Συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους μουσικούς του κόσμου
Έργα Ελλήνων

Συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους μουσικούς του κόσμου

Ο Δρ. Χρίστος Γαλιλαίας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής του Georgia State University στην Αtlanta των Η.Π.Α., όπου είναι και Επικεφαλής του Τμήματος Εγχόρδων. Είναι επίσης τακτικό μέλος σε κριτικές επιτροπές διεθνών διαγωνισμών μουσικής και έχει διδάξει σε διεθνή σεμινάρια και master classes.

Πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολιού από τον πατέρα του, Κοσμά Γαλιλαία, συνέχισε με το Στέλιο Καφαντάρη και τελείωσε τις σπουδές του με Α΄ Βραβείο Εξαιρετικής Ερμηνείας και Χρυσό Μετάλλιο. Συνέχισε τις σπουδές του- με υποτροφία από το ΙΚΥ- με τη διάσημη καθηγήτρια Almita Vamos στο Oberlin Conservatory των Η.Π.Α., όπου του είχε απονεμηθεί το “Dean’s Talent Award” (τιμητική διάκριση και υποτροφία). Με υποτροφίες της Juilliard School και του Συλλόγου “Αλεξάνδρα Τριάντη” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών έγινε δεκτός στη διάσημη Juilliard School της Νέας Υόρκης (στην τάξη των Dorothy DeLay και Naoko Tanaka), από όπου πήρε Master το Μάιο του 2001. To 2005 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Διδακτορικό Πρόγραμμα του State University of New York at Stony Brook.

Η πρώτη του δημόσια εμφάνιση ήταν σε ηλικία 14 ετών από τότε έχει συμμετάσχει ως σολίστ σε πολλές ορχήστρες, όπως οι Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Ορχήστρα Δωματίου “Ελληνική Καμεράτα”, Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας, Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αρμενίας, Συμφωνική Ορχήστρα της Φλόριντα των Η.Π.Α., Canadian Chamber Orchestra, Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μουσικής Ακαδημίας της Βιέννης, Ορχήστρα Δωματίου της Λισαβόνας και Ορχήστρα Νέων “Gustav Mahler”. Έχει εμφανιστεί επίσης σε πολλά φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Ναυπλίου, τα “Δημήτρια”, τα “Κύπρια”, το Festival Lago di Como (Ιταλία), καθώς και στην Πάτρα, το Fort Lauderdale (Η.Π.Α), το Eρεβάν (Αρμενία), την Κατάνια (Ιταλία) και την Κόστα Ρίκα.

Το 1997 κερδίζει το Α” Βραβείο στο “Διαγωνισμό της Εταιρείας Ελλήνων Επιστημόνων” στο Σικάγο και στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιολιού της Μακεδονικής Εταιρίας “Τέχνη” που οργανώθηκε σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και τον Οργανισμό “Θεσσαλονίκη-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997”, ενώ το Μάρτιο του 2001 κέρδισε και πάλι Α” Βραβείο στο Διαγωνισμό “Kate Neal Kinley’’ του Illinois (Η.Π.Α.).

Ο Χρίστος Γαλιλαίας έχει συνεργαστεί με διεθνούς φήμης μουσικούς, ανάμεσα στους οποίους οι Δημήτρης Σγούρος, Leoš SvárovskýIlarion Ionescu-Galaţi, Loris Tjeknavorian, Angel Stankov, Ovidiu Balan, James Brooks-Bruzzese, Αλέξανδρος Μυράτ, Olaf Koch, Βύρων Φιδετζής, Νίκος Αθηναίος, Κάρολος Τρικολίδης, Wolfgang Roegner, Brandt Fredriksen, Atis Bankas, Andris Nelsons, Mύρων Μιχαηλίδης, Radu Postăvaru, Louis Lane και Paul Polivnick. Έχει επίσης πραγματοποιήσει εμφανίσεις με το διάσημο τσελίστα Mischa Maisky στο Διπλό Κοντσέρτο του Brahms με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Λετονίας και με το “Κουαρτέτο Borodin” της Μόσχας και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα “George Enescu” του Βουκουρεστίου. Έχει ερμηνεύσει ως σολίστ σε περισσότερες από 30 χώρες (Η.Π.Α., Καναδάς, Πορτογαλία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Λετονία, Βραζιλία, Αργεντινή, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αρμενία, Κύπρος, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κόστα Ρίκα, Ουρουγουάη κ.α.) και έχει παίξει στις σπουδαιότερες αίθουσες συναυλιών, όπως οι Musikverein (Βιέννη), Gasteig (Μόναχο), Smetana Hall (Πράγα), Carnegie Hall (Νέα Υόρκη), Kennedy Center (Washington, DC), Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης κ.α.

Το καλοκαίρι του 2002 ίδρυσε την “Ελληνική Καμεράτα”, μια Ορχήστρα Δωματίου με την οποία περιόδευσε στη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική δίνοντας περισσότερες από σαράντα συναυλίες, με αποκορύφωμα την εμφάνιση στο διάσημο Kennedy Center (Washington, DC), κυκλοφορώντας παράλληλα Cd. Από το 2003 έχει αναλάβει την καλλιτεχνική επιμέλεια του Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ των “Δημητρίων”.

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ