Ο εμπνευστής του ελληνικού Super Car με το όνομα CHAOS
Έργα Ελλήνων

Ο εμπνευστής του ελληνικού Super Car με το όνομα CHAOS

Όταν βγήκαν στη δημοσιότητα τα σχέδια για το project του πρώτου ελληνικού Super Car με το όνομα CHAOS, η είδηση έπεσε σαν κεραυνός στον χώρο της αυτοκίνησης και το όνομα του Σπύρου Πανόπουλου, γράφτηκε πολλές φορές στο ειδικό πεδίο των διαδικτυακών μηχανών αναζήτησης. Στην πραγματικότητα όμως, το όνομα του Σπύρου Πανόπουλου, ήταν συνδεδεμένο με τους 4 τροχούς εδώ και πολλά χρόνια.

Γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1978 στην Αθήνα. Από πολύ μικρή ηλικία, του άρεσε η τεχνολογία και η ταχύτητα του αυτοκινήτου. Το πεδίο σπουδών του ήταν ο προγραμματισμός υπολογιστών και η ανάπτυξη εφαρμοσμένων λύσεων software και hardware.

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, το 1997 ίδρυσε την εταιρεία του με έδρα την Ελλάδα. Η κύρια δραστηριότητά του ήταν ο προγραμματισμός και η χαρτογράφηση των αυτοκινήτων παραγωγής για αύξηση ισχύος. Ένα χρόνο αργότερα, απέκτησε το πρώτο του δυναμόμετρο αυτοκινήτου, το οποίο βοήθησε στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών. Πολύ σύντομα, το άσβεστο πάθος του για την ταχύτητα τον οδήγησε στον χώρο του Rally αλλά και σε άλλα μηχανοκίνητα σπορ όπως οι αγώνες αναρρίχησης, ταχύτητας και dragster καθώς και μοτοσικλέτας.

Ακολουθώντας πάντα τη φυσική του ροπή προς την τεχνολογία και την ταχύτητα, κατάφερε το 2005 να αποκτήσει τη δική του μονάδα σχεδιασμού και παραγωγής με υψηλής απόδοσης εξαρτήματα, τεχνολογίας αιχμής, για κινητήρες εσωτερικής καύσης, εφαρμόζοντας μεταλλουργία και μηχανική υλικών στην έρευνα και την ανάπτυξή του.

Μέσα από τα δικά του εξαρτήματα, κατάφερε να γράψει το όνομά του στη λίστα των ρεκόρ αφού πέτυχε την καλύτερη επίδοση επιτάχυνσης στον κόσμο με ένα τετρακύλινδρο αυτοκίνητο με τετρακίνηση, ένα Mitsubishi Evo 9, με 7,7 δευτερόλεπτα και ταχύτητα εξόδου 308 km / h, στα 402 μέτρα. Το αυτοκίνητο έχει αναπτυχθεί από τον ίδιο.

Παράλληλα, ο Σπύρος Πανόπουλος με την τεχνογνωσία του, έχει συνεισφέρει και στον στρατιωτικό τομέα, όπου ασχολήθηκε με την έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων, πιο ανθεκτικών και υψηλότερης απόδοσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Με όλη αυτή τη γνώση και την εμπειρία ως εφόδια, το 2019 αποφάσισε να κατασκευάσει το δικό του αποκλειστικά σχεδιασμένο και κατασκευασμένο υπερ αυτοκίνητο, το Chaos.

Η πρώτη εκτίμηση όταν παρουσίασε στη δημοσιότητα το project ήταν ότι τον Μάρτιο του 2022, το ελληνικό super car θα είχε κυκλοφορήσει, ωστόσο μέχρι τις αρχές του 2024, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

Μάλιστα, από το γκρουπ Spyros Panopoulos Automotive γινόταν νύξη για δύο εκδοχές του. Η Zero Gravity version των 3.000 ίππων με ένα κόστος αγοράς που θα έφτανε τα 12,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπήρχε και η πιο «προσιτή» Earth Version όπου με 5,5 εκατομμύρια θα ήταν δυνατή η απόκτηση ενός αυτοκινήτων με ιπποδύναμη 2.000 (και πλέον) ίππων, με απίστευτες δυνατότητες.

Οι δυσκολίες που έχει συναντήσει ο Έλληνας δημιουργός είναι πολλές, αυτό όμως δε σημαίνει -σύμφωνα με τον ίδιο- πως το project έχει σταματήσει.

Κατά καιρούς έχουν γραφτεί πολλά και εύλογα δημιουργείται το ερώτημα αν θα το δούμε να κυκλοφορεί στο δρόμο και όχι μόνο σε μακέτες. Η αλήθεια είναι πως ένα τέτοιο όχημα που κατασκευάζεται για πρώτη φορά έχει πολλά απρόοπτα και ιδίως όταν το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής του φτιάχνεται σε 3d εκτυπωτές. Με λίγα λόγια η κατασκευή του CHAOS συνεχίζει κανονικά.

Μάλιστα ο ίδιος έδωσε στη δημοσιότητα μία νέα εικόνα του αυτοκινήτου και έκανε πολλούς να αναρωτηθούν τι βλέπουν. Οι εκκεντρικές γραμμές του αυτοκινήτου γέννησαν αυτή την απορία την οποία απαντούμε έχοντας απευθυνθεί στον ίδιο τον Σπύρο Πανόπουλο.

Η εικόνα αποτυπώνει το εμπρός τμήμα του αυτοκινήτου, όπως φαίνεται από τη θέση του οδηγού. Στο κέντρο διακρίνονται οι αναρτήσεις τιτανίου, που έχουν κατασκευαστεί σε 3d εκτυπωτή, κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ και ίσως να μην έχουμε δει κάτι αντίστοιχο σε άλλο αυτοκίνητο (εκτός και αν μας διαφεύγει).

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό σημείο που δύσκολα μπορεί κανείς να καταλάβει κοιτάζοντας την συγκεκριμένη φωτογραφία είναι οι καθρέφτες. Τόσο αυτός του οδηγού όσο και του συνοδηγού είναι ψηφιακοί και οι κάμερες βρίσκονται ενσωματωμένες σε μία ιδιαίτερη κατασκευή που διακρίνονται στα δεξιά και αριστερά του Super Car.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ