Ο άνθρωπος πίσω από το yatzer.com

Πως ξεκινήσατε πριν από κάποια χρόνια με ένα μονοψήφιο budget για το site και σήμερα συγκαταλέγεται στα πιο επιτυχημένα site στον κόσμο. Πόσο δύσκολη ήταν η διαδρομή προς την επιτυχία;

Τίποτα δεν είναι εύκολο, το θέμα είναι πόσο ικανοποιημένος είμαι με αυτό που αποφάσισα να κάνω. Άφησα την δουλειά μου προσπαθώντας να κυνηγήσω το όνειρο, το οποίο δεν ήξερα που θα με οδηγήσει. Πόσο μάλλον, όταν στην αρχή δεν είχα καν έσοδα. Τα έσοδα από το site ήρθαν τρία χρόνια μετά το ξεκίνημα… οπότε θέλει πολύ υπομονή, επιμονή και να ακολουθείς το πάθος σου και κάποια στιγμή σίγουρα θα σου βγει σε καλό.

Για όσους δεν γνωρίζουν το yatzer πες μας λίγα λόγια 

Δούλευα στο περιοδικό Maison & Decoration όταν το 2006 έλαβα το χαρτί για το στρατό… τρομοκρατήθηκα ότι θα χάσω την επαφή με τον κόσμο του design και με δεδομένο ότι είχα πάντα στον υπολογιστή μου ένα αρχείο με αγαπημένα μου πράγματα από υλικά που χρησιμοποιούσα για θέματα μου στο περιοδικό, είπα αυτό το αρχείο να αρχίσω να το δημοσιεύω, έτσι ώστε όσον καιρό ήμουν στο στρατό να είμαι ενήμερος με ότι συμβαίνει στο χώρο του design και έτσι ξεκίνησε το Yatzer το 2007. Το θέμα είναι πως οτιδήποτε μου αρέσει και συμβαίνει στον χώρο του design, της αρχιτεκτονικής και της μόδας ανά τον κόσμο κι όχι μόνο στην Ελλάδα, ανεβαίνει στο site. Επέλεξα την Αγγλική ως γλώσσα γραφής γιατί στην Ελλάδα οι άνθρωποι που ασχολούνται με το design είναι λίγοι και ήθελα οι επιλογές μου να κάνουν τον γύρω του κόσμου. Δεν χάλασα καθόλου λεφτά στην αρχή παρά μόνο 5 δολάρια για να αγοράσω το domain name. Είναι πολύ δύσκολο πια να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου γιατί υπάρχει τόση πολλή πληροφορία στο διαδίκτυο και το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να ακολουθείς ανθρώπους με τους οποίους  πραγματικά έχεις μια χημεία σε πολλά θέματα. Πέρσι στο TedxAthens είπα ότι “αν χτίσεις εμπιστοσύνη, θα κάνουν click!” Το site έχει την προσωπική μου αισθητική, που σημαίνει πως δεν απευθύνεται σε όλους, δεν γίνεται να απευθύνεται σε όλους και δεν θέλω να απευθύνεται σε όλους. Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι έχω εκτιμήσει την δουλειά αρκετών, αρχιτεκτόνων, φωτογράφων, καλλιτεχνών τα τελευταία 6 χρόνια και είναι πολύ ωραίο ότι τελικά οι επιλογές μου αρέσουν σε εκατομμύρια ανθρώπους.

 

Από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν ανέβει χιλιάδες άρθρα και συνεντεύξεις σπουδαίων ανθρώπων, όπως ο Ζαν Πολ Γκωτιέ, ο Μιχάλης Ζαβρός…

Τα άρθρα που έχουν ανέβει απο το 2007 μέχρι σήμερα είναι περίπου 2500. Χαίρομαι που είμαι από τους πρώτους που ανακάλυψαν τον Μιχάλη Ζαβρό, σε ετούτη την μεριά του πλανήτη μιας και ο συγκεκριμένος ζωγράφος ζει στην Αυστραλία, την μοναδική ήπειρο που έχω επισκεφτεί μονάχα διαδικτυακά!

Η αναγνώριση ήρθε πρώτα από το εξωτερικό. Ο Financial Times κατέταξαν το site στα καλύτερα παγκοσμίως, ήταν κάτι το οποίο περίμενες;

Δεν το περίμενα, όταν ξεκίνησα το 2007 το συζητούσα με τους φίλους μου, γιατί όταν ξεκινάς κάτι, οι πρώτοι που το μαθαίνουν είναι οι άνθρωποι του κοντινού σου περιβάλλοντος. Μετά γίνεται η δημοσίευση στην Financial Times που την   έμαθα από έναν Αμερικάνο φίλο και εκτοτε έμαθαν και οι Έλληνες την ύπαρξη του Yatzer.

Πάρα την επιτυχία η βάση σου είναι στην Αθήνα, σκέφτηκες ποτέ να φύγεις στο εξωτερικό;

Καθόλου ακόμα!

Γιατί; Λόγω οικογένειας και φίλων ή υπάρχει και άλλος λόγος;

Είναι πολύ σημαντικό να μιλάς την γλώσσα της καρδιάς σου κι αν είσαι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός από την πατρίδα σου, δεν θα κάνεις ποτέ πραγματικούς φίλους.  Είμαι λίγο αυστηρός σε αυτό το θέμα. Όσον αφορά τις δουλειές, παντού υπάρχουν και χαίρομαι γιατί με το Yatzer βρίσκομαι παντού, όσο κι αν αρκετοί πιστεύουν πως έχω βάση την Νέα Υόρκη. Αυτή είναι η μαγεία του διαδικτύου να βρίσκεσαι σε ένα ερημικό νησί για παράδειγμα και να ελέγχεις ένα site με  εκατομμύρια χρήστες! Από την στιγμή που έχω αυτό το πλεονέκτημα γιατί να μην το εκμεταλλευτώ; Μπορώ να μείνω σε οποιαδήποτε χώρα θέλω και γιατί όχι στην Ελλάδα!

Πως βλέπεις την χώρα σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία; Σε έχει επηρεάσει αυτό καθόλου στη ζωή σου;

Με έχει επηρεάσει, στον κύκλο μου βασικά, πολλοί μένουν χωρίς δουλειά, άλλοι δεν τα βγάζουν πέρα και αυτό όλο είναι δυσάρεστο. Από την άλλη υπάρχει και ένα πολύ θετικό στοιχείο μέσα σε όλη αυτή την μιζέρια, το οποίο έχει να κάνει με συνεργασίες, με την ομαδικότητα, την αλληλεγγύη, βλέπεις ότι πολλοί άνθρωποι έρχονται κοντά, κάνουν καινούργια πράγματα ΜΑΖΙ… Ο Έλληνας τα έκανε όλα μόνος του, τώρα με τη νέα γενιά αρχίζει και αλλάζει και πολύ πιθανό αυτό να οφείλεται στην κρίση.

Πιστεύεις πως είναι πιο δύσκολο πλέον για κάποιον να πραγματοποιήσει τα όνειρά του στην Ελλάδα; Πολλοί νέοι επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό για να έχουν μια ευκαιρία 

Πιστεύω πως ανεξάρτητα με το που ζεις, ποια είναι η βάση σου, ποια είναι η χώρα σου, ποιοι είναι οι φίλοι σου, ποιους ανθρώπους ξέρεις, αν είναι να σου έρθει η επιτυχία θα σου έρθει! Θα πέσεις πάνω της! Τώρα αν θα πέσεις εύκολα ή δύσκολα… δεν έχει καμία σημασία.

Ποια στιγμή ξεχωρίζεις ως την καλύτερη της πορείας σου μέχρι σήμερα;

Από μικρός ήθελα να γίνω πιλότος, κάτι που η υπερμετροπία στο αριστερό μου μάτι δεν μου το επέτρεψε! Ωστόσο κατάφερα μέσα από μια ιστοσελίδα να ταξιδέψω πιο πολύ και από έναν πιλότο με συνεπιβάτες όλους τους αναγνώστες της! Αυτή είναι η κορύφωση των ονείρων μου.

Σχεδιαστικά, από άποψη αρχιτεκτονικής ποια χώρα ή πόλη ξεχωρίζεις;

Όσο πιο βαριά είναι η ιστορία και η πολιτιστική κουλτούρα μιας χώρας, τόσο πιο έντονα καθρεπτίζεται στην πολεοδομία της. Ξεχωρίζω το Παρίσι, ίσως γιατί είναι η πόλη που έχω επισκεφτεί περισσότερες φορές και την έχω περπατήσει πιο πολύ κι από την Αθήνα!

Τι σημαίνει για εσένα Ελλάδα;

Ήλιος, φιλοξενία, αλμύρα, καλοκαίρι… Η Ελλάδα είναι ο ορισμός του καλοκαιριού, ακόμα κι αν δεν μπορούμε να οργανωθούμε στο θέμα του τουρισμού. Θα έπρεπε να είμαστε ο νούμερο ΕΝΑ καλοκαιρινός προορισμός παγκοσμίως…

Πιστεύεις πως χρειάζεται δουλειά στον τουρισμό δηλαδή;

Κάθε φορά που επιλέγω να δημοσιευτεί ένα ελληνικό σπίτι, εστιατόριο ή ξενοδοχείο υπάρχει τρομερή ανταπόκριση από τους αναγνώστες παγκοσμίως. Χρειάζεται αρκετή δουλειά στο να μάθουμε να οπτικοποιούμε σωστά όλα όσα θέλουμε να τραβήξουν το ενδιαφέρον των ξένων.

Τι ερώτηση θα έκανες στους Έλληνες;

Αν υπήρχε δυνατότητα να αφαιρέσουν για πάντα ένα αρνητικό στοιχείο του χαρακτήρα τους, ποιό θα ήταν αυτό και γιατί?

 

Έργα Ελλήνων

Ο άνθρωπος πίσω από το yatzer.com

Ο Κώστας Βογιατζής γεννήθηκε στον Πειραιά το 1980 και μένει στα Εξάρχεια. Από μικρός είχε μια έφεση στο σχέδιο και θεωρεί εαυτόν γκατζετάκια. Αν και ξεκίνησε σπουδές στη Μετεωρολογία, δεν τις ολοκλήρωσε ποτέ και συνέχισε με την πραγματική του αγάπη, το σχέδιο.

Το site www.yatzer.com δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2007 ενώ η «σύλληψη» της ιδέας  έγινε μια νύχτα κατά την διάρκεια σκοπιάς όταν υπηρετούσε τη θητεία του στον ελληνικό στρατό.

Το Yatzer.com αποτελεί ένα από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρισμένους ηλεκτρονικούς προορισμούς παγκοσμίως για θέματα design, αρχιτεκτονικής, μόδας, events και τέχνης, με μέσο όρο 350,000 επισκεπτών και 1,500,000 pageviews κάθε μήνα. Ο Κώστας Βογιατζής στις 21 Απρίλιου του 2011 ανακηρύχτηκε από το γαλλικό Architectural Digest ως ένας από τους «100 most influential people in the design industry».

Από το 2007 μέχρι σήμερα στο Yatzer έχουν δημοσιευτεί πάνω από 2.000 άρθρα, ενώ η ομάδα του μπορεί να υπερηφανεύεται για συνεντεύξεις σπουδαίων προσωπικοτήτων, όπως ο Jean Paul Gaultier, ο ομογενής ζωγράφος από την Αυστραλία Mιχάλης Zαβρός, ο διευθυντής του «Wallpaper» Tόνι Τσάμπερς και πολλών ακόμα.

Οι Financial Times κατέταξαν το Yatzer.com στα 20  καλύτερα sites του κόσμου.

Photo Profile: Δήμητρα Σπυροπούλου

Διαβάστε τη συνέντευξη του Κώστα Βογιατζή στην ομάδα του ellines.com

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Σεμίραμις Μεντεσίδου

    Απο τους ωραιότερους και ευφυέστερους ανθρώπους, με υπέροχη αύρα και θετική ενέργεια. Υπερήφανη που υπάρχουν αυτοί οι Ελληνες!!!


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ