Μια ελληνική έμπνευση που έφθασε μέχρι την Κίνα
Ο 39χρονος Έλληνας Μηχανολόγος Μηχανικός, Γιάννης Σαχσαμάνογλου κατασκεύασε τον πρώτο ηλιακό ανελκυστήρα στον κόσμο. Η συγκεκριμένη πατέντα κάνει ήδη θραύση στο εξωτερικό, με τρομερή ζήτηση από Ευρώπη, Σιγκαπούρη, Αίγυπτος, Ινδία ακόμα και Κίνα. Η ζήτηση ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες παραγωγής της μικρής οικογενειακής επιχείρησης «Mezolift», που έχει ως έδρα το Κιλκίς και μέχρι στιγμής εξυπηρετεί πελάτες «εντός των τειχών», μόνο σε Ελλάδα και Κύπρο.
Η ιδέα για την κατασκευή του προήλθε από την μικρή κόρη του κ. Σαχσαμάνογλου, η οποία παρακολουθούσε στην τηλεόραση ένα ντοκιμαντέρ για φωτοβολταϊκά συστήματα και ρώτησε αν μπορεί ένας ανελκυστήρας να δουλέψει με το φως του ήλιου, όπερ και εγένετο.
Ο ηλιακός ανελκυστήρας δεν χρειάζεται ρεύμα καθώς λειτουργεί αποκλειστικά με μπαταρίες που φορτίζουν με ηλιακή ενέργεια. Οι συγκεκριμένες μπαταρίες προσφέρουν στον ανελκυστήρα αυτονομία 3 ημερών, ενώ σε περίπτωση κακοκαιρίας που ξεπερνά τις 74 ώρες, υπάρχει και η δυνατότητα φόρτισης και από το δίκτυο. Οι πιθανότητες συνεπώς να εγκλωβιστεί κάποιος στον ηλιακό ανελκυστήρα είναι μηδαμινές κάτι που δεν ισχύει με τον συμβατικό και αυτό αποτελεί ένα από τα πλεονεκτήματα του.
Ο ηλιακός ανελκυστήρας απευθύνεται σε μικρές κατοικίες ή και παλαιότερα μικρά σπίτια και πολυκατοικίες της δεκαετίας του 1970 που δεν είχαν «υποδομή» για ασανσέρ. Αυτή τη στιγμή, οι ανελκυστήρες που τοποθετεί ο κ. Σαχσαμάνογλου μπορούν να χωρέσουν μέχρι τέσσερα άτομα και να κινηθούν με την ταχύτητα ενός συμβατικού ασανσέρ.
Η εξοικονόμηση της ηλεκτρικής κατανάλωσης μπορεί να ανέλθει ακόμα και στο 80% και το κόστος του ηλιακού ανελκυστήρα δεν διαφέρει από το κόστος του συμβατικού, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να μπορέσουν να επιδοτηθούν οι Έλληνες και Κύπριοι πολίτες που θα θελήσουν να εγκαταστήσουν έναν ηλιακό ανελκυστήρα.
Ο ηλιακός ανελκυστήρας έχει αναγνωριστεί από την ΕΕ σαν πράσινο προϊόν και επιλέχτηκε ως η ελληνική συμμετοχή στην ευρωπαϊκή καμπάνια 2012 ενάντια στην κλιματική αλλαγή.