Πέτρος Κωνσταντίνος Μπενιάς ο Έλληνας που ανακάλυψε το διαμέσιο το νέο όργανο στο ανθρώπινο σώμα
Έργα Ελλήνων

Πέτρος Κωνσταντίνος Μπενιάς ο Έλληνας που ανακάλυψε το διαμέσιο το νέο όργανο στο ανθρώπινο σώμα

Ο Πέτρος Κωνσταντίνος Μπενιάς είναι ο 38χρονος ομογενής γαστρεντερολόγος, ένας από τους επικεφαλής της ειδικευμένης ερευνητικής ομάδας, που δημοσίευσε στο περιοδικό «Scientific Reports» τα αποτελέσματά της, γνωστοποιώντας την ύπαρξη ενός νέου οργάνου στο ανθρώπινο σώμα.

Το διαμέσιο είναι ένα σύστημα παρόμοιο με το λεμφικό ή αγγειακό, ένα δίκτυο καναλιών, τα οποία περιβάλλουν κάθε ιστό του σώματος και που από κοινού φαίνεται να απαρτίζουν ένα όργανο, μέσα από το οποίο μετακινείται ένα είδος ρευστού που κυκλοφορεί παντού στο σώμα. Το διαμέσιο μεσολαβεί στη μεταφορά του υγρού αυτού από τη βλεννογόνο στα λεμφαγγεία, γεγονός που, ενδεχομένως, αποτελεί ένα από τα κλειδιά για την κατανόηση, μεταξύ άλλων, και της διάδοσης του καρκίνου. Στόχος της επιστημονικής ομάδας μετά τον εντοπισμό του διαμέσιου είναι να αποκρυπτογραφήσει τον τρόπο με τον οποίο ο καρκίνος πιθανόν, μέσω αυτού του συστήματος, εξαπλώνεται στον ανθρώπινο οργανισμό και να βοηθήσει, αν όχι στην ίαση, τουλάχιστον στη θεραπευτική μέθοδο και στην επιβράδυνση της εξάπλωσής του.

Ο Πέτρος Μπενιάς είναι Έλληνας από το Μεγανήσι της Λευκάδας και τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, όμως γεννημένος και μεγαλωμένος στην Νέα Υόρκη. Η οικογένειά του διατήρησε στενούς δεσμούς με τη γενέτειρα, εξού και ο ίδιος επιστρέφει τακτικά στην πατρογονική γη, έχοντας αποκτήσει πλέον τη δική του οικογένεια μαζί με τη σύζυγό του Χριστίνα. Μάλιστα, κάνουν διακοπές στην Ελλάδα κάθε καλοκαίρι με τα δύο τους παιδιά, όπως λέει στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με το Northwell Health, ο Μπενιάς έχει σπουδάσει στο Albert Einstein College of Medicine, έχει κερδίσει δύο υποτροφίες στο Mount Sinai Beth Israel του Petrie Division και έχει αποκτήσει πιστοποιητικά Γαστρεντερολογίας και Εσωτερικής Παθολογίας, ενώ, στο παρελθόν, είχε εργαστεί ως βοηθός καθηγητής στο Donald and Barbara Zucker School of Medicine στο Hofstra/Northwell. Ύστερα από τις υποτροφίες, παρέμεινε κι εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Icahn στη Νέα Υόρκη ως καθηγητής Γαστρεντερολογίας, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με τα Lenox Hill Hospital, Long Island Jewish Medical Center, North Shore University Hospital και το Staten Island University Hospital.

Μαζί με τον Νιλ Θάιζε, καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, άρχισαν τη συστηματική έρευνα για το νέο όργανο το 2013. Είναι ένας από τους πρώτους επιστήμονες που αντίκρισαν, για πρώτη φορά, χάρη στη χρήση ειδικών, εξελιγμένων μικροσκοπίων, το διαμέσιο. «Μόλις τον τελευταίο χρόνο πριν από τη δημοσίευση του πορίσματος των ερευνών μας -δηλαδή πριν από μερικές ημέρες- συνειδητοποιήσαμε τι είχαμε ανακαλύψει» λέει ο Πέτρος Μπενιάς στο ΘΕΜΑ.

Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για ένα άγνωστο, έως πρότινος, στην επιστημονική κοινότητα όργανο και πως νέες ανακαλύψεις βρίσκονται στον δρόμο. «Θεωρούμε πως αυτή η βιολογική νεροτσουλήθρα κρύβει τον μηχανισμό εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων στον οργανισμό. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να εισχωρήσουν στα κανάλια του διαμέσιου κι έτσι άμεσα να βρεθούν μέσα στο λεμφικό σύστημα. Για να εξαπλωθεί ο καρκίνος πρέπει να περάσει από αυτόν τον χώρο, από αυτό το διαμέσιο» εξηγεί και συνεχίζει λέγοντας «Συγκεκριμένα, θα επικεντρωθούμε στη μελέτη του διαμέσιου σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του οισοφάγου και του στομάχου. Λόγω και της ειδικότητάς μου, σκοπεύω να εστιάσω κατά προτεραιότητα στις μορφές του γαστρεντερικού καρκίνου».

Ο δρ Μπενιάς έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί την Ελλάδα τον ερχόμενο Ιούλιο, προκειμένου να συμμετάσχει σε επιστημονικό συνέδριο. Δηλώνει μάλιστα ότι ανυπομονεί γι’ αυτήν τη συνάντηση με Έλληνες συναδέλφους του, καθώς «γνωρίζω το εξαιρετικό επίπεδό τους, έχω συνεργαστεί με κάποιους και έχω εκπαιδεύσει άλλους στις ΗΠΑ και θεωρώ πως είναι πολύ τιμητικό να συμμετέχω σε ένα συνέδριο που γίνεται στη χώρα του Ιπποκράτη».

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Michele Clark

    Dr. Benias was the Only Doctor that would operate on my gastric fistula that was causing acidic pneumonia. I thank God for him!!! He is brilliant, kind, and really care for his patients.


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ