Αυτός είναι ο κορυφαίος Έλληνας οδηγός στην ιστορία
Σημαντικοί Έλληνες

Αυτός είναι ο κορυφαίος Έλληνας οδηγός στην ιστορία

Ένα από τα πιο ιστορικά Ράλλυ στο παγκόσμιο καλεντάρι, το Ράλλυ Ακρόπολις, επέστρεψε έπειτα από έξι ετών, από το 2021 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023, η καρό σημαία θα πέσει και πάλι για να ξεκινήσει ο αγώνας, ο οποίος φέτος συμπληρώνει αισίως 70 χρόνια ιστορίας. Αυτή η επέτειος, ήταν και η αφορμή για τον διαγωνισμό «Acropolis Rally Hall of Fame powered by betsson», ο οποίος έδωσε την ευκαιρία στους φίλους του Ράλλυ Ακρόπολις, να ψηφίσουν τους αγαπημένους τους, ανάμεσα στους καλύτερους όλων των εποχών, δίνοντας έτσι τη δική τους οπτική για τους σπουδαίους οδηγούς που έχουν λάβει μέρος.

Για μία ακόμη φορά, στο προσκήνιο πέρασαν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας του Ράλλυ Ακρόπολις, οδηγοί που ξεχώρισαν ο καθένας στην εποχή του, αυτοκίνητα τα οποία με τις επιδόσεις και την τεχνολογία τους διαμόρφωσαν περιόδους του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού, ειδικές διαδρομές ταυτισμένες με το θρύλο του αγώνα.

Το κοινό κλήθηκε να αναδείξει τους κορυφαίους μεταξύ ίσων, με την κατάταξη να επιβεβαιώνει πως σε έναν αγώνα σαν το Ράλλυ Ακρόπολις το συναίσθημα μπορεί να υπερέχει των ρεκόρ.

Ο διαγωνισμός, που συγκέντρωσε σχεδόν 10.000 ψήφους, περιλάμβανε πέντε κατηγορίες: (1) Έλληνες και (2) ξένοι οδηγοί και (3) συνοδηγοί με την πιο επιτυχημένη πορεία στον αγώνα, (4) αγωνιστικά αυτοκίνητα που διακρίθηκαν περισσότερο στις σκληρές του επιφάνειες και (5) ειδικές διαδρομές που κέρδισαν την προτίμηση των πληρωμάτων, των θεατών και του Τύπου.

Ποιος είναι όμως ο Έλληνας οδηγός, ο οποίος κατά πλειοψηφία ήταν και ο αγαπημένος του κοινού; Δεν είναι άλλος από τον γνωστό σε όλους μας «Ιαβέρη», κατά κόσμων, Τάσο Μαρκουίζο, ο οποίος με ποσοστό 26%, τοποθετήθηκε στην κορυφή της σχετικής  λίστας. Καλύτερό του αποτέλεσμα η 5η θέση στο 26o Ράλλυ Ακρόπολις (1979), ωστόσο ο ίδιος «χάρισε» πολλές στιγμές στους φίλους του αγώνα, κυρίως στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές του ’80, πάντα χάρη στη θεαματική οδήγησή του.

Κορυφαίος ξένος, ο αδικοχαμένος Colin McRae, πολυνίκης του Ράλλυ Ακρόπολις και Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 1995, αποσπώντας το 30% των ψήφων, αναδείχθηκε κορυφαίος ξένος οδηγός, επιβεβαιώνοντας πως το στίγμα του στο σπορ παραμένει ανεξίτηλο.

Στην κατηγορία των συνοδηγών, που περιλάμβανε Έλληνες και ξένους πρωταγωνιστές του Ράλλυ Ακρόπολις, το 55% που «έδωσαν» οι θεατές στον Κώστα Στεφανή ήταν το μεγαλύτερο ποσοστό που καταγράφηκε στην ψηφοφορία. Ο πολυνίκης Έλληνας συνοδηγός αρχικά ξεχώρισε δίπλα στον «Ιαβέρη», ενώ δίπλα στον «Τζίγγερ» κυριάρχησε την εξαετία 1987-’92. Στις σημαντικότερες επιτυχίες του περιλαμβάνεται η κατάκτηση της 1ης θέσης Γενικής, το 1995, με τον Άρη Βωβό.

Με έξι συνεχόμεναΠρωταθλήματα και συνολικά 46 νίκες στο WRC, η Lancia Delta θεωρείται ένα από τα πλέον επιτυχημένα αυτοκίνητα όλων των εποχών. Φτάνοντας στο 1992, αποκαλύφθηκε η Deltona, η απόλυτη εκδοχή της Integrale, που άμεσα ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Ακρόπολις. Αυτοκίνητο που αγαπήθηκε από το κοινό διεθνώς και από τους Έλληνες ειδικώς, οι οποίοι έδειξαν την προτίμησή τους ψηφίζοντάς την με ποσοστό της τάξης του 25%.

Στην κατηγορία των ειδικών διαδρομών, ο «Ταρζάν», με ποσοστό 21%, κέρδισε την προτίμηση των θεατών, κυρίως χάρη στο θρύλο του. Μια ειδική διαδρομή της οποίας η φήμη προηγείται του ονόματος, με τις ιστορίες να κάνουν λόγο ίσως για ό,τι σκληρότερο περιλάμβανε κατά το παρελθόν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ. Από το 2021 ο «Ταρζάν» επανήλθε στη διαδρομή του αγώνα, με κάποια σημεία του, κοντά στο Ροβολιάρι και στη Ρεντίνα, να αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων θεατών.

Με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας διενεργήθηκε κλήρωση, από την οποία προέκυψαν 80 τυχεροί, που κερδίζουν 50 διπλές προσκλήσεις για την υπερειδική διαδρομή του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023, που θα διεξαχθεί στις 7 Σεπτεμβρίου, 15 θέσεις σε σεμινάρια ασφαλούς οδήγησης, σε συνεργασία με την Driving Academy, 5 πλήρη σετ από το επίσημο Merchandise των 70 χρόνων του Ράλλυ Ακρόπολις και 10 συλλεκτικά λευκώματα των 70 χρόνων του Ράλλυ Ακρόπολις.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ