Ο Έλληνας που πήρε το Grammy για το καλύτερο Ρέγκε άλμπουμ
Έργα Ελλήνων

Ο Έλληνας που πήρε το Grammy για το καλύτερο Ρέγκε άλμπουμ

Όταν πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής των πασίγνωστων μουσικών βραβείων Grammy, περιμένεις να ακούσεις για επιτυχίες, υποψηφιότητες και κατακτήσεις από καταξιωμένους καλλιτέχνες παγκόσμιας εμβέλειας, με mainstream ήχο. Αυτό που σίγουρα δεν περιμένεις είναι η υποψηφιότητα και εν τέλει η κατάκτηση του βραβείου από έναν Έλληνα. Κι αν πεις ότι μπορεί και να το περιμένεις αυτό, σίγουρα δεν μπορείς να φανταστείς ότι το κατακτά για το καλύτερο Ρέγκε άλμπουμ.

Ο λόγος για τον ελληνικής καταγωγής, καταξιωμένο μουσικό παραγωγό Alexx Antaeus που απέσπασε, από κοινού με τον γιο του θρυλικού Bob Marley, Julian Marley, το Grammy του Καλύτερου Ρέγκε Άλμπουμ, για τον δίσκο τους «Colors of Royal».

Το βραβείο το παρέλαβε ο Έλληνας παραγωγός του άλμπουμ ο οποίος δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του. Αφού πρώτα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Ακαδημία των βραβείων, τη μητέρα του και τη σύζυγό του, αφιέρωσε αυτή την σημαντική διεθνή διάκριση στους ανθρώπους της Τζαμάικα, όπου ζει και εργάζεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα τα τελευταία χρόνια: «Θα ήθελα να αφιερώσω αυτό το βραβείο στους Τζαμαϊκανούς που με έχουν δεχτεί σαν δικό τους άνθρωπο. Και έχουν ανταποκριθεί στο σύνθημα της χώρας, ‘’Από πολλούς, ένας’’», είπε με νόημα.

Ποιος είναι όμως ο Αλέξης;

Ο 63χρονος σήμερα Αλέξης, όπως είναι το ελληνικό του όνομα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Όταν ήταν 17 ετών μετανάστευσε με τους γονείς του στις ΗΠΑ και σπούδασε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια απ΄ όπου και αποφοίτησε έχοντας πάρει πτυχίο Επιστήμης στην Μουσική Βιομηχανία. Η πρώτη του επαγγελματική επαφή με τον κόσμο της μουσικής έγινε κάπου εκεί στα τέλη της δεκαετίας του ’80 υπό την ιδιότητα του Dj που πολύ σύντομα αποδείχτηκε ότι είχε μεγάλο ταλέντο στο να αναμειγνύει διαφορετικές μουσικές, να κάνει δηλαδή ρεμίξ. Παράλληλα, όμως, έγραφε και τις δικές του μουσικές.

Παράλληλα, εργάστηκε ως ρεπόρτερ στο διεθνούς φήμης μουσικό περιοδικό Billboard, θα γνωρίσει εκ των έσω τον κόσμο της αμερικανικής μουσικής βιομηχανίας και θα έρθει σε επαφή με καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου που θα αναγνωρίσουν το ταλέντο του και θα τον φέρουν σε επαφή με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες.

Το 1992 βραβεύεται ως ο «Καλύτερος Dj του Λος Άντζελες», γεγονός που τον κάνει ακόμα πιο γνωστό στους μουσικούς κύκλους στους οποίους έχει πλέον αρχίσει να διεισδύει δυναμικά και ως παραγωγός ενώ την ίδια χρονιά θα γίνει μέλος της επιτροπής των μουσικών βραβείων Grammy.

Στη συνέχεια θα φτιάξει το δικό του στούντιο στη Νέα Υόρκη απ΄όπου θα περάσουν τα επόμενα χρόνια μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής μεταξύ των οποίων οι Rolling Stones, The Boys, Herbert Gronemeyer, and Earth Wind & Fire κ.α.

Εκτός από τις παραγωγές άλμπουμ άλλων καλλιτεχνών ηχογραφεί, παράλληλα, και προσωπικούς δίσκους, οι οποίοι κινούνται, κατά τα κύριο λόγο στα μονοπάτια της chill-out μουσικής και στηρίζονται στην ανάμειξη παραδοσιακών, ηλεκτρονικών και χιπ – χοπ στοιχείων. Ειδικά τα κομμάτια του δίσκου του «Byzantine Meditation» (Βυζαντινός Διαλογισμός) θα παίξουν πολύ στο αμερικανικό ραδιόφωνο ενώ κάποιες συνθέσεις του θα χρησιμοποιηθούν σε δημοφιλή διαφημιστικά σποτ.

«Λίγοι Έλληνες μέχρι σήμερα κατάφεραν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στον διεθνή μουσικό χώρο. Ένας από αυτούς είναι ο Antaeus… Πηγές έμπνευσής του, αυτή τη φορά, είναι θρησκείες από όλο τον κόσμο, πάντα με τη μαγευτική ατμόσφαιρα που δημιουργεί» θα γράψει για εκείνον το περιοδικό τoυ άλλοτε πανίσχυρου Virgin Megastore με αφορμή την κυκλοφορία του άλμπουμ του «World Prayer» ενώ το «Palm of the Prophet», ένα από τα κομμάτια του δίσκου του «Zero4», θα συμπεριληφθεί σε μία από τις εκδόσεις της παγκοσμίως γνωστής δισκογραφικής lounge συλλογής «Buddha Bar».

Η Τζαμάικα

Η πλούσια μουσική παράδοση της Τζαμάκια και η διεθνής επιτυχία που σημείωσε η δουλειά του Τζαμαϊκανού dj Super Cat αποτέλεσε για τον Alexx την αφορμή για να εξερευνήσει σε βάθος τη χώρα και κάπως έτσι έγινε ένας από τους πρώτους καλλιτέχνες που συνδύασαν την τέκνο με την παραδοσιακή μουσική της Τζαμάικα και την ρέγκε. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επιτυχημένη συνεργασία του με τον γιο του θρύλου της ρέγκε, Bob Marley, ο οποίος ακολουθεί τα βήματα του αείμνηστου πατέρα του έχοντας μάλιστα καταφέρει να αποσπάσει πολύ θετικές κριτικές για τη δουλειά του. Αυτή ήταν η τρίτη κατά σειρά υποψηφιότητά του για βραβείο Γκράμι, και τυχερή, όπως αποδείχτηκε, καθώς απέσπασε για πρώτη φορά τη σημαντική αυτή διάκριση, μαζί με τον Έλληνα συνεργάτη του, ο οποίος είχε ήδη στο ενεργητικό του αρκετούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους.

Εκτός από την μουσική όμως η σχέση του Alexx Antaeus με την Τζαμάικα έχει επεκταθεί και σε επιχειρηματικό επίπεδο καθώς διατηρεί ένα από τα πιο γνωστά έθνικ εστιατόρια στο Κίνγκστον, που βρίσκεται στον ίδιο δρόμο με το σπίτι του Bob Marley, που έχει μετατραπεί σε μουσείο. Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου επέλεξε να διατυμπανίσει την ελληνική καταγωγή του δίνοντάς του το όνομα «Οpa». Επιπλέον, όποτε τού επιτρέπουν οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις, φροντίζει να επισκέπτεται την πατρίδα του και να ταξιδεύει, από την Πάτρα και την Αθήνα μέχρι την Μύκονο και την Κω.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ