Η ιδέα του Ελληνοαμερικανού που πλέον αξίζει 1 δισεκατομμύριο δολάρια
Έργα Ελλήνων

Η ιδέα του Ελληνοαμερικανού που πλέον αξίζει 1 δισεκατομμύριο δολάρια

Πως ξεκινά μια επιτυχημένη επιχειρηματική ιδέα; Ο Steven Galanis μέσα σε μια δύσκολη συνθήκη, στη κηδεία της γιαγιάς του, σκέφτηκε να φέρει λίγο πιο κοντά το Hollywood -και όχι μόνο- στον κόσμο. Η “γέφυρα” επικοινωνίας πήρε το όνομα Cameo, το Cameo είναι μία εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να πληρώσουν για προσωποποιημένα βίντεο από τις αγαπημένες τους διασημότητες. Όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο Galanis σε συνέντευξή του, μέσω του Cameo έχουν γυριστεί μέχρι στιγμής πάνω από 2,5 εκατ. βίντεο, με την εταιρεία να παράγει τζίρο περίπου 100 εκατ. δολαρίων πέρυσι, αφού η πανδημία εκτόξευσε τη ζήτηση για την υπηρεσία της.

 

 

Παραδόξως, αυτό το «unicorn» (όπως ονομάζονται οι startups που αποτιμώνται στο 1 δισ. δολάρια) γεννήθηκε στην κηδεία της γιαγιάς του Galanis. Ο Martin Blencowe, ατζέντης του NFL και μετέπειτα συνιδρυτής της Cameo, είχε ταξιδέψει αεροπορικώς για να παραστεί στην κηδεία στο Σικάγο. Όταν έδειξε στον Galanis το βίντεο που είχε γυρίσει ένας αθλητής του NFL για να συγχαρεί ένα στέλεχος της Nike που είχε μόλις γίνει πατέρας, εκείνος αμέσως εντόπισε μία επιχειρηματική ευκαιρία. «Ήταν μία μαγική στιγμή, σαν να άναψε μία λάμπα», έχει δηλώσει σε συνέντευξή του στο CNBC.

Ο Galanis είχε ξεκινήσει την καριέρα του ως trader και είχε δουλέψει για το LinkedIn. Όμως, το παρατσούκλι του από το νηπιαγωγείο ακόμα ήταν «ο δήμαρχος», καθώς όπως λέει ο ίδιος, «είμαι κάποιος που του αρέσει να φέρνει τον κόσμο κοντά». Γεννήθηκε στο Σικάγο στις 15 Δεκεμβρίου του 1987, και μεγάλωσε στο Glenview, μια συνοικία μισή ώρα από το κέντρο του Σικάγο. Οι Έλληνες γονείς του  Θέμης και Τέντη, μετανάστες δεύτερες γενιάς από τη Σπάρτη μεγάλωσαν τον Steven με την Ελληνική κουλτούρα. Ο παππούς του από την πλευρά του πατέρα του ήταν ξυλουργός και  από την πλευρά της μητέρας του ήταν ο Spero Furla, φωτογράφος και χρηματιστής. Ο αδελφός της μητέρας του και θείος του είναι παραγωγός του Χόλιγουντ ο Τζορτζ Φούρλα. 

 

 

 

Ο Steven αποφοίτησε από το Λύκειο του Glenbrook το 2006, υπήρξε ο αρχηγός της ομάδας ποδοσφαίρου και του χόκεϊ αλλά και ο Πρόεδρος της τάξης του. Κάπως έτσι με τα χρόνια ο Galanis διατήρησε τον τίτλο του “ δημάρχου” .

Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Duke, όπου πήρε πτυχίο στην Ιστορία αλλά και στη Διοίκηση επιχειρήσεων. Ενώ βρισκόταν στο Duke, ο Galanis πήρε μια πρώτη γεύση από τον επιχειρηματικό κόσμο συν-ιδρύωντας την Spartan Entertainment μια εταιρία παραγωγής. Μετά την αποφοίτησή του ο Γαλανής πέρασε τέσσερα χρόνια ως έμπορος επιλογών στο CBOE. Εκείνη την περίοδο άρχισε να συγκεντρώνει χρήματα για την παραγωγή ταινιών και τηλεοπτικών έργων. Τελικά πήγε να εργαστεί στις πωλήσεις στο LinkedIn μετά την πρόσληψή του από τον Arthur Leopold (μελλοντικό COO της Cameo).

 

 

Tο Cameo κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι διασημότητες ήταν κλεισμένες στα σπίτια τους και αναζητούσαν έναν τρόπο να συνδεθούν με τους θαυμαστές τους εκτοξεύτηκε και έδωσε στην πλατφόρμα μεγαλύτερη απήχηση. Με περισσότερους από 40.000 celebrities στο χαρτοφυλάκιό του (ηθοποιούς, τραγουδιστές, αθλητές, ακόμα και πολιτικούς), το Cameo ξεκίνησε να προσφέρει επιλογές που κόστιζαν μόλις μερικά δολάρια και έφταναν στα 2.500 δολάρια για ένα βίντεο. Οι χρήστες αυτη τη στιγμή  ψάχνουν ένα πρωτότυπο δώρο για κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο που έχει γενέθλια, όμως κάποιοι έχουν ζητήσει βίντεο ακόμα και για να χωρίσουν από τον/την σύντροφό τους.

Πως γίνεται αυτό; Η απάντηση είναι απλή! Ο ενδιαφερόμενος επιλέγει τη διασημότητα που θέλει να του ευχηθεί αλλά και να μιλήσει με βίντεο κλήση με ένα απλό κλικ. Για παράδειγμα, για 400 ευρώ, ο David Hasselhoff μπορεί να γυρίσει ένα βίντεο όπου θα εύχεται χρόνια πολλά σε εκείνο τον φίλο σας που ήταν φανατικός του Baywatch. Και για 410 ευρώ, η Gloria Gaynor μπορεί να τραγουδήσει το  «I will survive» για μία φίλη σας που μόλις χώρισε.

 

 

Η αξία της πλατφόρμας πρόσφατα ξεπέρασε το 1 δισεκ. δολάρια, με την πανδημία του κορωνοϊού να εκτοξεύει την επιτυχία της καθώς πολλοί αστέρες του Hollywood έμειναν χωρίς δουλειά. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το Cameo αμείβεται με το 25% του ποσού ενώ ο δημιουργός του βίντεο λαμβάνει το 75%. Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε το 2016 από τους Steven Galanis, Martin Blencowe, και Devon Spinnler Townsend. Όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο Galanis σε συνέντευξή του, μέσω του Cameo έχουν γυριστεί μέχρι στιγμής πάνω από 2,5 εκατ. βίντεο, με τον τζίρο της εταιρείας να φτάνει πέρυσι τα 100 εκατ. δολάρια.

Πλέον στόχος του Ελληνοαμερικάνου επιχειρηματία είναι μέσα στους επόμενους 18 έως 36 μήνες, η εισαγωγή του Cameo στο χρηματιστήριο. 

Ο Steven Galanis βρήκε τον τρόπο να κυριαρχήσει σε έναν τομέα που δημιούργησε εκείνος από το μηδέν και αυτό τον κάνει έναν δημιουργό της νέας γενιάς που κατακτά την κορυφή των startupers, 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ