Ιδρυτής της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων ανοιχτής πώλησης
Έργα Ελλήνων

Ιδρυτής της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων ανοιχτής πώλησης

Ο Τζέιμς Χάνος είναι διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων και σύμβουλος επενδύσεων στη Νέα Υόρκη με εξειδίκευση στις επενδύσεις ανοιχτής πώλησης. Είναι ιδρυτής της Kynikos Associates, της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων ανοιχτής πώλησης στην Αμερική. Είναι ο πιο “διάσημος” short seller της Γουόλ Στριτ.

Τι κάνει ένας short seller; Δανείζεται και µετά πουλά µετοχές µιας εταιρείας που πιστεύει ότι θα αντιµετωπίσει προβλήµατα στο µέλλον. Όταν οι μετοχές της εταιρείας πέφτουν, τις αγοράζει και τις επιστρέφει σε αυτόν από τον οποίο τις είχε δανειστεί, βάζοντας στην τσέπη του τα κέρδη

Γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου του 1957, σε μία οικογένεια Ελλήνων μεταναστών στο Μιλγουόκι των Ηνωμένων Πολιτειών. Η οικογένειά του είχε μια αλυσίδα στεγνο-καθαριστηρίων. Για να καταφέρει να σπουδάσει, δούλευε τα καλοκαίρια σε μια εταιρεία χαλυβουργίας. Τελείωσε το σχολείο WylieE. Groves και στη συνέχεια σπούδασε στο Yale  Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες.

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, ξεκίνησε να εργάζεται ως αναλυτής στη φίρμα Blyth Eastman Dillon στο Σικάγο. Δούλευε 80 ώρες την εβδομάδα για 12.500 δολάρια το χρόνο. Για τα χρήματα που λάμβανε εκείνη την περίοδο έχει δηλώσει πως “θα μπορούσα να είχα βγάλει περισσότερα λεφτά σκάβοντας χιόνι”. Όταν όμως κάποιοι από τους συνεταίρους αποχώρησαν από την εταιρεία αυτή προκειμένου να ιδρύσουν την Gilford Securities, επέλεξαν να τον πάρουν μαζί τους.

Η εταιρεία του, Kynikos Associates (από την ελληνική λέξη κυνικός), ασχολείται με τις επενδύσεις ανοιχτής πώλησης από το 1985 και παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης κεφαλαίων για πελάτες. Διαχειρίζεται πάνω από έξι δισεκατομμύρια δολάρια σε διάφορα κεφάλαια. Πριν από την ίδρυση της εταιρείας του, ο Χάνος ήταν αντιπρόεδρος και αναλυτής της Deutsche Bank Capital Corporation και πριν από αυτό πρόσφερε τις υπηρεσίες του σαν αναλυτής στην εταιρεία Gilford Securities. Έχει δουλέψει και ως αναλυτής και στην Blyth Eastman, Paine Webber.

Ο Τζέιμς Χάνος είναι πρόεδρος της Coalition of Private Investment Companies καθώς και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Browning School. Παράλληλα, είναι διαχειριστής του σχολείου Nightingale-Bamford School και του New-York Historical Society. Είναι μέλος και στην επιτροπή Citizens Budget Commission και έχει διατελέσει λέκτορας στο Yale School of Management στα οικονομικά. Η ομογενειακή εφημερίδα The National Herald τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 50 πλουσιότερους Ελληνο-Αμερικανούς για το 2016 και 2017.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ