Εκ των κορυφαίων παγκοσμίως στο βιομηχανικό σχέδιο
Σημαντικοί Έλληνες

Εκ των κορυφαίων παγκοσμίως στο βιομηχανικό σχέδιο

Ο Μαρκ Νιούσον γεννήθηκε στο Σίδνεϊ πριν από 45 χρόνια. Από μικρός έδειξε έφεση στο σχέδιο και αυτός ήταν και ο δρόμος που ακολούθησε. Σήμερα, θεωρείται ως ένας εκ των κορυφαίων στο χώρο του βιομηχανικού σχεδίου στο παγκόσμιο στερέωμα, ενώ συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο. Πρόσφατα, η Apple τον πρόσθεσε στη σχεδιαστική της ομάδα.

Ωστόσο ο ίδιος δεν αμελεί σε κάθε του συνέντευξη, να δηλώνει ότι περνούσε ατελείωτες ώρες στο γκαράζ που είχε ο Ελληνας παππούς του. Εκεί έπαιζε με τα εργαλεία που έβρισκε και άρχισε να κάνει και τα πρώτα του σχέδια.

Έχοντας πλέον ως έδρα των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων το Λονδίνο, ο Μαρκ Νιούσον έχει σχεδιάσει μεταξύ άλλων το εσωτερικό των αεροσκαφών Α380 της Qantas, τα σχέδια του για την πρώτη θέση της αυστραλιανής εταιρίας κέρδισαν το πρώτο βραβείο Sytrax World Airline.

Παράλληλα έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με  Ford, Apple, Yves San Laurent, G-Star, Maybelline και  Nike, ενώ η πρώτη σχεδιαστική του επιτυχία ήταν η πολυθρόνα Lockheed Lounge Chair την οποία σχεδίασε αμέσως μετά τις πανεπιστημιακές του σπουδές. Σημαντική λεπτομέρεια; Η πολυθρόνα κατασκευάστηκε σε μόλις δέκα κομμάτια, μία εκ των οποίων πουλήθηκε έναντι 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων.

Ο Νιούσον συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τους «100 ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο» του περιοδικού TIME και έχει λάβει δεκάδες βραβεία. Τον όρισαν ως τον Βασιλικό Βιομηχανικό Σχεδιαστή στη Βρετανία, έχει τιμηθεί από την Βασίλισσα Ελισάβετ και έλαβε τιμητικό διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Σίδνει.

Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε σημαντικές εκθέσεις μουσείων, συμπεριλαμβανομένου και του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη, το Μουσείο Σχεδίου στο Λονδίνο στο Κέντρο George Pompidou και αλλού.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ