Διαρκής έρευνα για τη μετάλλαξη των καρκινικών κυττάρων
Έργα Ελλήνων

Διαρκής έρευνα για τη μετάλλαξη των καρκινικών κυττάρων

Ένα γενετικό μηχανισμό που εξηγεί τη μετατροπή ενός προκαρκινικού πολύποδα του εντέρου σε κακοήθη όγκο ανακάλυψε μία ομάδα ερευνητών από την Ελβετία, την Ελλάδα και τη Φινλανδία, με επικεφαλής τους Ελληνες καθηγητές του πανεπιστημίου της Γενεύης, Θάνο Χαλαζωνίτη και Στυλιανό Αντωναράκη.

Οι επιστήμονες, προχώρησαν σε γενετικές αναλύσεις ιστών από πολύποδες εντέρου που είχαν ληφθεί για βιοψία. Η μελέτη έδειξε ότι αυτές οι προκαρκινικές αλλοιώσεις έχουν ένα συγκεκριμένο «προφίλ» μεταλλάξεων. Η αυξημένη συχνότητα ορισμένων μεταλλάξεων των πολυπόδων οδηγεί σε κακοήθεια.

Η νέα έρευνα μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά στην καλύτερη αξιολόγηση των βιοψιών που γίνονται στους πολύποδες, ώστε να αναλύεται το γενετικό «προφίλ» του κάθε ασθενούς.

Ο Θάνος Χαλαζωνίτης απέκτησε το διδακτορικό του στη γενετική από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 1989 και διετέλεσε καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια έως το 2006. Έκτοτε είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, στις σχολές Βιολογίας και Βιοχημείας.

Ο Στυλιανός Αντωναράκης σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου πήρε το διδακτορικό του το 1983. Σήμερα είναι καθηγητής ιατρικής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Γενεύης και διευθυντής του τμήματος ιατρικής γενετικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της πόλης.

Το 2006 με πρωτοβουλία του κ. Αντωναράκη καθιερώθηκε η 21η Μαρτίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down», προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για το σύνδρομο.

Στη μελέτη συμμετείχαν επίσης από ελληνικής πλευράς ο Σωτήρης Σωτηρίου του Πανεπιστημίου της Γενεύης, ο επίκουρος καθηγητής Σταύρος Σουγιουλτζής και ο αναπληρωτής καθηγητής Βασίλης Γοργούλης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Been reading about this tragedy since the story broke.

    Why is it that wonderful souls who ‘one day’ can change the world have to leave it ??

    Matt, may your soul rest in peace and may God’s perpetual light shine on you. You will be in paradise for always.


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ