Ο Έλληνας που έσωσε το μηνιαίο περιοδικό της Ουάσιγκτον
Έργα Ελλήνων

Ο Έλληνας που έσωσε το μηνιαίο περιοδικό της Ουάσιγκτον

Ο Μάρκος Κουναλάκης είναι Ελληνο-αμερικάνος δημοσιογράφος και συγγραφέας. Διατελεί επίτιμος πρόεδρος και εκδότης της Washington Monthly και εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρίας AKT Development Corp. ιδιοκτησίας του πεθερού του Άγγελου Τσακόπουλου.

Γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο. Οι γονείς τους μετανάστευσαν στην Αμερική για ένα καλύτερο μέλλον. Μάλιστα ο πατέρας του, Αντώνης, ήταν αντάρτης, ανάμεσα σε αυτούς που πολέμησαν κατά των Γερμανών στην Κρήτη κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην Αμερική, ο κυρ Αντώνης  αρχικά δούλεψε ως μηχανικός, ως οδηγός ταξί μέχρι που αγόρασε ένα δικό του φορτηγό και ασχολήθηκε με τις οικοδομές. Αυτό τον δρόμο ακολούθησε για ένα διάστημα και ο Μάρκος, μετά τις σπουδές του. Μάλιστα,  έχει ακόμα  το δίπλωμα οδήγησης φορτηγού στο πορτοφόλι του.

«Κάθε βράδυ στο δείπνο ο πατέρας μου επέμενε να βλέπουμε τις ειδήσεις. Τρώγαμε και παρακολουθούσαμε τις διεθνείς ειδήσεις και φυσικά ο πατέρας μου σχολίαζε τα πάντα κατά τη διάρκεια. Κάπως έτσι μεγάλωσα» δήλωνει ο κ. Κουναλάκης.

Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Berkeley, από όπου και έλαβε το πτυχίο του το 1978. Συνέχισε τις σπουδές του στην δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Columbia και έκτοτε συνεχώς θέλει να μορφώνεται και να βελτιώνεται.

Ήταν ρεπόρτερ για το Newsweek την περίοδο του τέλους του Ψυχρού Πολέμου  καλύπτοντας την Ουγγαρία, την Τσεχοσλοβακία, την Βουλγαρία, την Αλβανία και την Ανατολική Γερμανία. Για το ίδιο περιοδικό κάλυψε και τον εμφύλιο πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Ενώ βρέθηκε και στο Αφγανιστάν για να καλύψει τον «Ιερό πόλεμο χωρίς τέλος» για το Los Angeles Times Magazine. Έχει δουλέψει ως ανταποκριτής για το ραδιόφωνο του NBC στη Μόσχα από το 1991 έως το 1992. Στην Μόσχα δέχθηκε επίθεση που τον έστειλε στο νοσοκομείο και σταμάτησε την καριέρα του ως ρεπόρτερ. Επέστρεψε στην Αμερική και άρχισε να γράφει. Το 1993 έρχεται το πρώτο βιβλίο με τίτλο Defying Gravity: The Making of Newton και το 1999 το δεύτερο με τίτλο Beyond Spin: The Power of Strategic Corporate Journalism. Το 2008 τελειώνει το τρίτο του βιβλίο Hope is a Tattered Flag: Voices of Reason and Change for the Post-Bush Era. Το 2012 εκδίδει το τέταρτο βιβλίο του Reflections 1980-82: Markos Kounalakis. Επίσης έκανε μία σκηνοθετική απόπειρα με την μικρού μήκους ταινία The War Prayer.

Οι New York Times το 2002 τον αποκάλεσαν «White Knight», ο «Λευκός Ιππότης» δηλαδή, επειδή έσωσε το περιοδικό Washington Monthly. Έκτοτε αναζωογόνησε το περιοδικό, το οποίο απέκτησε πάλι την παλιά του αίγλη και επιρροή.

Σύζυγός του είναι η Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη, πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουγγαρία. Μαζί με την σύζυγό του δημιούργησαν 2 έδρες στην Πολιτική και Δημοκρατία στα Πανεπιστήμια Georgetown και Stanford. Η οικογένεια Τσακοπούλου δώρισε 2 εκατομμύρια δολάρια προς τιμήν του Κων. Μητσοτάκη για να δημιουργηθούν οι δύο αυτές πανεπιστημιακές έδρες και να προωθηθούν οι Ελληνικές ιδέες στην σύγχρονη κοινωνία.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Νίκος Ασπραδάκης

    κ Μαρκο Κουνελάκη έχω ένα κοινό φίλο στην Ιεράπετρα Κρήτης με το ίδιο ονοματεπώνυμο μήπως έχετε συγγένεια Μού είπε ότι ο πατέρας του είχε ένα αδερφό και πήγε στην Αμερική και χάθηκαν τα ίχνη του


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ