Ελπίδες στον πόλεμο κατά των καρκινικών κυττάρων
Έργα Ελλήνων

Ελπίδες στον πόλεμο κατά των καρκινικών κυττάρων

Μία σημαντική μάχη για τη θεραπεία του καρκίνου δίνει τα τελευταία χρόνια η ερευνητική ομάδα του ελληνικής καταγωγής γιατρού, Ευάγγελου Μιχελάκη. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στον Καναδά, υποστηρίζει ότι ένα φάρμακο το οποίο ήδη χρησιμοποιείται για άλλες ασθένειες, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο στην αντιμετώπιση του καρκίνου, όχι «σκοτώνοντας» τα προσβεβλημένα κύτταρα, αλλά «ξαναπρογραμματίζοντάς» τα.

Πρόκειται για το σκεύασμα DCA, το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να μικρύνει τους όγκους, αλλάζοντας τον μεταβολισμό των κυττάρων. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αν και σε πρώιμο στάδιο, καθώς η έρευνα έγινε μόνο σε πέντε ασθενείς, τα ευρήματα είναι απόδειξη κατ΄αρχήν πως η συγκεκριμένη θεραπεία είναι αποτελεσματική. Ωστόσο, τα βήματα που απομένουν είναι πολλά, καθώς και το δείγμα παραμένει εξαιρετικά μικρό και οι παρενέργειες του φαρμάκου δεν είναι ακόμη γνωστές.

Το DCA είναι ένα κοινό φάρμακο που χρησιμοποιείται στην ιατρική σε παιδιά με μιτοχονδριακές ασθένειες, προκειμένου να ομαλοποιηθούν τα μιτοχόνδριά τους. Ο Δρ. Μιχελάκης αναρωτήθηκε αν το ίδιο φάρμακο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να επιδιορθώσει τις βλάβες που προκαλεί ο καρκίνος στα μιτοχόνδρια. Σε πειράματα με ποντίκια η ερευνητική ομάδα βρήκε πως το DCA βοήθησε στον επαναπρογραμματισμό των μιτοχονδρίων στα καρκινικά κύτταρα με αποτέλεσμα να μη διογώνονται οι όγκοι στους πνεύμονες, το στήθος και τον εγκέφαλο, τόσο στα ποντίκια, όσο και σε ανθρώπινους ιστούς.

Ο Δρ. Μιχελάκης, χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο σκεύασμα σε ασθενείς με πολύ επιθετικό γλοιοβλάστωμα στον εγκέφαλο. Στις εξετάσεις έπειτα από 15 μήνες οι τέσσερις απ” αυτούς δεν είχαν αύξηση του όγκου, ενώ στους τρεις μειώθηκε ο υπάρχων όγκος. Η έρευνα «τρέχει» από το 2007, ωστόσο, αυτό που απασχολεί τον ίδιο και την επιστημονική κοινότητα, είναι η παράνομη πώληση του σκευάσματος μέσω διαδικτύου, κάτι που όπως υποστηρίζει, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων που υποβάλλονται σε αυτοθεραπεία.

Γι αυτό και ο Ευάγγελος Μιχελάκης δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς την εξέλιξη της ανακάλυψης του: «Φαίνεται μεν πως χτυπάμε μια αχίλλειο πτέρνα του καρκίνου αλλά η στατιστική δεν είναι υπέρ μας» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ