Ξεχώρισε για τη σκηνοθεσία του σε ταινίες μικρού μήκους
Έργα Ελλήνων

Ξεχώρισε για τη σκηνοθεσία του σε ταινίες μικρού μήκους

Ο Σωτήρης Δουνούκος είναι κινηματογραφιστής, σκηνοθέτης και παραγωγός. Είναι ευρέως γνωστός για τις μικρού μήκους ταινίες του “Un seul corps” (2014), “Mona Lisa” (2004) και την μεγάλου μήκους ταινία “Joe Cinque’s Consolation” (2015).

Ο Σωτήρης Δουνούκος μεγάλωσε στην Καμπέρα. Είναι απόφοιτος του Binger Institute, της Ολλανδίας, και της σχολής VCA School of Film and Television όπου και έλαβε το Outstanding Postgraduate Student Award.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Φεστιβάλ του Τορόντο το 2014 ο Δουνούκος με την ταινία του “A Single Body” (Un Seul Corps) κατάφερε να αποσπάσει το πρώτο βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους συναγωνιζόμενος κορυφαίους σκηνοθέτες όπως ο Claire Denis. Ένα χρόνο αργότερα η ταινία του κέρδισε το ίδιο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σίδνεϊ.

Κατά τη διάρκεια της βράβευσης οι κριτές έκαναν αναφορά στην εξαιρετική καταγραφή της αξίας της φιλίας, της ελπίδας και των προσδοκιών σε ένα ασυνήθιστα σκληρό και αυστηρό περιβάλλον και κόσμο. Στην ταινία συμμετείχαν επαγγελματίες ηθοποιοί αλλά και πραγματικοί εργάτες και μία διεθνή ομάδα από τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Αυστραλία. Το “A Single Body” (Un Seul Corps), διαδραματίζεται στα σφαγεία της πόλης και αφηγείται την ιστορία δύο φίλων μεταναστών, του David και του Wani, που δουλεύουν εκεί και ονειρεύονται να ανοίξουν μια μέρα το δικό τους σφαγείο. Μόνο που η άφιξη ενός καινούργιου εργάτη στο σφαγείο κι ένα απροσδόκητο γεγονός θα ανατρέψει τις ισορροπίες και θα βάλει το όνειρό τους σε κίνδυνο.

Οι ταινίες του έχουν προβληθεί σε περισσότερα από 180 φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο και έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία και καλές κριτικές.

Στις παλαιότερες ταινίες του συμπεριλαμβάνονται το “Mona Lisa”(2004), που απέσπασε το βραβείο Best Student Film στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Μελβούρνη και το “Paper & Sand” (2007).

Το 2011, κέρδισε την υποτροφία ACT Creative Arts Fellowship μέσω της οποίας κατάφερε να αναπτύξει μία σειρά από έργα με τη βοήθεια καθοδηγητών και της αγοράς.

“Η πρώτη μου ταινία μεγάλου μήκους είναι βασισμένη στο βιβλίο της Helen Garner, “Joe Cinque’s Consolation”. Το βιβλίο είναι βασισμένο σε αληθινή ιστορία, τη δολοφονία του Joe Cinque το 1997 από την τότε κοπέλα του Anu Singh. Όταν συνέβη αυτό ήμουν στο πρώτο έτος της νομικής σχολής και αυτή η ιστορία είναι πολύ γνώριμη σε μένα. Το βιβλίο αφηγείται τη σχέση του ζευγαριού και το φιλικό τους περιβάλλον. Η ταινία μου δεν στερείται συναισθημάτων, δεν είναι ασπρόμαυρη. Πιστεύω πως ο σκοπός των ταινιών είναι να προβάλλουν κάτι και να προκαλούν τα συναισθήματα των θεατών” δήλωσε.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ