή “Θεατρικά Δρώμενα ΙΑΣΜΟΣ”.

Αναγνωρίστηκε με το Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τις ερμηνείες του στις ταινίες “Βαβυλωνία” (στον ρόλο του Αστυνόμου) και “Τα Παιδιά της Χελιδόνας” του Κώστα Βρεττάκου (1988). Η κωμική του απόδοση ήταν εξίσου εντυπωσιακή με την ερμηνεία του σε δραματικούς ρόλους.

Συνολικά, ο Ηλίας Λογοθέτης συμμετείχε σε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις, περισσότερες από 50 ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες και αντίστοιχο αριθμό τηλεοπτικών σειρών. Η τελευταία του εμφάνιση ήταν στο “Έτερος Εγώ: Νέμεσις”, υπό τη σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια, σε μια σκηνή που έλαβε χώρα σε νοσοκομείο και έκλεψε τις εντυπώσεις.

Έγινε γνωστός κυρίως σε κωμικούς ρόλους από συμμετοχές στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Το 2000 δέχτηκε τα θετικά σχόλια του Χάρολντ Πίντερ για την ερμηνεία του στο θεατρικό έργο «Νεκρή Ζώνη». Είχε συνεργαστεί με τους θιάσους Γιάννη Φέρτη-Ξένιας Καλογεροπούλου, Κάκιας Αναλυτή-Κώστα Ρηγόπουλου, Νίκου Ξανθόπουλου, Θανάση Βέγγου, Άγγελου Αντωνόπουλου-Μιράντας Κουνελάκη, με το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου κά.

Συμμετείχε σε πολλά θεατρικά έργα στην τηλεόραση στο γνωστό «Θέατρο της Δευτέρας» (ΕΡΤ1). Είχε λάβει μέρος, επίσης, σε μουσικές παραστάσεις, όπως το αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ. Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μαρία Ζαχαρή.

Ο Ηλίας Λογοθέτης ήταν ένας σπουδαίος ηθοποιός που μαθήτευσε κοντά στον Κάρολο Κουν. Ερμήνευσε με πάθος, εντιμότητα και ήθος σημαντικούς ρόλους, δίνοντας τους ζωή στο θέατρο, στον ελληνικό κινηματογράφο, στην τηλεόραση”, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, πληροφορούμενη τον θάνατο του Ηλία Λογοθέτη.

«Ο συγγραφέας Χάρολντ Πίντερ – συνέχισε η κ. Μενδώνη – συγχαίροντάς τον για την ερμηνεία του ως Σπούνερ, στο έργο του «Νεκρή Ζώνη», τον ρώτησε πού οφειλόταν η ιδιαιτερότητα στο παίξιμό του. Και ο σεμνός Ηλίας που αγαπήθηκε από το ελληνικό κοινό, σε όποιο είδος θεατρικού λόγου κι αν επιδόθηκε, του απάντησε ότι η μεσογειακή ιδιοσυγκρασία του τον έκανε να βάζει λίγη συγκίνηση σε κάθε ρόλο που ερμήνευε. Αυτή η ιδιοσυγκρασία του, η στάση ζωής του, η αφιέρωσή του και η αγάπη του για την Τέχνη, ήταν που τον έκανε να ξεχωρίσει πολύ νωρίς, είτε έπαιζε στη ‘Βαβυλωνία’ του Βυζάντιου είτε στο ‘Τέλος του παιχνιδιού’ του Μπέκετ και ακόμη ερμηνεύοντας Βιζυηνό στο ‘Μόνον της ζωής του ταξείδιον’, του Λάκη Παπαστάθη. Λευκαδίτης, λάτρης της όπερας, αφιερωμένος στη δουλειά του, διανοούμενος και ταυτόχρονα φίλος και συνάδελφος, απλός και προσιτός, ο Ηλίας Λογοθέτης αγαπήθηκε από το κοινό. Θα λείψει σε όλους μας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ