Ο Έλληνας από τη Βραζιλία που έγινε ο «βασιλιάς της μπίρας»
Σημαντικοί Έλληνες

Ο Έλληνας από τη Βραζιλία που έγινε ο «βασιλιάς της μπίρας»

Γιός έλληνα μετανάστη που ταξίδεψε στη Βραζιλία στα μέσα του περασμένου αιώνα, ο Μισέλ Δουκέρης, γεννήθηκε στη χώρα της Λατινικής Αμερικής το 1973. Κάτοχος πτυχίου Χημικού Μηχανικού από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Santa Catarina και μεταπτυχιακού τίτλου από το Fundacao Getulio Vargas στη Βραζιλία και έχοντας ολοκληρώσει μεταπτυχιακά προγράμματα από το Wharton School και το Kellogg School of Management, ο Μισέλ Δουκέρης αγαπά την Ελλάδα.

Μπορεί η αγγλική του προφορά στις συνεντεύξεις που δίνει αυτές τις μέρες σε διεθνή δίκτυα θυμίζει περισσότερο αυτή ενός Βραζιλιάνου παρά ενός Έλληνα. Ο ίδιος ωστόσο τονίζει σε κάθε ευκαιρία την ελληνική του καταγωγή και τις ελληνικές του ρίζες.

Η πορεία του προς την επιτυχία στον χώρο της ζυθοποιίας ξεκίνησε το 1996, όταν ο Μισέλ ήταν μόλις 23 ετών και ξεκίνησε ως υπάλληλος στην AB InBEV, την εταιρεία που χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο. Ικανός, προσηλωμένος και με… ελληνικό τσαγανό, χρησιμοποίησε τις γνώσεις του και την εμπειρία του για να εξελιχθεί μέσα στην ίδια την εταιρεία ανεβαίνοντας σταδιακά τα σκαλιά της ιεραρχίας. Πρόκειται για μία ιστορία επιτυχίας όπου ένας απλός υπάλληλος κάποτε, κατάφερε να δικαιώσει τις προσδοκίες που δημιούργησε από την πρώτη μέρα που μπήκε στον χώρο και να φτάσει στο σημείο να διοικεί μια αυτοκρατορία της μπίρας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το κομβικό χρονικό σημείο για τον ίδιο αλλά και τις τύχες της AB InBEV ήταν η περίοδος 2010-2012, όταν του εμπιστεύτηκαν τις τύχες των δραστηριοτήτων της στην Κίνα. Εκεί κατόρθωσε να διπλασιάσει τις πωλήσεις, με αποτέλεσμα να προαχθεί σε πρόεδρο όλης της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού.

Σύμφωνα με το εκτεταμένο αφιέρωμα των Financial Times στον Δουκέρη, ο ίδιος γοητεύτηκε από τα πενταετή προγράμματα ανάπτυξης του Πεκίνου και αποφάσισε να «πατήσει» πάνω τους, επεκτείνοντας τον χρονικό ορίζοντα στα δέκα χρόνια. Δηλαδή λειτουργεί στην βάση ενός μεσοπρόθεσμου ή και μακροπρόθεσμου σχεδίου, την ώρα που οι ανταγωνιστές βλέπουν πολύ πιο… κοντά και με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από αυτούς.

«Είναι σχεδόν σαν να αποφεύγεις μια μάχη για κάτι, τοποθετώντας τον εαυτό σου μπροστά από όλους για αυτό το πράγμα. Δίνεις τον αγώνα αλλά χωρίς να έχεις άμεση αντιπαράθεση. Είμαι εδώ μακροπρόθεσμα. Δεν θα βιαστώ να λάβω αποφάσεις. Θα κάνουμε πράγματα που θα διαρκέσουν», υποστηρίζει.

Έτσι, μετά από μια τετραετία ως πρόεδρος του τμήματος Ασίας-Ειρηνικού, το διάστημα 2016-2017, ο Δουκέρης έγινε ο επικεφαλής παγκόσμιων πωλήσεων (Global Chief Sales Officer) της AB InBev και στη συνέχεια το 2019 ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου για τη Βόρεια Αμερική, ενώ από τον Ιούνιο του 2021 είναι πλέον ο διευθύνων σύμβουλος ολόκληρου του ομίλου.

Η μεγαλύτερη επιτυχία που του πιστώνεται, πέρα από την αύξηση των πωλήσεων, είναι η δραστική περικοπή των εξόδων, προκειμένου να μειωθούν τα χρέη της εταιρείας. «Κάθε δολάριο μετράει» λέει ο ίδιος, ζητώντας από κάθε περιφερειακό διευθυντή να είναι σε θέση να αιτιολογήσει και την παραμικρή δαπάνη, ακόμη και το χαρτί για τον εκτυπωτή.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Μισέλ Δουκέρης είναι ένας άνθρωπος με όραμα το οποίο έχει ορίζοντα εκατονταετίας, όσο τρελό κι αν ακούγεται. Όμως με τις ρίζες της εταιρείας να χάνονται σχεδόν στον μεσαίωνα, κάτι τέτοιο δεν φαντάζει και τόσο τρελό τελικά. Σήμερα η AB InBev έχει στην φαρέτρα της περίπου 400 μάρκες, μερικές εκ των οποίων είναι κάποιες από τις πλέον δημοφιλείς μπίρες στον κόσμο.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ