Εξερευνητής στα μονοπάτια της ανθρώπινης συνείδησης
Έργα Ελλήνων

Εξερευνητής στα μονοπάτια της ανθρώπινης συνείδησης

Ο Μάνος Τσακίρης είναι καθηγητής Ψυχολογίας στο Royal Holloway και στο Bedford New College. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2016 τη χορήγηση χρηματοδότησης σε 314 ερευνητές 39 εθνικοτήτων στην Ευρώπη, ένας εκ των οποίων ήταν ο Μ. Τσακίρης.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1995-1999) και το 1999 άρχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Λονδίνο, πρώτα στο King’s College και μετέπειτα στο UCL.

Το 2006 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Institute of Cognitive Neuroscience (UCL). Το 2007 εκλέχτηκε Λέκτορας και το 2010 Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Royal Holloway, University of London, όπου ίδρυσε και διευθύνει το Lab of Action & Body (LAB). Το 2013 εκλέχτηκε Καθηγητής Νευροψυχολογίας και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νέων Επιστημόνων.

Η επιστημονική του έρευνα εστιάζεται στην κατανόηση των νευρογνωστικών λειτουργιών που εμπλέκονται στη συνείδηση, κυρίως στην αυτοσυνείδηση, τη σωματική εικόνα και τη σχέση μεταξύ αυτοσυνείδησης και γνωστικών κοινωνικών διεργασιών. Η μελέτη αυτών των θεμάτων στο LAB είναι διεπιστημονική με τη συμμετοχή πειραματικών ψυχολόγων, νευροεπιστημόνων και φιλοσόφων, και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (European Research Council), το Ηνωμένο Βασίλειο (Economic and Social Research Council) και άλλα Ευρωπαϊκά Ιδρύματα (Volkswagen Foundation Γερμανία, Bial Foundation Πορτογαλία).

Από το 2003 έως σήμερα, έχει δημοσιεύσει 60 μελέτες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία, έχει επιμεληθεί δύο διεπιστημονικούς τόμους και έχει οργανώσει μία σειρά συμποσίων σε διεθνή συνέδρια.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ