Ο Έλληνας… Ζουλού που πρωταγωνιστεί στην πολιτική της Ν. Αφρικής
Έργα Ελλήνων

Ο Έλληνας… Ζουλού που πρωταγωνιστεί στην πολιτική της Ν. Αφρικής

Η Νότια Αφρική των BRICS βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής μετά την προσφυγή της κατά του Ισραήλ στη Χάγη για τη γενοκτονία των Παλαιστινίων.

Σε εσωτερικό επίπεδο όμως, ένα από τα hot θέματα αφορά τη μετεωρική άνοδο ενός λευκού, γκέι πολιτικού με ελληνικές ρίζες, που έχει γοητεύσει το μαύρο ακροατήριο της περιοχής των Ζουλού – και έχει φιλοδοξίες για πολύ ψηλότερα.

Ο 32χρονος Κρις Πάππας (το πλήρες του όνομα είναι Κρίστοφερ Τζον Πάππας και έχει απλή συνωνυμία με τον Ελληνοαμερικανό ομοσπονδιακό βουλευτή του Νιου Χαμσάιρ) αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, όπως δείχνει η πορεία του.

Γεννημένος το 1991 στο Μόι Ρίβερ από οικογένεια λευκών γαιοκτημόνων (μάλλον Ελλήνων μεταναστών δεύτερης ή τρίτης γενιάς), ο Κρις Πάππας κατάφερε το 2021 να εκλεγεί δήμαρχος στον Δήμο Ουμνγκένι, 120.000 κατοίκων, της επαρχίας Κουαζούλου Νατάλ, όπου κυριαρχεί η φυλή των Ζουλού.

Δεδομένου ότι ο Πάππας ανήκει στο αντιπολιτευόμενο κόμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας, που εκφράζει τη λευκή μειοψηφία της Νότιας Αφρικής, η νίκη του αποτέλεσε έκπληξη πρώτου μεγέθους.

Ωστόσο, ο νεαρός διοπτροφόρος πολιτικός -που έχει δηλώσει εδώ και χρόνια την γκέι σεξουαλική του ταυτότητα και κατέχει άριστα τη γλώσσα των Ζουλού και την κουλτούρα τους- εισήγαγε ως μάνατζερ του ιδιωτικού τομέα αποτελεσματικές μεθόδους στον καθαρισμό και τη συντήρηση δημόσιων κτιρίων, ενισχύοντας το προφίλ του.

Πέραν αυτού, κατήγγειλε τις πελατειακές μεθόδους του κυβερνώντος κόμματος του «Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου» και δημιούργησε θέσεις εργασίας με την προσέλκυση επενδύσεων.

Όλοι στη χώρα συμφωνούν ότι κανένας άλλος λευκός πολιτικός δεν θα γινόταν τόσο αποδεκτός στην επαρχία όπου συνελήφθη το 1962 ο Νέλσον Μαντέλα, για να περάσει σχεδόν 30 χρόνια στη φυλακή στον αγώνα του κατά του απαρτχάιντ.

Μέσα στο 2024 θα γίνουν στη Νότιο Αφρική περιφερειακές εκλογές και ο Κρις Πάππας ανακοίνωσε ήδη ότι θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία του Κουαζούλου-Νατάλ, μιας από τις σημαντικότερες περιφέρειες της Νότιας Αφρικής με 11 εκατ. κατοίκους. Θα είναι έκπληξη αν τα καταφέρει, δεδομένου ότι πολλοί αντίπαλοί του τον κατηγορούν ως Δούρειο Ιππο της «λευκής» Δημοκρατικής Συμμαχίας, που θέλει να επαναφέρει το απαρτχάιντ από την πίσω πόρτα.

Στον «γκέι λευκό Ζουλού» έκανε πρόσφατα αφιέρωμα ο Economist, ενώ το «ΤΙΜΕ» τον συμπεριέλαβε στα «100 Νέα Πρόσωπα του 2023».

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ