Ο «έρωτας» για το κρασί και ο τίτλος του πρώτου Έλληνα Master Sommelier
Έργα Ελλήνων

Ο «έρωτας» για το κρασί και ο τίτλος του πρώτου Έλληνα Master Sommelier

Η Ελλάδα διαθέτει μια παλιά και πλούσια ιστορία στην καλλιέργεια της αμπέλου και την παραγωγή κρασιού, η οποία αντιστοιχεί σε αιώνες παράδοσης και πολιτιστικής σημασίας. Από τους αρχαίους χρόνους, το κρασί ήταν στενά συνδεδεμένο με την ελληνική κοινωνία και τους θεσμούς, χρησιμοποιώντας την τέχνη της οινοποιίας ως έναν τρόπο να τιμάται ο Διόνυσος, ο θεός του κρασιού και της γιορτής. Το ελληνικό κρασί, με τις εκλεκτές ποικιλίες και τις μοναδικές γεύσεις, συνεχίζει να εκπροσωπεί μια σημαντική πτυχή του πολιτισμού, προσφέροντας μια γευστική σύνδεση με το παρελθόν και τον πολιτισμό της Ελλάδας.

Ο Λευτέρης Χανιαλίδης, γεννήθηκε στο Παλαιό Φάληρο και δεκαοκτώ χρόνια αργότερα, με το που τελείωσε το σχολείο, και ως νεοεισαχθείς στο ΤΕΙ Ηλεκτρολόγων στη Χαλκίδα, βγήκε προς αναζήτηση εργασίας. Παράτησε τη σχολή στο δεύτερο έτος, εργαζόμενος κιόλας στην εστίαση. Από την πρώτη του δουλειά ως έφηβος σε αλυσίδα εστιατορίων, έφυγε μετά από τέσσερα χρόνια, έχοντας φτάσει στον ρόλο του υποδιευθυντή.

Το ραντεβού του Λευτέρη Χανιαλίδη με το κρασί ξεκίνησε το 2009, όταν εκείνος εργαζόταν σε μία κάβα. Τότε ξεκίνησε να διαβάζει τα πρώτα βιβλία, τα «κλασσικά» για το κρασί, όπως το «The Oxford Companion to Wine» της Τζάνσιτς Ρόμπινσον και το  «The World Atlas of Wine», του Χιου Τζόνσον και της Ρόμπινσον. Οι πελάτες του μαγαζιού τον έβλεπαν συνεχώς πάνω από βιβλία. Έμεινε στην κάβα, δοκιμάζοντας και διαβάζοντας, για έντεκα χρόνια. Το 2014 κάνει τις πρώτες σπουδές για το κρασί στη σχολή Genius in Gastronomy του Γιώργου Λoύκα, μία από τις ιδιωτικές σχολές της χώρας που θέτουν τις βάσεις στην οινοχοΐα. Από το τέλος του 2016 βάζει στόχο να πετύχει το δίπλωμα Master Sommelier. Το 2018 παίρνει το ASI Diploma (Association de la Sommellerie Internationale), για το οποίο απαιτούνται γνώσεις εκτός κρασιού, για αποστάγματα και πούρα, αλλαντικά και τυριά και διάφορα γαστρονομικά pairings.

Το 2020 κατακτά τον τίτλο του Καλύτερου Έλληνα Οινοχόου. Τον Ιούνιο του 2021 βρήκε νέα δουλειά και πλέον είναι ο υπεύθυνος στο κατάστημα My Cava στο Παγκράτι.

Ο τίτλος του Master Sommelier, δεν είναι μια απλή διάκριση. Είναι η απόλυτη διάκριση στον κόσμο του κρασιού παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα κλειστό, παγκόσμιο κλαμπ που λέγεται Court of Master Sommeliers και γεννήθηκε στη Βρετανία. Από το 1969, που πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εξετάσεις στο Λονδίνο και αργότερα στην Αμερική, στην Ασία και στην Ωκεανία, λιγότεροι από 280 άνθρωποι έχουν καταφέρει έως σήμερα να επιτύχουν και στις τρεις δοκιμασίες. Ωστόσο, πριν από μερικές εβδομάδες, ο Λευτέρης Χανιαλίδης, ο ένας από τους δύο υποψηφίους για το 2023, πήρε τον τίτλο του Master Sommelier και έγινε ο πρώτος Έλληνας που τα καταφέρνει.

Για να κατακτήσεις το diploma, που αποτελεί την τέταρτη και τελευταία βαθμίδα, προηγούνται τρία διαγωνίσματα − introductory, certified και advanced. Η εξέταση για το τέταρτο και δυσκολότερο χωρίζεται σε τρεις ενότητες: θεωρία, σέρβις και γευσιγνωσία. Κατά μέσο όρο, οι υποψήφιοι δίνουν τις εξετάσεις δύο έως τρεις φορές, μερικοί έως και έξι φορές, πριν τελικά τα παρατήσουν. Έχουν δε στη διάθεσή τους τρία χρόνια για να περάσουν επιτυχώς όλες τις δοκιμασίες. Συνήθως, αυτή που ταλαιπωρεί τους περισσότερους είναι η γευσιγνωσία.

Ένας master sommelier μπορεί να εργαστεί ως wine director σε μεγάλες αλυσίδες εστιατορίων, σε εταιρείες εισαγωγής κρασιού, σε διεθνείς ξενοδοχειακές μονάδες με στιβαρό τομέα food and beverage. Ένας ρεαλιστικός μισθός για κάποιον master sommelier στις ΗΠΑ ή στην Αυστραλία εκτιμάται σε 165.000 δολάρια τον χρόνο. Εκτός από έναν καλό μισθό και έναν τίτλο, ο MS παίρνει αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα και βέβαια νιώθει πλήρωση.

Η καριέρα του Λευτέρη είναι σταθερά ανοδική, με τίτλους, διακρίσεις, όμως για να φτάσει μέχρι εδώ χρειάστηκε πολύς, μα πολύς κόπος και προσωπική δουλειά, την οποία έκανε αθόρυβα. Περιμένουμε με αγωνία τις επόμενες διακρίσεις του.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ