4 Oscar για το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου
Έργα Ελλήνων

4 Oscar για το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου

Το συγκλονιστικό ταξίδι αναγνώρισης του δημιουργήματος του Έλληνα σκηνοθέτη, «Poor Things», συνεχίστηκε και στα κορυφαία κινηματογραφικά βραβεία Όσκαρ. Έτσι, μετά τον Χρυσό Λέοντα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, τις δύο Χρυσές Σφαίρες, τα 5 βραβεία BAFTA, έρχονται να πλαισιώσουν με τον καλύτερο τρόπο τον «χορό» των διακρίσεων, τα 4 χρυσά αγαλματίδια.

Η μάχη ήταν σκληρή και δύσκολη απέναντι στην… ατομική βόμβα του «Οπενχάιμερ», το οποίο σάρωσε με 7 βραβεία συνολικά, όμως η νίκη του «Poor Things» σε 4 από τις συνολικά 11 κατηγορίες που ήταν υποψήφιο απέδειξε ότι ο Γιώργος Λάνθιμος έχει μπει για τα καλά στην ελίτ του παγκόσμιου κινηματογράφου. Έφτασε τα 5 Όσκαρ συνολικά μετά και από αυτό που κατέκτησε το 2018 για το The Favourite.

Η μεγαλύτερη διάκριση στα φετινά Όσκαρ για το «Poor Things» ήταν το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου ρόλου που κατέκτησε η μούσα του Λάνθιμου, Έμα Στόουν, για την εκπληκτική ερμηνεία της ως Μπέλα Μπάξτερ, μιας μεσαιωνικής ηρωίδας με σώμα γυναίκας και εγκέφαλο μωρού που ταξιδεύει στον κόσμο παλεύοντας για το δικαίωμα στη γυναικεία χειραφέτηση. Το έκλεψε, στην κυριολεξία, από τα χέρια της καθόλα άξιας συνυποψήφιάς της, Λίλι Γκλάντστοουν, της πρώτης ιθαγενούς ηθοποιού που ήταν ποτέ υποψήφια στην κατηγορία, για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στους «Δολοφόνους του Ανθισμένου Φεγγαριού» του Μάρτιν Σκορσέζε.

Η Έμα Στόουν, προσπάθησε να καλύψει με χιούμορ το άγχος και την βαθιά συγκίνησή της γι’ αυτό το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας της: «Γιώργο σ’ ευχαριστώ για αυτό το δώρο ζωής, την Μπέλα Μπάξτερ» είπε απευθυνόμενη στον Γιώργο Λάνθιμο, ο οποίος την παρακολουθούσε χαμογελώντας πλατιά και συμπλήρωσε χαριτολογώντας: «Έχει σπάει το φερμουάρ μου. Νομίζω συνέβη όταν ο Ράϊαν Γκόσλινγκ τραγουδούσε το «Ι am just Ken». Θα φύγω τώρα. Αλλά μην κοιτάτε την πλάτη μου με το σπασμένο φερμουάρ».

Τα υπόλοιπα τρία Όσκαρ του «Poor Things» κερδήθηκαν στις βασικές τεχνικές κατηγορίες, Σκηνογραφίας, Κοστουμιών και Κομμμώσεων – Μακιγιάζ. Νίκες που δεν ήταν διόλου εύκολες καθώς είχαν απέναντί τους πολύ δυνατούς αντιπάλους. Γι΄ αυτό και η πορεία του Γιώργου Λάνθιμου στα φετινά Όσκαρ θα πρέπει να θεωρηθεί εξαιρετικά επιτυχής.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ