Ερευνά τη σχέση του γενετικού κώδικα και των ψυχασθενειών
Έργα Ελλήνων

Ερευνά τη σχέση του γενετικού κώδικα και των ψυχασθενειών

Ο Χρήστος Παντελής είναι καθηγητής Νευροψυχιατρικής και επιστημονικός διευθυντής του Νευροψυχιατρικού Κέντρου στη Μελβούρνη. Υπό τις οδηγίες του, εργάζεται μία ομάδα περίπου 80 ερευνητών, που ασχολούνται με όλους τους τομείς της ψυχιατρικής έρευνας, κυρίως όμως τη σχιζοφρένεια και τις ψυχώσεις.

Το 2013 βραβεύθηκε με το το κορυφαίο βραβείο Robert Sommer από το γερμανικό πανεπιστήμιο Justus Liebig University για τα «εξαιρετικά επιτεύγματα του στον τομέα της ψυχιατρικής έρευνας».

Ο ίδιος έχει γράψει τρία βιβλία, ένα εκ των οποίων είναι από τα πρώτα που πραγματεύονται τη νευροψυχολογία της σχιζοφρένιας και έχει δημοσιεύσει πάνω από 380 επιστημονικά άρθρα για τη σχιζοφρένεια, την κατάθλιψη, τον αυτισμό και άλλα σχετικά θέματα.

Το 2012 σε συνεργασία με τον καθηγητή Νανοηλεκτρονικής, Σταν Σκαφίδα, επιχείρησαν να αποκρυπτογραφήσουν το «γενετικό κώδικα» του αυτισμού. 

Οι δυο καθηγητές κατάφεραν να αναπτύξουν ένα τεστ που εκπέμπει πολλά θετικά σήματα για τη διάγνωση του αυτισμού και ίσως της σχιζοφρένειας, αλλά και για το κατά πόσο ένα νεαρό άτομο βρίσκεται στις ομάδες μεγάλης επικινδυνότητας για την εκδήλωση αυτών των παθήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Παντελή, το τεστ βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο και δεν είναι διαγνωστικό, ωστόσο θα δίνει την ευκαιρία στους θεράποντες ιατρούς να το χρησιμοποιήσουν σε συνδυασμό με άλλες εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ