Ο κάτοχος Νόμπελ Οικονομικών και Ιππότης του Βρετανικού Στέμματος
Σημαντικοί Έλληνες

Ο κάτοχος Νόμπελ Οικονομικών και Ιππότης του Βρετανικού Στέμματος

Ο Sir Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι Regius Professor στο London School of Economics (LSE) όπου επίσης διευθύνει το ερευνητικό πρόγραμμα στην Μακροοικονομία στο Κέντρο Οικονομικής Απόδοσης. Είναι καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας της Κύπρου. Ειδικεύεται στα οικονομικά των αγορών εργασίας, στην μακροοικονομική πολιτική, στην οικονομική ανάπτυξη και στις διαρθρωτικές αλλαγές.

Γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου στις 20 Φεβρουαρίου του 1948. Τελειώνοντας το σχολείο στα 17 του χρόνια, κατάφερε να φύγει για σπουδές στο εξωτερικό. Αρχικά, όπως ο ίδιος αναφέρει στη βιογραφία του, ήθελε να γίνει αρχιτέκτονας, όμως μετά από την προτροπή των επιχειρηματιών γονέων του σπούδασε οικονομικά -έναν τομέα που βρήκε ενδιαφέρον- στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ, στη Μεγάλη Βρετανία, όπου πήρε το πτυχίο του το 1970. Τον επόμενο χρόνο ολοκλήρωσε και το μεταπτυχιακό του εκεί. Στη συνέχεια εισήλθε στο LSE, όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό του, το 1973, υπό την επίβλεψη του μαθηματικού οικονομολόγου Μίτσιο Μορισίμα.

 

 

Το 1976, ο Χριστόφορος Πισσαρίδης ξεκίνησε να εργάζεται ως λέκτορας στο LSE. Εκείνη την εποχή η ανεργία ήταν το σημαντικότερο πρόβλημα της βρετανικής κοινωνίας. Ο τότε νεότατος οικονομολόγος παρατηρούσε τους κραδασμούς που προκαλούσε η ανεργία στο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον της Βρετανίας και αποφάσισε να αφοσιωθεί στις αιτίες που την προκαλούσαν.

Tο 2005, ο κ. Πισσαρίδης έγινε ο πρώτος οικονομολόγος εκτός των ΗΠΑ που κέρδισε -μαζί με τον Dale Mortensen- το διεθνούς κύρους βραβείο του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Εργασίας (ΙΖΑ) στα Οικονομικά της Εργασίας. Είναι μέλος του Econometric Society, της Βρετανικής Ακαδημίας, της Ακαδημίας της Ευρώπης και αρκετών άλλων επιστημονικών συλλόγων, ενώ είναι και ισόβιο επίτιμο μέλος του American Economic Association.

Επίσης, κατείχε την έδρα «Norman Sosnow» του Τμήματος Οικονομικών, του ίδιου πανεπιστημίου. Έχει γράψει σε επιστημονικά περιοδικά και στον τύπο και το βιβλίο του «Equilibrium Unemployment Theory» αποτελεί σημείο αναφοράς στα οικονομικά της ανεργίας, ενώ έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

 

 

Το αποτέλεσμα των πολυετών μελετών του ήταν να τιμηθεί το 2010 με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών, από κοινού με τους Dale Mortensen του πανεπιστημίου Northwestern και Peter Diamond του MIT, για το έργο του στην ανάλυση των αγορών με τριβές και τη συμβολή του στην αποτύπωση των συσχετισμών που συνδέουν την εκδήλωση της ανεργίας με τη νομισματική και μακροοικονομική πολιτική.

H Σουηδική Ακαδημία Επιστημών επιβράβευσε την υπομονετική έρευνα δεκαετιών από πανεπιστημιακούς καθηγητές με ήθος και αξίες, οι οποίοι ατομικά και συλλογικά κατάφεραν να βελτιώσουν την δυνατότητα της οικονομικής επιστήμης να αναλύει καυτά και επίκαιρα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα όπως η ανεργία. Ο κ. Πισσαρίδης έγινε το τρίτο άτομο από τον ελληνικό χώρο, μετά τους ποιητές Γιώργο Σεφέρη το 1963 και Οδυσσέα Ελύτη το 1979, που βραβεύτηκε με Νόμπελ.

 

 

Όπως είπε ο κ. Πισσαρίδης στην συνέντευξη που έδωσε από κοινού με τους Μόρτενσεν και Ντάϊαμοντ μετά την απονομή, η ενασχόληση του με καυτά θέματα οικονομικής πολιτικής, ιδιαίτερα σχετικά με την ανεργία, μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων του Κέντρου για την Οικονομική της Εργασίας και στην συνέχεια του Κέντρου για την Οικονομική Επίδοση του LSE ήταν σημαντικό κίνητρο που τον ώθησε να εμβαθύνει στο πρόβλημα της ανεργίας.

Στην ίδια συνέντευξη αποκάλυψε ότι είχε επηρεαστεί βαθιά από την μελέτη της Θεωρίας των Μισθών, το κλασικό έργο του κορυφαίου Άγγλου οικονομολόγου και νομπελίστα Τζων Χικς γιά την Οικονομική της Εργασίας, που δημοσιεύτηκε το 1932 και τονίζει την σημασία των τριβών και του θεσμικού πλαισίου γιά την πλήρη κατανόηση της αγοράς εργασίας πέραν των δυνατοτήτων του υποδείγματος του πλήρους ανταγωνισμού.

 

 

Το 2011, του απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Μακαρίου Γ’ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το 2013 έγινε Ιππότης του Βρετανικού Στέμματος, παίρνοντας τον τίτλο «Sir». Η βράβευση του κ. Πισσαρίδη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας απονομής τιμητικών τίτλων με την ευκαιρία των γενεθλίων της Βασίλισσας Ελισάβετ. Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας και καθηγητής στο LSE, τιμήθηκε με τον τίτλο του Εργένη Ιππότη, τον αρχικό βαθμό ιπποσύνης, για τις υπηρεσίες του στο αντικείμενο των οικονομικών.

Στις 5 Νοεμβρίου του 2015 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην προκηρυχθείσα έδρα «Οικονομικές Επιστήμες – Ανάπτυξη και Απασχόληση» στην τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.

 

 

Ο κ. Πισσαρίδης, σε συνέντευξή του ανέφερε ότι «Οι νέες τεχνολογίες της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να καταργήσουν ορισμένα επαγγέλματα, αλλά θα προκαλέσουν έκρηξη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας σε τομείς που σήμερα δεν υπάρχουν. Ακριβώς όπως ο ηλεκτρισμός, η μηχανή εσωτερικής καύσης και ο σιδηρόδρομος παραμέρισαν τους αμαξάδες και προκάλεσαν μια κοσμογονία που ξεκινούσε από τη μηχανική και τις κατασκευές και εκτεινόταν ώς την επέκταση των πόλεων σε περιοχές που ήταν απροσπέλαστες».

Παραδείγματος χάριν, προσθέτει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας απλώς και μόνο επενδύοντας στο πεδίο της υγείας. Οι καταιγιστικές εξελίξεις στις επιστήμες υγείας, σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού, θα καταστήσουν τον τομέα της περίθαλψης και της ευζωίας τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο. Και όλα αυτά χωρίς να έχουμε μιλήσει ακόμα για την ιδιότητα των προηγμένων προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης να εκπαιδεύονται μόνα τους (deep learning) και να αποκτούν μέσα σε ελάχιστες ώρες δεξιότητες, όπως πρόσφατα συνέβη στο σκάκι, που ένας άνθρωπος θα χρειαζόταν μια ολόκληρη ζωή για να κατακτήσει.

 

 

Ο κ. Πισσαρίδης δεν αποκλείει μια επαναστατική εξέλιξη στην οποία αναφέρθηκε και στην ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών, ότι δηλαδή θα έρθει μια μέρα που το Νόμπελ -Οικονομίας ή Φυσικής- θα απονεμηθεί σε ένα ρομπότ. Ακόμη είπε χαρακτηριστικά, κάτω από τις τοιχογραφίες με θέμα την κλοπή της φωτιάς από τον Προμηθέα, πως «Η φωτιά του Προμηθέα είναι μια μεταφορά για τη νέα τεχνολογία», εννοώντας ότι η φωτιά της νέας τεχνολογίας πάντοτε θα φωτίζει τα αδιέξοδα του ανθρώπου και της κοινωνίας.

Ο καθηγητής συνέχισε λέγοντας, για το γεγονός ότι η Αθήνα κατέχει σήμερα το αρνητικό ρεκόρ του μητροπολιτικού συγκροτήματος με την υψηλότερη ανεργία στην Ευρωζώνη, πως «Οι επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες, στην εκπαίδευση και στην ενίσχυση της παραγωγικότητας. Η Σουηδία αφιερώνει το 4% του ΑΕΠ σε έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνει ικανοποιητική ανάπτυξη και χαμηλή ανεργία, ενώ μέσα από πολιτικές αναδιανομής διαμορφώνει τους όρους για μια κοινωνία με υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, διά βίου μάθηση, κοινωνικές υπηρεσίες, υγεία και πρόνοια».

 

 

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Sir Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι χωρίς αμφιβολία ένας εκ των επιφανέστερων επιστημόνων παγκοσμίως που δραστηριοποιούνται στις Οικονομικές Επιστήμες, την Ανάπτυξη και την Απασχόληση.

Τα τελευταία χρόνια έστρεψε τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του προς τη διεθνή οικονομία και πολιτική καθώς και την οικονομική μεγέθυνση, τεχνολογική πρόοδο και τις διαρθρωτικές αλλαγές κατά την μακροχρόνια εξέλιξη της οικονομίας. Ως δάσκαλος χιλιάδων σπουδαστών κατά την σταδιοδρομία του και σύμβουλος πλήθους διεθνών και διακρατικών οργανισμών, έχει συμβάλλει όσο λίγοι άλλοι επιστήμονες στη βελτίωση της ανθρωπότητας.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ