Με ενδιαφέρει να προσφέρω μέσω της έρευνας
Σημαντικοί Έλληνες

Με ενδιαφέρει να προσφέρω μέσω της έρευνας

Με το βραβείο του Καλύτερου Νέου Ερευνητή τιμήθηκε η Δρ. Χαρά Νικολακοπούλου στα πλαίσια του δέκατου Παγκοσμίου Συνεδρίου της Διεθνούς Κοινότητας για τη Μελέτη των Λιπαρών Οξέων και Λιπιδίων (International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids – ISSFAL), που πραγματοποιήθηκε στο Βανκούβερ του Καναδά. Πολλοί νέοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο διαγωνίστηκαν γι’αυτό το βραβείο, το οποίο τελικά πήγε στα χέρια της Ελληνίδας ερευνήτριας, για την έρευνά της σχετικά με τη χρήση των Ωμέγα 3 λιπαρών πάνω στον καρκίνο του δέρματος και του στόματος.

Μιλώντας στους ellines.com, η Χαρά Νικολακοπούλου επεσήμανε ότι «Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν πολύ ενδιαφέροντα και ελπιδοφόρα. Φαίνεται ότι υπάρχει ελπίδα στη χρήση των Ωμέγα 3 λιπαρών στη θεραπεία και την πρόληψη των καρκίνων αυτών. Είναι ακόμα νωρίς και φυσικά πρέπει να συνεχιστεί αυτή η έρευνα αλλά τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής θα μπορούσαν να θεωρηθούν πολύ ενθαρρυντικά.»

Η Χαρά Νικολακοπούλου σπούδασε στο τμήμα βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές της με μεταπτυχιακό στην Ανοσολογία στο Imperial College του Λονδίνου. «Ο αρχικός μου στόχος ήταν να έρθω για ένα χρόνο και μετά να γυρίσω. Όμως κάθε τόσο έβρισκα ευκαιρίες για δουλειά πάνω στην έρευνα, μετά πήρα και την υποτροφία για το διδακτορικό και έτσι έχω μείνει μέχρι τώρα εδώ». Όπως η ίδια επισημαίνει, ανέκαθεν είχε έντονο ενδιαφέρον για την έρευνα σχετικά με τον καρκίνο διότι πλήττει πάρα πολλούς ανθρώπους χαρακτηρίζοντάς τη μάστιγα του αιώνα. «Είναι μια δύσκολη και πολύπλοκη ασθένεια και πιστεύω ότι πρέπει να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες για τους μηχανισμούς του καρκίνου, όπως επίσης και να βρεθούν νέες θεραπείες για την ασθένεια.»

Η συγκεκριμένη έρευνα έχει πρόσφατα δημοσιευθεί στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Carcinogenesis και υπάρχουν σχέδια για να συνεχιστεί στο μέλλον. Αυτή τη στιγμή η Χαρά Νικολακοπούλου εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Imperial College του Λονδίνου μελετώντας τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικόυ συστήματος ασθενών μετά απο εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.

Όσο για τις θυσίες που απαιτεί η επιστήμη, η ίδια αναφέρει πως όταν κάνει κάποιος αυτό που πραγματικά αγαπάει τότε δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτό θυσία «Θέλει πολύ δουλειά και πολύ διάβασμα. Επειδή διάλεξα να είμαι στο εξωτερικό ώστε να έχω περισσότερες ευκαιρίες σε αυτόν τον τομέα, για μένα είναι θυσία το γεγονός ότι είμαι μακριά από τη χώρα μου και από τους δικούς μου ανθρώπους».

Οι Έλληνες επιστήμονες αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό διότι στη χώρα μας δεν υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση των ερευνών ώστε να βρεθούν περισσότερες θέσεις για τους νέους επιστήμονες. Η επιστροφή στην Ελλάδα είναι κάτι που η ίδια επιθυμεί, αν και δηλώνει προβληματισμένη με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας στη χώρα μας.

«Η Ελλάδα είναι η πατρίδα μου, η χώρα που γεννήθηκα και μεγάλωσα, εκεί είναι η οικογένειά μου και οι φίλοι μου. Με στεναχωρεί η σημερινή κατάσταση της Ελλάδας, με πονάει το γεγονός ότι υπάρχουν δυσκολίες και οικονομικές και κοινωνικές. Ελπίζω κάποια στιγμή να φτιάξουν τα πράγματα και κάποια στιγμή να μπορέσω να γυρίσω.»

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ