Ο αγρότης από την Καστοριά διεκδικεί την κορυφή της Ευρώπης
Έργα Ελλήνων

Ο αγρότης από την Καστοριά διεκδικεί την κορυφή της Ευρώπης

Το μεσογειακό κλίμα της Ελλάδας αποτελεί μία πρώτης τάξεως ποιοτική διαφορά και στο κομμάτι της γεωργίας καθώς επιτρέπει την καλλιέργεια στις περισσότερες ποικιλίες που  είναι ευρύτερα διαδεδομένες στον  δυτικό  κόσμο. Στην ελληνική γεωργία, απασχολούνται περισσότεροι από 500.000 αγρότες, κάτι που σημαίνει ότι αποτελεί τον κλάδο στον οποίο εργάζονται τα περισσότερα άτομα. Ένα από αυτά, κατάφερε να ξεχωρίσει και να διεκδικεί την πρώτη θέση στην Ευρώπη, στον τομέα της παραγωγής βιολογικών προϊόντων.

Ο λόγος  για  τον Θωμά Μόσχο, ο οποίος διαθέτει μία οικογενειακή αγροτική επιχείρηση (Φάρμα Μόσχου) στο Μαυροχώρι Καστοριάς και κατάφερε να φιγουράρει στην λίστα με τους τρεις φιναλίστ των «EU Organic Awards για το 2023», στην κατηγορία του καλύτερου «παραγωγού βιολογικών προϊόντων». Οι φιναλίστ επιλέχθηκαν ανάμεσα από εκατό συμμετοχές από όλη την Ευρώπη, με μεγαλύτερη παρουσία να έχουν οι υποψήφιοι από την Κεντρική Ευρώπη και τις Βαλτικές χώρες.

Ο ίδιος, δηλώνει πανευτυχής για την εξέλιξη και το χαρακτηρίζει ως ένα πρώτο σταθμό μίας προσπάθειας που κράτησε τουλάχιστον μία πενταετία και αφορά ολόκληρη τη γραμμή παραγωγής της φάρμας, από την καλλιέργεια των χωραφιών που γίνεται με μεθόδους γεωργίας ακριβείας, μέχρι την εφαρμογή τεχνολογιών για την ελάχιστη κατανάλωση νερού στην άρδευση της αγροτικής παραγωγής, την βιολογική παραγωγή τυριών (κασέρι και φέτα) καθώς και την αναγνώριση της βιολογικής ταυτότητας του τυροκομείου.

«Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε», λέει για τον διαγωνισμό, ωστόσο δείχνει συγκρατημένη αισιοδοξία για την τελική έκβαση. «Το αποτέλεσμα ανήκει στους 12 εργαζόμενους της φάρμας σε κάθε γραμμή παραγωγής», επισημαίνει, «από την σπορά των χωραφιών που γίνεται χωρίς όργωμα, την παραγωγή γάλακτος και κρέατος από την μονάδα βοοειδών και προβάτων έως και την παραγωγή διαφόρων ποικιλιών τυριών στο υπερσύγχρονο τυροκομείο, που ακολούθησαν με συνέπεια το πρόγραμμα της βιολογικής αλυσίδας σε όλη την γραμμή παραγωγής της φάρμας».

Τα EU Organic Awards διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 2022 ως μέρος της προσπάθειας της ΕΕ για την αναγνώριση της αξίας της βιολογικής γεωργίας και παραγωγής προϊόντων.

Στην κούρσα της τελικής κατάταξης για την πρώτη θέση, που τα αποτελέσματά της θα γνωστοποιηθούν σε ειδική εκδήλωση στις 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, ο Θωμάς Μόσχος έχει να συναγωνιστεί δύο συμμετοχές από χώρες με οργανωμένη παράδοση στον βιολογικό αγροτοδιατροφικό τομέα όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία.

Το πρόγραμμα βιολογικών βραβείων της ΕΕ περιλαμβάνει 7 κατηγορίες και 8 ατομικά βραβεία όπως «την καλύτερη παραγωγό βιολογικών προϊόντων (γυναίκα), τον καλύτερο παραγωγό βιολογικών προϊόντων (άνδρα), την καλύτερη βιολογική περιοχή, την καλύτερη βιολογική πόλη, την καλύτερη βιολογική «βιο-περιοχή», την καλύτερη βιολογική επεξεργασία τροφίμων ΜΜΕ, τον καλύτερο λιανοπωλητή βιολογικών τροφίμων, το καλύτερο βιολογικό εστιατόριο και την καλύτερη υπηρεσία φαγητού.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να παράγουν εξαιρετικά, καινοτόμα, βιώσιμα και εμπνευσμένα προϊόντα με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα, με πραγματική προστιθέμενη αξία για τη βιολογική παραγωγή και την κατανάλωση.

Όπως αναφέρει, η Επιτροπή αναγνώρισε ότι «τα προϊόντα μας, από την παράγωγη έως την κατανάλωση, έχουν χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα, αφού το 80% της παραγωγής μας για να φθάσει στην φάρμα όπου επεξεργάζεται και ακολούθως στην κατανάλωση, διανύει ελάχιστες αποστάσεις» .

Τα βραβεία διοργανώνονται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, την COPA-COGECA και την IFOAM Organics Europe. Η κριτική επιτροπή για τα βραβεία αποτελείται από εκπροσώπους αυτών των οργανισμών, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ.

Στις επτά κατηγορίες με τους φιναλίστ των βιολογικών βραβείων της ΕΕ η μοναδική συμμετοχή της Ελλάδας είναι αυτή του Θωμά Μόσχου από την Καστοριά Στο διαγωνισμό βραβείων μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε παράγοντας ή ίδρυμα στην αλυσίδα αξίας βιολογικών προϊόντων αρκεί να διαθέτει ένα καινοτόμο, βιώσιμο προϊόν που συμβάλλει στη μεγαλύτερη προσβασιμότητα και οικονομική προσιτότητα των βιολογικών προϊόντων στην ΕΕ.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ