Διδάσκει Νεότερη Ελληνική Ιστορία στο πανεπιστήμιο του Ιλλινόις
Έργα Ελλήνων

Διδάσκει Νεότερη Ελληνική Ιστορία στο πανεπιστήμιο του Ιλλινόις

Ο Πάρις Παπαμίχος Χρονάκης είναι λέκτορας της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του πανεπιστημίου του Ιλλινόις και βοήθησε το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης να δημιουργήσει μια ηλεκτρονική ιστορική βάση δεδομένων. Το ενδιαφέρον του κινείται στους χώρους της κοινωνικής και πολιτισμικής ιστορίας της ύστερης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, του ελληνικού μεσοπολέμου, των πόλεων-λιμανιών της ανατολικής Μεσογείου, των ευρωπαϊκών αστικών τάξεων και των Εβραίων του ελλαδικού χώρου.

Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πήρε το πτυχίο του στην Ιστορία το 1996. Τελείωσε το μεταπτυχιακό του στη Συγκριτική Ιστορία στο πανεπιστήμιο του Έσσεξ στην Αγγλία και το 2011 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Σύγχρονη Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστορία στο πανεπιστήμιο της Κρήτης.

Το 2011 ήταν μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο Χρονάκης επίσης βοήθησε στην ίδρυση του  “Group for the Study of the History of the Jews of Greece” ( Ομάδα για τη Μελέτη της Ιστορίας των Εβραίων της Ελλάδας). Ο ίδιος καθώς και αρκετοί συνεργάτες του χρησιμοποίησαν εκατοντάδες ιστορικές μαρτυρίες καθώς και άλλες πηγές για να δημιουργήσουν μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων για όλους τους επιζήσαντες από το ολοκαύτωμα των Ελληνο-Εβραίων.

Με τη συνεργασία του ερευνητικού τμήματος του USC Shoah Foundation, αφού δημιουργήθηκε το ηλεκτρονικό ιστορικό αρχείο, το 2012 έδωσε μια ομιλία σχετικά με τους τους επιζήσαντες από το ολοκαύτωμα των Ελληνο-Εβραίων, ενώ παράλληλα ήταν επισκεπτόμενος ερευνητής στο UCLA.

“Σκέφτηκα ότι παρουσιάζοντας αυτού του είδους την έρευνα στο συνέδριο, θα ήταν μια μεγάλη ευκαιρία αλληλεπίδρασης με άλλους λέκτορες, να εκθέσω τη δουλειά του σε κριτική και περαιτέρω προτάσεις έτσι ώστε να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο”, δήλωσε ο Χρονάκης.

Το ερευνητικό του ενδιαφέρον περιλαμβάνει την ιστορία των Σεφαρδιτών και των Ελλήνων Ορθόδοξων του 19ου και 20ου αιώνα και την ιστορία των μεσαίων τάξεων της Μεσογείου.

Ο Χρονάκης ελπίζει να κερδίσει μια εισαγωγή στις έρευνες των γενοκτονιών αλλά ενδιαφέρεται πιο πολύ στις νέες ερωτήσεις που θα προκύψουν παρά στις απαντήσεις που θα δωθούν μιας και οι ψηφιακές τεχνολογίες βοηθούν στην έρευνα του ολοκαυτώματος.

Ο Πάρις Παπαμίχος Χρονάκης έχει βοηθήσει στην έκδοση, μαζί με τους Anthony Molho και Eyal Ginio, του βιβλίου “The Jews of Salonica in the Modern Period” ( Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης στη Σύγχρονη Περίοδο) το φθινόπωρο του 2014.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ