Αναζητά πιθανές θεραπείες για τον ιό ΗΙV
Έργα Ελλήνων

Αναζητά πιθανές θεραπείες για τον ιό ΗΙV

Ο Κωνσταντίνος Πέτροβας είναι εργάζεται στο Εργαστήριο Ανοσολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων (NIAID) στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εδώ και 15 χρόνια διεξάγει έρευνα στο πεδίο της παθογένεσης του ιού HIV και του συγγενικού SIV.

Η έρευνά του φανέρωσε ένα νέο τρόπο να εντοπίζονται κύτταρα που έχουν μολυνθεί από τον ιό του HIV, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε θεραπευτικές παρεμβάσεις. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κωνσταντίνο Πέτροβα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Science Translational Medicine.

Ο Κ. Πέτροβας αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Ανοσολογία ερευνώντας αντισώματα αντιφωσφολιπιδιών στην αυτοανοσία και τον HIV.

Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Ντρέξελ. Η έρευνά του είχε επικεντρωθεί στους μηχανισμούς που μεσολαβούσαν στην εξάντληση των SIV/HIV- ειδικά CD8 T κυττάρων και ήταν ο πρώτος που περιέγραψε το PD-1 ως μεσολαβητή της επιβίωσης των SIV/HIV- εδικών CD8 T κυττάρων.

Το 2005, εντάχθηκε στο επιστημονικό προσωπικό του Εργαστηρίου Ανοσολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων στο Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών. Η έρευνά του επικεντρώνεται στις δυναμικές των CD4 και CD8 Tκυττάρων σε επίπεδο ιστού και συγκεκριμένα στα θυλάκια λεμφαδένων που είναι μολυσμένα από τον ιό του HIV και SIV. Πρώτος περιέγραψε το φαινότυπο, τον εντοπισμό, το μοριακό προφίλ και τη δυναμική των Tfh CD4 T κυττάρων σε οξεία και χρόνια λοίμωξη από το SIV.

“Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι κατάλληλες ανοσοπαρεμβάσεις θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν και να προσανατολίσουν αυτά τα κύτταρα-δολοφόνους εναντίον των κυττάρων που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV, συμβάλλοντας έτσι στις προσπάθειες για την αποτελεσματική εξάλειψη του ιού”, δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη.

Ο Κωνσταντίνος Πέτροβας είναι αρθρογράφος σε πολλά επιστημονικά περιοδικά όπως το Journal of Experimental Medicine, το Blood, το Journal of Immunology, το Plos Pathogen και το Journal of Virology.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ