Νίκος Αλεξίου: Το σημαντικό έργο του Έλληνα καθηγητή
Σημαντικοί Έλληνες

Νίκος Αλεξίου: Το σημαντικό έργο του Έλληνα καθηγητή

Το σημαντικό έργο του Έλληνα καθηγητή για την καταγραφή της ελληνοαμερικανικής παρουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Νίκος Αλεξίου γεννήθηκε στον Βόλο το 1959. Σπούδασε Οικονομικά στην Αθήνα και στα μέσα του 1980 πήγε στη Νέα Υόρκη για να σπουδάσει Κοινωνιολογία. Διδάσκει στο Queens College του Πολιτειακού Πανεπιστημίου στη Νέα Υόρκη από το 1990, όπου έλαβε διάκριση διδασκαλίας «President’s Award for Excellence in Teaching”. Έχει ποικίλα επιστημονικά ενδιαφέροντά, εκ των οποίων θέματα που αφορούν την ελληνοαμερικανική κοινότητα και την ομογενειακή εμπειρία στη Βόρειο Αμερική, πάνω στα οποία διδάσκει και δημοσιεύει. Είναι κύριος ερευνητής και ο ιδρυτής του Προφορικού Αρχείου του Ελληνισμού της Νέας Υόρκης καθώς και διευθυντής της νεοσύστατης Βιβλιοθήκης Απόδημου Ελληνισμού στο πανεπιστήμιό του, με σκοπό την προστασία και την αξιοποίηση της ελληνοαμερικανικής ιστορικής, κοινωνιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες πηγές σχετικά με την ομογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες στις συλλογές της Βιβλιοθήκης, καθώς και αρχεία ελληνικών συλλόγων, πλούσιο φωτογραφικό  και αρχειακό υλικό και, φυσικά, βιβλία. Η ψηφιοποίηση συλλογών παίζει σημαντικό ρόλο στην προβολή και στη διάδοση της ελληνικής μεταναστευτικής εμπειρίας στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα καθώς και στη διεθνή κοινότητα.

Στην προσπάθεια διατήρησης, ανάδειξης και προώθησης της προσφοράς των Ελλήνων της Αμερικής πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ανοικτές στο ευρύτερο κοινό, σε φοιτητές, καθηγητές, ερευνητές και πολιτιστικούς συλλόγους, ενώ αναμένεται η συνεργασία και η ηλεκτρονική διασύνδεση της Βιβλιοθήκης με αρχεία και οργανισμούς στην Ελλάδα. Κάποια από αυτά είναι το Ίδρυμα Αρχείων του Κράτους, η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων,  η Εθνική Βιβλιοθήκη και το Αρχείο Μετανάστευσης «Μνήμες». Τέλος προσφέρονται υποτροφίες σε φοιτητές και ερευνητές για εργασίες και έρευνα που θα βασίζονται στη χρήση και την αξιοποίηση του αρχειακού υλικού.

Πέραν της Κοινωνιολογίας όμως ο Νίκος Αλεξίου έχει διακριθεί και στην ποίηση, έχοντας πέντε ποιητικές συλλογές στο όνομά του. Τα ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε αμερικάνικα και ελληνικά έντυπα και ανθολογίες, ενώ παράλληλα έπεται η έκδοση της τελευταίας ποιητικής του συλλογής «Η ασημένια σφίγγα» από τις εκδόσεις «Μελάνι».

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ