Η έρευνα του αποκαλύπτει τι συμβαίνει στον αναπτυσσόμενο εφηβικό εγκέφαλο
Έργα Ελλήνων

Η έρευνα του αποκαλύπτει τι συμβαίνει στον αναπτυσσόμενο εφηβικό εγκέφαλο

Ο Χρήστος Νταβατζίκος είναι ανώτερος καθηγητής Ακτινολογίας, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Είναι επίσης διευθυντής του Κέντρου Βιοϊατρικής Ανάλυσης Εικόνων και του Κέντρου Βιοϊατρικής Επεξεργασίας Εικόνας και Ανάλυσης. Έχει συντελέσει μαζί με άλλους επιστήμονες στην έρευνα που αποκαλύπτει τι συμβαίνει στον αναπτυσσόμενο εφηβικό εγκέφαλο από δομικής και λειτουργικής πλευράς.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 1989 και το 1994 ολοκλήρωσε και το διδακτορικό του στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις ποσοτικές μεθόδους ανάλυσης με έμφαση την τμηματοποίηση, καταχώριση και βάση πληθυσμού μελετών απεικόνισης. Επίσης ερευνά χειρουργικές εφαρμογές με τη βοήθεια υπολογιστή, την υπολογιστική νευροανατομία της γήρανσης και τη νόσου του Αλτσχάιμερ καθώς και τη μοντελοποίηση της παραμορφωσιμότητας των μαλακών ιστών.

Το 2002, ξεκίνησε να εργάζεται ως αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Έχει οριστεί διευθυντής στο κέντρο Βιοϊατρικής Ανάλυσης Εικόνων όπου οι έρευνες επικεντρώνονται σε πολλούς τομείς που σχετίζονται με την ανάλυση ιατρικής εικόνας και επεξεργασίας, με την κατάτμηση εικόνας και εγγραφής, με την ανάλυση πολυπαραμετρικής εικόνας καθώς και με τη μηχανική εκμάθηση και αναγνώριση μοτίβων σε ιατρικές εικόνες. Επικεντρώνονται σε ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η σχιζοφρένεια, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Το 2013, ιδρύθηκε το κέντρο Βιοϊατρικής Επεξεργασίας Εικόνας και Ανάλυσης. Υπό τη διεύθυνση του Δρ. Νταβατζίκου, το κέντρο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και εφαρμογή προηγμένων υπολογιστικών και αναλυτικών εφαρμογών για την επεξεργασία των ιατρικών εικόνων ώστε να ενσωματωθούν αυτές οι πληροφορίες σε διαγνωστικά και προγνωστικά εργαλεία στην εποχή της εξατομικευμένης ιατρικής.

Ο Χρήστος Νταβατζίκος έχει λάβει την υποτροφία Fulbright, την υποτροφία Johns Hopkins καθώς και το βραβείο Καλύτερου Εκδότη από το επιστημονικό περιοδικό Journal of Computer Assisted Tomography. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε περιοδικά όπως στο Computer Assisted Surgical Society, στο Organization for Human Brain Mapping, στο Engineering in Medicine and Biology Society καθώς και σε άλλα.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ

    Πως μπορούμε να έχουμε στοιχεία επικοινωνιας με τον κ΄Νταβατζίκο ;καποιο μέιλ; να ρωτήσουμε σχετικά με τις έρευνες που κάνει για τον εγκέφαλο…ευχαριστώ!


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ