Συντονίζει την παγκόσμια έρευνα για τη “φυσική χαλαρή ύλη”
Σημαντικοί Έλληνες

Συντονίζει την παγκόσμια έρευνα για τη “φυσική χαλαρή ύλη”

Eνα νέο ευρωπαϊκό δίκτυο έρευνας και εκπαίδευσης στον τομέα της “φυσικής χαλαρής ύλης”, το COMPLOIDS, δημιούργησε μία διεθνής ομάδα επιστημόνων, το οποίο συντονίζει ο έλληνας φυσικός Χρήστος Λύκος, καθηγητής στο αυστριακό πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Το δίκτυο ασχολείται με τα κολλοειδή, διάφορα μαλακά και κολλώδη υλικά, όπως σωματίδια, σταγόνες, μακρομόρια, μεμβράνες κ.α., φυσικά, είτε κατασκευασμένα από τον άνθρωπο, τα οποία ενδιαφέρουν όλο και περισσότερο τους επιστήμονες στην Ευρώπη και όχι μόνο. Παραδείγματα τέτοιων υλικών, είναι η μαγιονέζα, ο αφρός ξυρίσματος και οι υγρές βαφές, υλικά τα οποία δεν είναι ακριβώς στερεά, καθώς επιστημονικά, αυτό εξαρτάται από τον τρόπο που είναι οργανωμένα τα μόρια τους.

Το COMPLOIDS στοχεύει στο να συντονίσει τα διάφορα ερευνητικά και θεωρητικά προγράμματα στην Ευρώπη πάνω στα κολλοειδή υλικά, εκπαιδεύοντας παράλληλα φοιτητές και νέους ερευνητές. Μια βασική στόχευση του δικτύου είναι να προωθήσει την θεωρητική επιστήμη και την πρακτική εφαρμογή των κολλοειδών, ώστε τα κολλοειδή σωματίδια αυθόρμητα -πιθανώς με τη βοήθεια DNA- να “συναρμολογούνται” σε μια επιθυμητή δομή, όπως μια μεμβράνη ή ένα κρύσταλλο ειδικής συμμετρίας.

Οπως έχει ήδη γίνει γνωστό, το νέο δίκτυο θα συντονίσει τις προσπάθειες επιστημόνων, ειδικών στα κολλοειδή, από διάφορα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς από επτά χώρες της ΕΕ – Εδιμβούργο, Κέιμπριτζ, Βιέννη, Στουτγάρδη, Ρώμη, Μπορντό, Κρήτη, Λιουμπλιάνα, ενώ η προσπάθεια υποστηρίζεται από ερευνητές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, από τα αμερικανικά πανεπιστήμια Πενσιλβάνια, Πρίνστον, Ν.Υόρκης κ.α.

Ο Χρήστος Λύκος γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα και σπούδασε στο ΕΜΠ, ενώ πήρε το διδακτορικό του στη φυσική από το πανεπιστήμιο Κορνέλ των ΗΠΑ. Την περίοδο 2008-09 υπήρξε πρόεδρος του τμήματος φυσικής του πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ, ενώ από φέτος είναι καθηγητής φυσικής στο πανεπιστήμιο της Βιέννης. Μεταξύ άλλων, συμμετέχει στο συμβούλιο έκδοσης του περιοδικού μοριακής φυσικής “Molecular Physics”.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ