Ο Έλληνας που κρατά τα κλειδιά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου τα τελευταία 8 χρόνια
Σημαντικοί Έλληνες

Ο Έλληνας που κρατά τα κλειδιά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου τα τελευταία 8 χρόνια

Γεννημένος σε ένα περιβάλλον με έντονες ποδοσφαιρικές παραστάσεις αφού είναι ο πρωτότοκος γιός του τερματοφύλακα – θρύλου του Ολυμπιακού και μετέπειτα διοικητικό στέλεχος της ομάδας του Πειραιά, Σάββα Θεοδωρίδη, ο Θεόδωρος, δύσκολα θα απέφευγε να αγαπήσει το ποδόσφαιρο. Η μυρωδιά από το φρεσκοκομμένο χορτάρι του γηπέδου, οι πανηγυρισμοί των οπαδών στις εξέδρες, οι συγκινήσεις από τις αποκρούσεις του πατέρα του και τις επιτυχίες του, έμειναν χαραγμένα στη συνείδησή του από μικρό παιδί και η συνέχεια, αν και απρόβλεπτη, φαίνεται ότι είχε τις βάσεις για να εξηγηθεί.

Έτσι λάτρεψε το ποδόσφαιρο και έμαθε να το απολαμβάνει στην ολότητά του. Φανατικός θαυμαστής του Νίκου Αναστόπουλου, ξεχώριζε για το ταλέντο του τον Άγγελο Μπασινά, και αγάπησε φανατικά την ομάδα της Leeds στην Αγγλία. Ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης, δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά ποτέ με τα εγχώρια του ποδοσφαίρου, παρά μόνο όταν λειτουργούσε ως… ηρεμιστικό για τον πατέρα του, Σάββα, κάθε φορά που κέρδιζε ο Ολυμπιακός.

«Πάντα θέλω να κρατάω τη ρομαντική πλευρά του ποδοσφαίρου. Ένας από τους μεγάλους και δύσκολους στόχους για όλους μας είναι αυτός. Το όσο το δυνατόν καλύτερο πάντρεμα. Να μη χάσει το ρομαντικό κομμάτι του και να διατηρήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης και τη δημοφιλία του», είχε πει σε συνέντευξή του στο «Βήμα».

Ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης, πήρε πτυχίο στο τμήμα μάρκετινγκ του Πανεπιστημίου της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ήταν συμμαθητής με τον, αργότερα πρόεδρο της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιο στη Σχολή Μωραϊτη και αποτέλεσε αποτέλεσε μέλος της περίφημης ομάδας πρωτοπορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου που προσπάθησε να αλλάξει τον ποδοσφαιρικό χάρτη το 2007 με τη δημιουργία της Super League, παρέα με τους Γιάννη Βαρδινογιάννη, Πέτρο Κόκκαλη, Ντέμη Νικολαϊδη, Κώστα Πηλαδάκη, Πατρίκ Κομνηνό και Τάκη Κανελλόπουλο.

Ο ίδιος κρατούσε αποστάσεις από το ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν ήθελε να ασχολείται με αυτό και προτιμούσε να αναπτύξει τις γνωριμίες του στην Ευρώπη. Ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης έγινε ακόμη περισσότερο γνωστός στο ευρύ κοινό το 2008 όταν η ΕΠΟ ανακοίνωνε πως αναλαμβάνει ρόλο στην ομάδα ειδικών συμβούλων του προέδρου της UEFA, Μισέλ Πλατινί. Για κάποιους αυτή η είδηση ήταν κεραυνός εν αιθρία. Όμως, όπως ο ίδιος ο Θεοδωρίδης τόνιζε σε συνέντευξή του, γνωρίστηκε με τον Πλατινί το 1998, αμέσως ανέπτυξαν φιλικές σχέσεις και κοινές απόψεις για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και όλα αυτά έφεραν τη συνεργασία 10 χρόνια μετά. Ήταν τέτοια η εμπιστοσύνη του Γάλλου προς τον Έλληνα παράγοντα που φρόντισε σε μικρό χρονικό διάστημα να του αυξήσει τις αρμοδιότητές του και να τον κάνει ευρέως γνωστό στα κλιμάκια της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

Η σχέση του με την UEFA ξεκίνησε σχεδόν πριν από 25 χρόνια, όταν την περίοδο 1998 – 2000 υπήρξε μέλος της Επιτροπής διοργανώσεων συλλόγων της UEFA στην οποία διατέλεσε και τρίτος αντιπρόεδρος την περίοδο 2007 – 2009, ενώ από το 2000 έως το 2004 ήταν μέλος της επιτροπής Σταδίων και Ασφάλειας της UEFA, στην οποία επίσης διατέλεσε και αντιπρόεδρος από το 2004 έως το 2007. Παράλληλα, ήταν Διευθυντής του τμήματος Εθνικών Ενώσεων από το 2008 έως το 2016, ενώ από το 2010 έως το 2016 εκτελούσε χρέη Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα.

Τότε, το 2016, ήρθε για τον ίδιο η απόλυτη επιβράβευση. Ήταν Κυριακή, 6 Μαρτίου, στη Νιόν της Ελβετίας, ίδια μέρα με τα γενέθλια του γιού του, Σάββα, που ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης γιόρτασε την θεαματική του ανέλιξη στην ιεραρχία της UEFA. Η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA, που συνεδρίασε στην Αθήνα, επιβεβαίωσε την τοποθέτηση του Θεόδωρου Θεοδωρίδη ως μονίμου γενικού γραμματέα της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας.

Τη σχετική πρόταση που έγινε αποδεκτή από τα μέλη της Ε.Ε. έκανε ο νέος πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Ο κ. Θεοδωρίδης είχε τοποθετηθεί αρχικά σε αυτό το πόστο τον περασμένο Φεβρουάριο, αντικαθιστώντας τον Τζιάνι Ινφαντίνο που αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα (και τελικά να εκλεγεί) για την προεδρία της FIFA.

«Χαίρομαι εδώ στη Νιόν, έχω βρει την ηρεμία μου, εργάζομαι πολλές ώρες», έλεγε τότε σε φίλους και γνωστούς ο Θόδωρος Θεοδωρίδης, ο οποίος σχεδόν έκοψε τους δεσμούς με το εγχώριο ποδόσφαιρο. Έχει βέβαια με επίσημη ιδιότητα παρακολουθήσει ευρωπαϊκά ραντεβού Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού, αλλά με τους γιους του βρέθηκε μόνο σε ματς Ολυμπιακού – Καλλονής πριν από πολλά χρόνια.

Ο ίδιος μένει στις όμορφες αναμνήσεις της κατάκτησης του Euro 2004, «η ωραιότερη θύμηση και δεν την αλλάζω με τίποτα», λέει Είναι χαρακτηριστικό ότι την ημέρα της εκλογής του, η πλειονότητα της χρυσής γενιάς δεν τον ξέχασε και του έστειλε μηνύματα συγχαρητηρίων! Στην πατρίδα έρχεται περίπου δύο φορές τον χρόνο για οικογενειακούς λόγους. Μια μεγάλη ελληνική νίκη, προσωπική για τον Θεοδωρίδη, μαζί ασφαλώς με τα καλά λόγια που λένε οι παράγοντες όλων των ελληνικών ομάδων γι’ αυτόν.

Μέχρι και σήμερα, ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης αποτελεί το No 2 στην ιεραρχία της UEFA. «Όλη μου η καριέρα ήταν στο ποδόσφαιρο», λέει, «και δεν περνάει μέρα που να μην το αναγνωρίζω αυτό ως μεγάλο προνόμιο. Για μένα είναι ένα συναρπαστικό παιχνίδι – γεμάτο εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, θεαματικές ικανότητες και έντονο ανταγωνισμό».

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ