Διευθύντρια του Τμήματος Νεογνολογίας στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Χάρβαρντ
Σημαντικοί Έλληνες

Διευθύντρια του Τμήματος Νεογνολογίας στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Χάρβαρντ

Η Στέλλα Κουρεμπανά είναι καθηγήτρια Παιδιατρικής – Νεογνολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Είναι κάτοχος της Έδρας Clement A. Smith της Παιδιατρικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, καθώς και Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του Νεογνικού-Περιγεννητικού Προγράμματος του Χάρβαρντ. Επίσης, είναι Διευθύντρια του Τμήματος Νεογνολογίας  στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, γνωστό παγκοσμίως και ως Boston Children’s Hospital.

Είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ερευνήτρια της καρδιοπνευμονικής παθοφυσιολογίας, που επάγεται από υποξία και υπεροξία, καθώς και νέων θεραπειών βασισμένων σε βλαστοκύτταρα για την αντιμετώπιση αναπτυξιακών και αγγειακών νόσων του πνεύμονα.

Όπως έχει πει η ίδια, ήθελε να γίνει γιατρός από την ηλικία των 11 χρονών, για να κάνει διαφορά στη ζωή των ανθρώπων, αλλά και γιατί ήταν περίεργη για το πώς λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα.

Η καταγωγή της είναι από το χωριό Κυνηγός στην Πύλο Μεσσηνίας. Μετανάστευσε στις ΗΠΑ με την οικογένειά της σε ηλικία 6 χρόνων. Μεγάλωσε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και πήγε στο Barnard College. Πήρε πτυχίο Ιατρικής από το New York University Medical Center και ολοκλήρωσε την ειδικότητά της στην Παιδιατρική στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη. Στη συνέχεια πήρε υποτροφία στη νεογνική-περιγεννητική ιατρική στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και διορίστηκε στη Σχολή, όπου άρχισε να ανεβαίνει βαθμίδες.

Έχει τιμηθεί με δύο βραβεία διδασκαλίας από τα προγράμματα του Χάρβαρντ για την αριστεία στην κλινική διδασκαλία και για την καθοδήγηση της εξέλιξης της σταδιοδρομίας των ειδικευόμενων παιδιάτρων (Βραβείο Janeway) και των ερευνητών νεογνολόγων (Βραβείο Bernfield). Συγκεκριμένα, το βραβείο διδασκαλίας Charles A. Janeway θεωρείται το πιο σημαντικό βραβείο για τη διδασκαλία στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης.

Το 2016, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών την τίμησε με την απονομή επίτιμου διδακτορικού διπλώματος. Για την ίδια, ήταν πάνω από μία τιμή ενός Πανεπιστημίου, καθώς είναι μία αναγνώριση από τον τόπο που γεννήθηκε.

Είναι παντρεμένη με τον καθηγητή Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής, επίσης του Χάρβαρντ, και Διευθυντή Προγράμματος Διαγονιδιακών Μοντέλων Πνευμονοπάθειας, στο Τμήμα Ιατρικής Νεογνών, Αλέξανδρο Μητσιάλη.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ