Ο Έλληνας καθηγητής του London Business School με την πολυβραβευμένη έρευνα
Έργα Ελλήνων

Ο Έλληνας καθηγητής του London Business School με την πολυβραβευμένη έρευνα

Ο Ηλίας Παπαϊωάννου είναι καθηγητής Οικονομικών του London Business School και Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research (CEPR) του Λονδίνου. Ταυτόχρονα, υπηρετεί ως ακαδημαϊκός διευθυντής του Wheeler Institute for Business and Development.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Απριλίου του 1976 και μεγάλωσε με τον πατέρα του, τον πρώην βουλευτή και υπουργό Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, και την θεία του, καθώς η μητέρα του πέθανε όταν ήταν πολύ μικρός. Το 1999, αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

 

Συνέχισε τις σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 2001 πήρε το δίπλωμα Masters in Public Administration με εξειδίκευση τα διεθνή χρηματοοικονομικά από το School of International and Public Affairs του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης.

Μετά την ολοκλήρωση της διδακτορικής του διατριβής στα Οικονομικά (Ph.D. in Economics) από το London Business School το 2005, εργάστηκε για δύο χρόνια στο τμήμα Χρηματοοικονομικής Έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη. Διετέλεσε επίκουρος καθηγητής Οικονομικών στο Dartmouth College των ΗΠΑ, ενώ κατά τη διετία 2011-2012 ήταν επισκέπτης επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

 

 

«Σπούδασα στη Νομική Αθηνών, συνέχισα τις σπουδές με ένα μεταπτυχιακό στο Columbia University που συνδύαζε τη νομική επιστήμη με τα οικονομικά και ολοκλήρωσα το διδακτορικό μου στο London Business School με αμιγώς οικονομικό προσανατολισμό. Ήθελα κάτι περισσότερο εφαρμοσμένο από τη Νομική, μου άρεσε η οικονομετρία, εργάστηκα για κάποιο διάστημα στο Τμήμα Χρηματοπιστωτικής Ερευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και έπειτα αφοσιώθηκα στην ακαδημαϊκή ζωή», έχει πει ο ίδιος σε συνέντευξή του.

 

 

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη διεθνή χρηματοοικονομική, την πολιτική οικονομία, την εφαρμοσμένη οικονομετρία, και τα οικονομικά της ανάπτυξης. Εκτός από την ερευνητική του εργασία, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες, μεταξύ άλλων, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και θεσμικούς επενδυτές στις Η.Π.Α. και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Ηλίας Παπαϊωάννου πιστεύει πως η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς, στις κυβερνητικές υπηρεσίες, στην αστυνομία, και στον τρόπο που απονέμεται δικαιοσύνη, είναι ύψιστης σημασίας, αφού η εμπιστοσύνη είναι καθοριστικός παράγοντας μιας υγιούς και ευημερούσας κοινωνίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η παροχή κοινωνικής προστασίας σε αυτούς που έχουν πληγεί από την κρίση και την παγκοσμιοποίηση είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Πέρα από τα οικονομικά οφέλη που έχουν οι αντίστοιχες πολιτικές σε περιόδους ασθενούς ζήτησης, η κοινωνική προστασία αποτελεί κρίσιμο ανάχωμα κατά του λαϊκισμού και τη συνωμοσιολογία. Η τρέχουσα δυναμική ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας προσφέρει την ευκαιρία να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ανεργίας-δυσπιστίας-λαϊκισμού.

 

 

Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, όπως Journal of Finance, Econometrica, American Economic Review, Quarterly Journal of Economics, Journal of Political Economy, Review of Economic Studies, ενώ το έργο του έχει εμφανιστεί σε συλλογικούς τόμους.

Για την έρευνά του έχει λάβει το βραβείο του καλύτερου νέου οικονομολόγου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank Institute Young Economist Award) το 2013 και την Ευρωπαϊκή Οικονομική Εταιρεία το 2005.

 


Ομιλία του Ηλία Παπαϊωάννου στο London Business school

 

Η εργασία του για τον εκδημοκρατισμό και την ανάπτυξη στο Economic Journal απέσπασε το 2008 το βραβείο Austin Robinson από τη Βασιλική Οικονομική Εταιρεία. Το 2018 ο Ηλίας Παπαϊωάννου έλαβε σημαντική διάκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council) για επέκταση της έρευνάς του για τον ρόλο της αποικιοκρατίας στην ανάπτυξη της Αφρικής.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Anthi Triantafyllou.

    Υπερήφανη.


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ