Αναπτύσσει «έξυπνα» υλικά που μεταμορφώνουν την καθημερινότητά μας
Η Αθανασία Αθανασίου είναι από τον Ιανουάριο του 2011 Ερευνήτρια και επικεφαλής της Ομάδας «Έξυπνων» Υλικών, στο τμήμα Νανοφυσικής στο Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Γένοβα. Στο εργαστήριο της δουλεύει για την ανάπτυξη «έξυπνων» υλικών που θα έχουν κάποια εφαρμογή στο περιβάλλον, τις μεταφορές, τη συσκευασία προϊόντων ή και την ιατρική.
«Η ομάδα μου εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη νέων υλικών, βασισμένων σε συνθετικά ή φυσικά πολυμερή συνδιασμένα με νανουλικά για διάφορες εφαρμογές, όπως βιοϊατρικά επιθέματα για ελεγχόμενη απελευθέρωση φαρμάκων, εύκαμπτα ηλεκτρονικά κυκλώματα, περιβαλλοντική παρακολούθηση και καθαρισμός περιβαλλοντικών ρύπων, διαδραστικές συσκευασίες τροφίμων, κλπ. Εστιάζουμε ολοένα και περισσότερο σε νέα πολυμερικά βιοϋλικά (φυτικής προέλευσης και βιοδιασπώμενα), με ενισχυμένες φυσικές ιδιότητες, που μπορούν να αντικαταστήσουν τα μη βιοαποικοδομήσιμα συνθετικά πλαστικά, βοηθώντας το περιβάλλον και προσφέροντάς μας μια καλή ποιότητα ζωής» διευκρινίζει η Αθ. Αθανασίου σε συνέντευξή της στο ellines.com.
H Αθανασίου με την ομάδα της προχώρησαν στη δημιουργία ενός βιοδιασπώμενου τσιρότου που μπορεί να επουλώσει τις επιφανειακές πληγές, απελευθερώνοντας ουσίες που απομακρύνουν τα βακτήρια και άλλες μολύνσεις.
Η Αθανασίου αποφοίτησε το 1996 από το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το 1997 έκανε το μεταπτυχιακό της (“Laser Photonics and Modern Optics”) στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, στη Μεγάλη Βρετανία. Το 2000 απέκτησε το Διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ ( Laser Photonics and Non-Linear Optics Group) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (FORTH), Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, στο Ηράκλειο της Κρήτης, στο οποίο αμέσως μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού της κέρδισε μεταδιδακτορική υποτροφία. Εκεί εργάστηκε ως ερευνήτρια από τον Ιανουάριο του 2003 ως το τέλος του 2005. Από το Σεπτέμβριο του 2003 ως το Σεπτέμβριο του 2005 εργάστηκε επίσης σαν επιστημονική συνεργάτης/ακαδημαϊκό προσωπικό στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στη σχολή Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας, στο τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων.
Από τον Ιανουάριο του 2006 ως το Δεκέμβριο του 2001 διετέλεσε Ερευνήτρια στο Εθνικό Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Ινστιτούτου Νανοεπιστημών στο Λέτσε, όπου ήταν υπεύθυνη για τον τομέα των Νανοσύνθετων και Ευαίσθητων υλικών. Τον Ιούνιο του 2006 και για δύο χρόνια εργάστηκε μερικώς για το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Γένοβας, σαν επιστήμονας με την ευθύνη του εργαστηρίου Φασματοσκοπίας-Μικροσκοπίας και Επιστήμης των Υλικών. Από το Σεπτέμβριο του 2009 ως το Σεπτέμβριο του 2012 ήταν συντονίστρια της πλατφόρμας «έξυπνων» υλικών στο Κέντρο Βιομοριακής Τεχνολογίας στο Λέτσε.
Οι επιστήμονες από το Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας υπό την καθοδήγηση της Ελληνίδας ερευνήτριας, ανέπτυξαν «έξυπνα υλικά» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα ρομπότ που θα αποσυντίθενται, όπως κάνει ένα ανθρώπινο σώμα τη στιγμή που έχει φτάσει στο τέλος της ζωής του. Τα ρομπότ που είναι κατασκευασμένα από βιοδιασπώμενο υλικό, είναι βέβαιο ότι θα είναι πιο ανθρώπινα και ίσως πιο εύκολα αποδεκτά στον πραγματικό κόσμο.
Όσο για το αν η ανάπτυξη βιοδιασπώμενων ρομπότ θα γίνει πραγματικότητα στο μέλλον η κ. Αθανασίου μας απαντά πως ναι. “Στο άμεσο μέλλον όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο πρέπει να καταστούν βιοδιασπώμενα ή τουλάχιστον όχι επιβλαβή για το περιβάλλον, επειδή ο πλανήτης μας δεν μπορεί πλέον να χειριστεί τα απόβλητά μας. Οι λύσεις υψηλής τεχνολογίας πρέπει να είναι οι πρώτες που ακολουθούν αυτή την τάση. Τα ρομπότ, που θα είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, πρέπει να ακολουθήσουν αυτή την τάση και η ομάδα μου μαζί με την ομάδα Προηγμένης Ρομποτικής στο Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Γένοβας ήδη κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση”.
Έχει δημοσιεύσει περίπου 150 άρθρα σε έγκριτα περιοδικά, και είναι συγγραφέας και συν-συγγραφέας σε αρκετά κεφάλαια επιστημονικών βιβλίων, καθώς επίσης έχει 7 ευρεσιτεχνίες αναγνωρισμένες σε εθνικό επίπεδο και 4 σε διεθνές επίπεδο.