Οι νέες θεραπείες για τον καρκίνο έχουν «ελληνικό» χρώμα
Μόλις στα 38 του χρόνια, έχει καταφέρει να δημοσιεύσει περισσότερα από 60 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και είναι συνιδρυτής τριών εταιρειών βιοτεχνολογίας οι οποίες συγκέντρωσαν χρηματοδότηση για τις έρευνές τους, που ξεπερνά τα 100 εκατ. δολάρια.
Ο λόγος για τον Ελληνοκαναδό επιστήμονα, Έντουαρντ Σουσάνι, που είναι καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και Αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Καρκίνου Ντάνα Φάρμπερ, πραγματοποιώντας έρευνες με στόχο να αποκωδικοποιήσει τα μυστικά της λειτουργίας των κυττάρων για θεραπευτικό όφελος.
«Σαν Έλληνας που έχω μεγαλώσει στον Καναδά, είναι πολύ σημαντικό για μένα να μπορώ να συνδεθώ, με την ελληνική επιστημονική κοινότητα, να συμμετέχω στην ανερχόμενη επιστημονική γενιά. Είναι συναρπαστικό για μένα», δηλώνει ο ίδιος, ο οποίος βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στη χώρα μας για να βραβευθεί από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, μία σημαντική διάκριση για επιστήμονες κάτω των 40 ετών.
Η έρευνά του πάνω στους μεταβολίτες, αποτελεί οδηγό για νέες θεραπείες για τον καρκίνο αλλά και άλλες σοβαρές ασθένειες όπως το μεταβολικό σύνδρομο και ο διαβήτης. Στόχος της έρευνας είναι να αξιοποιήσει τους μηχανισμούς των μεταβολιτών για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για μεταβολικές, φλεγμονώδεις και μεταστατικές ασθένειες.
«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην ιατρική αύτη την περίοδο», σημειώνει, «είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πρωτεϊνών που θα θέλαμε να χειριστούμε δεν έχουν φάρμακο».
Όπως εξηγεί, «Δεν υπάρχει φάρμακο που να στοχεύσει την πρωτεΐνη, είτε μιλάμε για καρκίνο, είτε φλεγμονή, η μεταβολική ασθένεια. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν γνωρίζουμε πώς να σχεδιάσουμε ένα μικρό μόριο που να συνδεθεί με την πρωτεΐνη και να τροποποιήσει τη λειτουργία της. Αν κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η φύση τοποθετεί τους μεταβολίτες στις πρωτεΐνες, θα σφετεριστούμε τον μηχανισμό θα πάρουμε το στιγμιότυπο για να δημιουργήσουμε ένα φάρμακο που να στοχεύει αυτές τις πρωτεΐνες».
«Οι μεταβολίτες είναι το πιο δυναμικό τμήμα της Βιολογίας, ανιχνεύουν συνεχώς το περιβάλλον, ανιχνεύουν συνεχώς τις αλλαγές, συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Ακριβώς επειδή είναι τόσο ευαίσθητοι στα εξωτερικά ερεθίσματα, είναι σαν μία γλώσσα, ένας τρόπος επικοινωνίας. Για το λόγο αυτό, τα συστήματα βιολογίας χρησιμοποιούν τους μεταβολίτες σαν μια φόρμα επικοινωνίας (με τα κύτταρα)», εξηγεί και συνεχίζει, απαντώντας στο αν η έρευνά του θα μπορούσε να έχει επίδραση σε ασθένειες όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.
«Όταν ο μυς ασκείται, εκκρίνεται ο ηλεκτρικός μεταβολίτης στην τοπική κυκλοφορία. Είναι σημαντικό για εμάς να γνωρίζουμε πως ανταποκρίνεται ο μυς στην άσκηση πως γίνεται πιο δυνατός πιο ευαίσθητος στη γλυκόζη και την ινσουλίνη. Ο ηλεκτρικός μεταβολίτης, συνεισφέρει σε αυτή τη διαδικασία και ελπίζουμε πως κατανοώντας αυτόν τον μηχανισμό, αυτού του μεταβολίτη θα μπορούμε να χειριστούμε αυτές τις διαδικασίες θεραπευτικά, να «αιχμαλωτίσουμε» κάποια από τα οφέλη του».
Η πρόσφατη εργασία του για το γαλακτικό οξύ, έναν μεταβολίτη που σχετίζεται με την ανάπτυξη του καρκίνου, οδήγησε στην ανακάλυψη νέων μηχανισμών της λειτουργίας των καρκινικών κυττάρων.
«Το γαλακτικό οξύ είναι ένας διάσημος μεταβολίτης που έχει συνδεθεί με τον καρκίνο επί δεκαετίες, σχεδόν για 100 χρόνια», εξηγεί.
«Είναι γνωστό ότι οι όγκοι που μεγαλώνουν παρουσιάζουν μεγάλη συσσώρευση γαλακτικού οξέως. Η δική μας εργασία, έδειξε ότι ο μεταβολίτης αυτός έχει την ικανότητα να συνδέεται απευθείας σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες του κυττάρου και να χειρίζεται τη λειτουργία τους. Αυτή η πρόσφατη ανακάλυψη για το γαλακτικό οξύ, ότι μπορεί να «επικοινωνεί» με τις πρωτεΐνες, είναι σημαντική για να ελέγξουμε διαδικασίες της γρήγορης αύξησης των καρκινικών κυττάρων».