Στόχος του η ανάπτυξη θεραπείας για την Μεσογειακή Αναιμία
Έργα Ελλήνων

Στόχος του η ανάπτυξη θεραπείας για την Μεσογειακή Αναιμία

Ο Τζιμ Βαδόλας είναι επικεφαλής της Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπευτικής ομάδας στο Ερευνητικό Κέντρο για Παιδιά στο Murdoch. Κυρίως ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών στρατηγικών για την θαλασσαιμία και τις σχετικές αιμοσφαιρινοπάθειες.

Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στα Τμήματα της Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, και τη μεταδιδακτορική εκπαίδευση στο Ινστιτούτο Ερευνών για Παιδιά στο Murdoch.

Έχει παίξει σημαίνοντα ρόλο στην ανάπτυξη μοναδικών πόρων, νέων στρατηγικών εφαρμογών που χρησιμοποιούν βακτηριακό τεχνητό χρωμόσωμα (BACs) με στόχο την ανάπτυξη in vitro και in vivo β-θαλασσαιμία μοντέλων.
Επιπλέον, έχει διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για τη διευκόλυνση της παράδοσης και της χρωμοσωμικής ενσωμάτωσης συνδεόμενης με τους ανθρώπινους τόπους β-σφαιρίνης (> 200kb) σε ανθρώπινα αιμοποιητικά κύτταρα, με στόχο τη βελτίωση των στρατηγικών γονιδιακής θεραπείας και την αποφυγή μερικών προβλημάτων που συνδέονται με φτωχή έκφραση και τυχαία ενσωμάτωση.

Καθ ‘όλη την διάρκεια της καριέρας του, ο Δρ Βαδόλας έχει επιδείξει μια συνεχή δέσμευση για την παροχή ενός περιβάλλοντος που προωθεί την επιστημονική αριστεία και την οικονομική δυνατότητα υποστήριξης και ανάπτυξης εθνικών και διεθνών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, καθώς και νέων ερευνητών, στην επιστημονική σταδιοδρομία τους. Επίσης, επιβλέπει μεταδιδακτορικούς συνεργάτες, υποψήφιους διδάκτορες και αριστούχους φοιτητές.

Ο Τζιμ Βαδόλας είναι σήμερα μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Αυστραλασιανής Θεραπευτικής Γονιδιακής Κοινότητας. Είναι επίσης, μέλος της Επιτροπής Θαλασσαιμίας της Αυστραλίας, όπου εκπροσωπεί τους θαλασσαιμικούς ασθενείς και τις οικογένειές τους. Επιπλέον, συμμετέχει ενεργά σε εκστρατείες ευαισθητοποίησης της κοινότητας και συγκέντρωσης χρημάτων για την θαλασσαιμία μέσω των Murdoch Childrens, Thalassaemia Australia, Thalassaemia Society of New South Wales και The Greek Conference. Τέλος, είναι Επίτιμος Ερευνητής στο Τμήμα Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης.

Βραβεία:
2003-2005: Cooley’s Anemia Research Fellowship (USA)
2005-2009: NHMRC R D Wright Career Development Award (Aus)
2013- present: Vice President, Australasia Gene Therapy Society

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ