Ένας Έλληνας πίσω από την παγκόσμια γιορτή του υγρού στίβου στη Ντόχα
Έργα Ελλήνων

Ένας Έλληνας πίσω από την παγκόσμια γιορτή του υγρού στίβου στη Ντόχα

Πρωταθλητής Ελλάδας στην κολύμβηση και ενεργό μέλος της εθνικής ομάδας στα νιάτα του, η πισίνα ήταν πάντα πυξίδα στη ζωή του και τον καθορίζει μέχρι και σήμερα. Ο λόγος για τον Πέτρο Τσιάλλα, ο οποίος, παρά το ότι τα χρόνια έχουν περάσει, δεν εγκαταλείπει τη μεγάλη του αγάπη. Ήταν υπεύθυνος για την κολύμβηση στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και μετά, έκανε το Κατάρ… δεύτερη πατρίδα του.

Ο Πέτρος Τσιάλλας είναι ο άνθρωπος που ουσιαστικά ηγείται της οργανωτικής επιτροπής του 21ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος υγρού στίβου στη Ντόχα. «Τυπικά η θέση μου είναι σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής, αλλά κάνω ένα σωρό άλλα πράγματα. Και δεν είναι μόνο ο σχεδιασμός, τρέχω και την υλοποίηση, όλες τις υπηρεσίες των αγώνων κ.λπ.», αναφέρει στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ. «Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 ήμουν ο υπεύθυνος στη κολύμβηση. Όταν τέλειωσαν και οι Παραολυμπιακοί, αποδέχθηκα μια πρόταση να εργαστώ στους Ασιατικούς Αγώνες. Στη συνέχεια, μου πρότειναν να ενταχθώ στην Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας. Και από τότε, 20 χρόνια πλέον, μένω στη Ντόχα».

Η πόλη φιλοξενεί τις τελευταίες εβδομάδες, όχι μόνο το μεγάλο ραντεβού της πισίνας, αλλά και για το ποδοσφαιρικό Κύπελλο Ασίας και ένα κορυφαίο τουρνουά γκολφ, ενώ ξεκινά και το τουρνουά τένις, με τη συμμετοχή της Μαρίας Σάκκαρη. «Η Ντόχα φιλοξενεί για πρώτη φορά Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου, αλλά έχει διοργανώσει εξαιρετικά σημαντικές διοργανώσεις στη πισίνα. Ξεκινήσαμε από το 2009 με τις καταδύσεις, έχουμε κάνει τα swimming world cup από το 2012 έως 2021, και τα open water από το 2018-2021. Γενικά στη Μέση Ανατολή δεν έχει ξαναγίνει τέτοια μεγάλη διοργάνωση», επισημαίνει ο Πέτρος Τσιάλλας.

Παρουσιάζοντας λεπτομέρειες της γιγαντιαίας διοργάνωσης, εξηγεί: «Στο 21ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου εργάζονται συνολικά 2.400 άτομα. Οι 600 είμαστε αμειβόμενοι, έχουμε 1.200 εθελοντές και οι υπόλοιποι είναι σε υπηρεσίες που συνεργάζονται, εργολάβους κ.λπ. Υπάρχουν και 10-12 Έλληνες ακόμα σε θέσεις-κλειδιά. Δημιουργήσαμε ένα κέντρο υγρού στίβου μέσα σε μια υφιστάμενη αθλητική εγκατάσταση, στο “Aspire Zone”, έναν πολυχώρο με 10 αγωνιστικούς χώρους: κλειστό γήπεδο ποδοσφαίρου, κλειστό για τον στίβο, βόλεϊ, μπάσκετ, ξιφασκία, πισίνα 50μ., καταδυτήριο. Συνολικά είναι 80.000 τ.μ. Ήρθαμε λοιπόν εμείς και βάλαμε 4 πισίνες, για παράδειγμα εκεί που είναι κανονικά το γήπεδο ποδοσφαίρου εμείς φτιάξαμε την πισίνα για την καλλιτεχνική κολύμβηση και μετά για την κολύμβηση. Και όταν τελειώσει το Παγκόσμιο, θα ξαναγίνει γήπεδο ποδοσφαίρου, άλλωστε τα πάντα που κάναμε εμείς είναι προκάτ. Μπήκαν και βγαίνουν, κάνουμε τους αγώνες και φεύγουν. Έχουμε περιθώριο 4 μηνών από τη λήξη να επιστρέψουμε τις εγκαταστάσεις όπως ήταν, όπως είναι μάλλον. Στο κλειστό του στίβου που είναι στο κέντρο του, βάλαμε τις πισίνες για την υδατοσφαίριση. Χρησιμοποιήσαμε για λόγους οικονομίας και αξιοποίησης της κληρονομιάς που έχουμε από προηγούμενες διοργανώσεις που έχουμε κάνει, υφιστάμενες εγκαταστάσεις, τις τροποποιήσαμε, για να έχουμε το μικρότερο δυνατό κόστος. Η εγκατάσταση των καταδύσεων, το “Hamad Aquatic Center” είναι υφιστάμενη εγκατάσταση που μέχρι τώρα κάνουμε όλες τις διοργανώσεις του υγρού στίβου. Εκεί έγινε το Παγκόσμιο της 25άρας πισίνας πέρυσι, όλα τα world cup κ.λπ. Στο λιμάνι, στο Old Doha Port, κάναμε την εγκατάσταση για το open water και το high diving, όλη προκατασκευασμένη, τελειώνει η διοργάνωση και “φεύγει”».

Κλείνοντας, ο Πέτρος Τσιάλλας ξεκαθαρίζει ότι δεν μετάνιωσε για την απόφασή του να φύγει από την Ελλάδα και υπογραμμίζει: «Στην αρχή ήταν λίγο δύσκολα, γιατί επρόκειτο για μια πολύ διαφορετική χώρα από την Ελλάδα, τώρα έχει εξελιχθεί πάρα πολύ. Καμία σχέση το τότε με το τώρα. Μετά και το Παγκόσμιο Κύπελλο του ποδοσφαίρου, το Κατάρ έχει μεταμορφωθεί τελείως. Ήταν τεράστια η επίδραση του γεγονότος. Τώρα ζω σε μια πόλη που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα, ίσα-ίσα σου προσφέρει πολλά περισσότερα από πολλές άλλες πόλεις του κόσμου».

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ