Συνέβαλε στην ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων
Έργα Ελλήνων

Συνέβαλε στην ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων

Ο Ερωτόκριτος Κατσαβουνίδης είναι Διευθυντής Έρευνας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και αποτελεί μέλος της Επιστημονικής Ομάδας LIGO, μιας ομάδας επιστημόνων που προσφάτως, το Φεβρουάριο του 2016, επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά την ύπαρξη βαρυτικών κυμάτων, κάτι που είχε προβλέψει ο ίδιος ο Άλμπερτ Αϊνστάιν πριν από περίπου 100 χρόνια.

«Η περιγραφή αυτής της παρατήρησης (των βαρυτικών κυμάτων), περιγράφεται με πολύ όμορφο τρόπο στη γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, που σχηματίστηκε πριν 100 χρόνια, και αποτελεί το πρώτο τεστ της θεωρίας. Θα ήταν υπέροχο να βλέπαμε το πρόσωπο του Αϊνστάιν, αν μπορούσαμε να του το πούμε», λέει ο Rainer Weiss, ομότιμος Καθηγητής Φυσικής του ΜΙΤ.

Η έρευνα στην ομάδα LIGO διεξάγεται από τον επιστημονικό οργανισμό LIGO, ένα γκρουπ περισσότερων από 1000 επιστημόνων από πανεπιστήμια όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε 14 άλλες χώρες. Περισσότερα από 90 πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα αναπτύσσουν τεχνολογία ανίχνευσης και αναλύουν δεδομένα. Περίπου 250 φοιτητές συνεισφέρουν σημαντικά σαν μέλη στη συνεργασία αυτή. Υπάρχει συνεργασία με επιστήμονες από ιδρύματα όπως το Μax Planck, τα Πανεπιστήμια της Γλασκώβης, του Κάρντιφ, του Μπέρμινχαμ, και άλλων του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και του Πανεπιστημίου των Βαλεαρίδων Νήσων στην Ισπανία.

Ο Ερωτόκριτος Κατσαβουνίδης κατάγεται από τη Βέροια, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου πήρε το πτυχίο του το 1988. Έκανε το μεταπτυχιακό του και πάλι στη Φυσική το 1990 στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech), ενώ ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Φυσική το 1996, και πάλι στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech), με επιβλέποντα καθηγητή των Barry Barish.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στην αστροφυσική των βαρυτικών κυμάτων, τα μήκη κύματος, τη σωματιδιακή αστροφυσική καθώς και τη φυσική σχετικά με την κοσμική ακτινοβολία.

Όσον αφορά τις θέσεις του και την επαγγελματική του καριέρα, ο Ερωτόκριτος Κατσαβουνίδης ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής από το 1995 ως το 1996 στο Ιταλικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής και ερευνητής με την ομάδα Φυσικής Υψηλών Ενεργειών στο Caltech από το 1996 μέχρι το 2000. Από το 2001 ως το 2006 διετέλεσε αρχικά επίκουρος καθηγητής και αργότερα αναπληρωτής καθηγητής, από το 2006 ως το 2010, στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Από το 2010 ως σήμερα είναι Διευθυντής Έρευνας, επίσης στο ΜΙΤ.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 2

  1. Ο Ερωτόκριτος Κατσαβουνίδης ήταν και καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το 2010 έως το 2015.


  2. ΚΑΛΦΑΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Γεια σου Ερωτόκριτε. Παρακολουθώ τις επιτυχίες σου ανελλιπώς. Αρέσκομαι να λέω ότι ήσουν ο μαθητής μου, απ΄τον οποίο έμαθα πολλά καθώς και φίλος του πατέρα σου, του αξέχαστου Χαράλαμπου. Ο γιος μου ο Νίκος, σε συζήτηση με άλλους συναδέλφους του στο πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ, τους λέει ΄΄ναι μεν μου μιλούσε συνέχεια για τον Ερωτόκριτο τότε, αλλά για δέστε ποιος είναι΄΄, Να είσαι πάντα καλά και να μας δοξάζεις.


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ