Ο πρώτος Έλληνας στη λίστα του TIME με τους 100 ανθρώπους που θα αλλάξουν τον κόσμο
Για πρώτη φορά, ένας Έλληνας συμπεριλαμβάνεται στη λίστα του παγκοσμίου φήμης και αξιοπιστίας, περιοδικού TIME, με τους 100 ανθρώπους που θα αλλάξουν τον κόσμο. Πρόκειται για μία ιδιαίτερη τιμή για τη χώρα μας αφού η συγκεκριμένη ετήσια λίστα, αναγνωρίζει 100 ανθρώπους από όλους τους χώρους, της πολιτικής, της επιστήμης, της τέχνης και της κοινωνικής δράσης με την πιο ισχυρή προοπτική να επηρεάσουν τα μέγιστα αλλάζοντας τον κόσμο.
Πρόκειται για τον Δρ. Ανδρέα Φλουρή, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, στον οποίο αναγνωρίστηκε η συνεισφορά του στους τομείς της φυσιολογίας, της περιβαλλοντικής υγείας και της βιωσιμότητας.
Η λίστα η οποία ξεκίνησε να δημοσιεύεται μόλις το 2021, έχει συμπεριλάβει πολιτικούς όπως η Σάννα Μαρίν, την πρώην Πρωθυπουργό της Φινλανδίας, την Κάγια Κάλλας, την Πρωθυπουργό της Εσθονίας η οποία ξεχώρισε για τον αγώνα της υπέρ της Ουκρανίας στα Ευρωπαϊκά φόρα, αλλά ακόμα και τον σημερινό Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ.
Ποιος είναι ο Ανδρέας Φλουρής
Τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια, ο Δρ. Ανδρέας Φλουρής ερευνά ως προς την κατανόηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των παραγόντων του περιβάλλοντος στη δημόσια υγεία και σε άλλες πτυχές της ζωής μας όπως η οικονομία, η ανταγωνιστικότητα και η ποιότητα ζωής. Είναι υπέρμαχος της δράσης για το κλίμα και του αγώνα για βιωσιμότητα, με στόχο να διασφαλίσει το μέλλον του πλανήτη μας και των κοινωνιών.
«Είναι τιμή μου που συμπεριλαμβάνομαι στη λίστα TIME100 Next», δήλωσε ο δρ Φλουρής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Αυτή η αναγνώριση αποτελεί απόδειξη της σκληρής δουλειάς της ερευνητικής μου ομάδας FAMELab στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και της υποστήριξης των συναδέλφων και των μεντόρων μου. Σκοπός της έρευνάς μου είναι να βοηθήσει στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου και δίκαιου μέλλοντος για όλους».
Αυτό που ξεχωρίζει τον δρ Φλουρή δεν είναι μόνο τα σημαντικά ακαδημαϊκά του επιτεύγματα αλλά και η προσπάθειά του να μεταφράσει την επιστημονική γνώση σε κοινωνική δράση. Έχει συμβουλεύσει κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς, όπως η Κυπριακή Προεδρία, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στην Ελλάδα, το υπουργείο Εργασίας του Κατάρ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Διεθνής Οργανισμός για την Εργασία, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος και η NASA, σχετικά με τις κρίσιμες αλληλεπιδράσεις της κλιματικής αλλαγής και παραγόντων του περιβάλλοντος με την υγεία, τη βιωσιμότητα, καθώς και την εκτίμηση των επιπτώσεων και την επικοινωνία των κινδύνων στο παρόν και το μέλλον.
Όπως εξηγεί ο δρ Φλουρής, «οι μελέτες μας εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα, από μελέτες πεδίου μικρής και μεγάλης κλίμακας, βασική και εφαρμοσμένη εργαστηριακή έρευνα, κλινικές μελέτες, παρακολούθηση και μοντελοποίηση του περιβάλλοντος, επιδημιολογική έρευνα, εκτίμηση κινδύνου και ανάλυση πολιτικής ή οικονομίας». Συνεχίζοντας, αναφέρει ότι «είμαστε πολύ ευτυχείς που η έρευνά μας έχει χρηματοδοτηθεί από την Κομισιόν με περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ από το 2010. Τους ενδιαφέρει πολύ που η έρευνά μας επικεντρώνεται σε προτεραιότητες της Κομισιόν, όπως οι επιπτώσεις της θερμικής καταπόνησης, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των ακραίων καιρικών φαινομένων στην υγεία και την ποιότητα ζωής». Έως τώρα, η έρευνα του δρ Φλουρή έχει σημαντική επίδραση στην πολιτική. Έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη οδηγιών και νομοθεσίας για τη θερμική καταπόνηση και την ποιότητα του αέρα καθώς και τις στρατηγικές προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Όπως αναφέρει ο ίδιος, «η ικανότητα των επιστημόνων να επικοινωνούν σύνθετες έννοιες στο κοινό είναι ζωτικής σημασίας για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Οι φορολογούμενοι στηρίζουν την έρευνα αλλά, δυστυχώς, πολλές φορές αυτή μένει αναξιοποίητη και δεν προχωρά πέρα από το επίπεδο ενός επιστημονικού άρθρου το οποίο μόνο λίγοι διαβάζουν. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε».
«Έως τώρα είχα την τύχη να επιβλέψω την έρευνα περισσότερων από 60 εξαιρετικών μεταδιδακτόρων και διδακτορικών ή μεταπτυχιακών φοιτητριών και φοιτητών. Σήμερα, πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους εργάζονται σε οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεγάλα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, ή έχουν ακολουθήσει άλλα εξαιρετικά καινοτόμα μονοπάτια καριέρας. Είμαι πολύ περήφανος για την δουλειά που έχουν εκπονήσει οι ερευνητές και οι ερευνήτριες της ομάδας μας». Ο ίδιος καταλήγοντας τονίζει ότι «η επόμενη γενιά επιστημόνων είναι η καλύτερη ελπίδα μας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Ως ακαδημαϊκός, έχω δεσμευτεί να υποστηρίξω το έργο τους και να τους βοηθήσω να έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στο κοινωνικό σύνολο».