Ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας με δεκάδες εμβληματικά project, επέστρεψε στην Ελλάδα
Θα μπορούσε να αποτελεί μία παραδειγματική ιστορία επιτυχίας που από το Brain Drain, φτάσαμε στο Brain Gain, αφού ο διεθνούς, πλέον, φήμης, αρχιτέκτονας, Παναγιώτης Τόμπρας, αφού έχτισε το όνομά του στο εξωτερικό έχοντας στο βιογραφικό του δεκάδες εμβληματικά project, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να συνεχίσει να μεγαλουργεί με βάση τη γενέτειρά του.
Με καταγωγή από τη Σπάρτη και με προσωπική πορεία σπουδών στην Ιταλία, το 2012, αναγκάστηκε να κλείσει το γραφείο του στη Σπάρτη και να εγκατασταθεί στην Αυστραλία. Ωστόσο, η επιστροφή του στην Ελλάδα σηματοδοτεί την άνοδο ενός αρχιτέκτονα που έχει κατακτήσει θέση στην κορυφή του χώρου, αναλαμβάνοντας μεγάλα έργα.
Οι τέσσερις μεγάλοι προορισμοί της τελευταίας δεκαετίας, δηλαδή Αυστραλία, Κατάρ, Ντουμπάι και Αίγυπτος, αντιπροσωπεύουν τους επιτυχημένους σταθμούς του Παναγιώτη Τόμπρα. Κατάφερε να διευθύνει επιτυχώς κατασκευαστικά έργα αξίας δισεκατομμυρίων, αποτυπώνοντας την εντυπωσιακή του πορεία στο χώρο. Η εντυπωσιακή του καριέρα εκκινεί μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο της Βενετίας το 2002. Κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα, ιδρύει γραφείο στη Σπάρτη, την πατρίδα του, με παράρτημα στη Μονεμβάσια. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ευημερίας, επικεντρώνεται στο σχεδιασμό ξενοδοχείων, εξοχικών κατοικιών και πολυτελών βίλων.
«Εφτασα στην Αυστραλία χωρίς να γνωρίζω κανέναν. Στην πορεία γνώρισα Έλληνες μετανάστες οι οποίοι με βοήθησαν αρκετά στο καίριο θέμα της αναζήτησης και εύρεσης εργασίας και τους ευχαριστώ από καρδιάς για την πολύτιμη βοήθειά τους. Ωστόσο και πριν ταξιδέψω εκεί είχα μεριμνήσει πραγματοποιώντας πολύ καλή προετοιμασία. Ενδεικτικά, είχα ετοιμάσει το βιογραφικό μου με τέτοιον τρόπο που να ταιριάζει στη χώρα, είχα αποστείλει πολλά emails σε εταιρείες και πολλά άλλα. Ημουν δηλαδή κατάλληλα προετοιμασμένος στο πού θα κινηθώ ώστε να βρω εργασία. Επιπλέον, επισκέφτηκα την ελληνική κοινότητα στη Μελβούρνη, όπου και με βοήθησαν παρέχοντάς μου αρκετές συμβουλές», έχει πει σε παλιότερη συνέντευξή του.
Η καριέρα του στην Αυστραλία θα μπορούσε να τον έχει οδηγήσει να παραμείνει εκεί για πάντα, ωστόσο η οικογένειά του είχε παραμείνει στην Ελλάδα και εκείνος έψαχνε τρόπο να βρεθεί πιο κοντά της. Χωρίς να έχει προηγηθεί η συστηματική προετοιμασία του 2012, ο Τόμπρας πήρε το 2012 την απόφαση να δοκιμάσει την τύχη του στο Κατάρ. Πέρασε με επιτυχία τη δοκιμασία των συνεντεύξεων, και έτσι η διάρκεια της πτήσης για την Αθήνα μειώθηκε στις 4 ώρες, ενώ από τη Μελβούρνη χρειαζόταν 19. Ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή σχεδιασμού στο «Sheraton Hotel», στο τεχνητό νησί Pearl, στην Ντόχα. Ήταν ένα έργο κατασκευής 5 υψηλών πύργων και 1.300 επιμέρους ιδιοκτησιών, καθώς και στο εμπορικό κέντρο North Gate Mall.
Στο Ντουμπάι έμεινε πέντε χρόνια δουλεύοντας ως υπεύθυνος σχεδιασμού και κατασκευής του Μουσείου του Μέλλοντος. Πρόκειται για ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό δημιούργημα – μια ματιά στον κόσμο σε 50 χρόνια από τώρα, εκθέτοντας τις προηγμένες τεχνολογίες σε παραδοσιακές μορφές τέχνης, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του μουσείου. «Το ότι η υπογραφή μου βρίσκεται σε ένα τέτοιο έργο είναι πραγματικά υπέροχο και με γεμίζει περηφάνια», λέει σε νεότερη συνέντευξή του.
«Πρόκειται για ένα κτίριο ύψους 77 μέτρων όπου στην πρόσοψή του είναι αποτυπωμένο στα αραβικά ένα προσωπικό ποίημα του σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ. Η πρόσοψή του έχει επενδυθεί με 1.024 πάνελ από ανοξείδωτο χάλυβα, σχεδιασμένα καθένα ξεχωριστά, ποικίλων διαστάσεων, που φτάνουν έως και τα 9Χ3 μέτρα σε καμπύλη μορφή. Κατασκευάστηκαν σε εξωτερικό χώρο και μεταφέρθηκαν και συναρμολογήθηκαν στο έργο. Εγώ διηύθυνα ένα σύνολο ομάδων -υπεύθυνες σχεδιασμού, κοστολόγησης και τρόπου κατασκευής- που ξεπερνούσε τους 100 αρχιτέκτονες και μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων. Το σχήμα του αντιπροσωπεύει τις γνώσεις που έχουμε ως ανθρωπότητα, ενώ το κενό το άγνωστο μέλλον.
Με την επιστροφή του στη χώρα μας, πριν από δύο χρόνια, δραστηριοποιήθηκε στη μετατροπή κτιρίου γραφείων σε boutique hotel στον Πειραιά, αλλά και με την ανακαίνιση του γνωστού «Levendi Resort» στα Καμένα Βούρλα. «Η Ελλάδα αναπτύσσεται, βρισκόμαστε σε συζητήσεις για ένα 5άστερο ξενοδοχείο ξένων συμφερόντων στο κέντρο της Αθήνας, εξοχικές κατοικίες στην Πάρο και πολυτελείς πολυκατοικίες στα νότια και βόρεια προάστια», λέει ο ίδιος.
Ίδρυσε την εταιρεία Top Mentor Consultants, όπου εκτός από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, αναλαμβάνει την κατασκευή αλλά και το project management και συμβουλεύει υποψήφιους επενδυτές, συνεργαζόμενη με όλους όσους επιθυμούν να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο κατασκευαστικά στη χώρα, είτε αναβαθμίζοντας υφιστάμενα ακίνητα, είτε δημιουργώντας νεόδμητες κατασκευές.
«Αγαπάω την Ελλάδα και πιστεύω στις δυνατότητές της. Η χώρα έχει ποιότητα ζωής, ενώ βρίσκεται και σε ένα πολύ καλό momentum με σημαντικές ευκαιρίες στον κατασκευαστικό τομέα και πολλές επενδύσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη. Την ίδια στιγμή η κατασκευαστική δραστηριότητα στην δημιουργία μεγάλων projects στο Ντουμπάι, είχε σταδιακά αρχίσει να φθίνει. Και αυτό το γεγονός με παρακίνησε να λάβω την απόφαση να επιστρέψω στην Ελλάδα. Ωστόσο, διατηρώ ακόμα συνεργασίες εκτός συνόρων, σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία ή το Καζακστάν», δηλώνει με σιγουριά ο Παναγιώτης Τόμπρας.