Επικεφαλής σχεδιάστρια κοσμημάτων του ιαπωνικού οίκου Tasaki
Η Μέλανι Γεωργακοπούλου είναι μία από τις πιο διάσημες σχεδιάστριες κοσμημάτων στο κόσμο και επικεφαλής σχεδιασμού του ιαπωνικού οίκου κοσμημάτων Tasaki.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Ο πατέρας της είναι Έλληνας και η μητέρα της Γαλλίδα. Από νεαρή ηλικία θαύμαζε τα αρχαία κοσμήματα στα ελληνικά μουσεία και στα γαλλικά βιβλιοπωλεία. Άρχισε τις σπουδές της στο Ινστιτούτο Mokume στην Αθήνα όπου έμαθε τη τέχνη του αργυροχρυσοχόου και συνέχισε τις σπουδές της στη γλυπτική στο κολέγιο Royal College of Art στο Εδιμβούργο.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών της γνώρισε τον διάσημο Σουηδό σχεδιαστή κοσμημάτων Antoine Sandoz. Το καλοκαίρι εταξύ των δύο μεταπτυχιακών της στο κόσμημα, έκανε την πρακτική της στην ομάδα του Sandoz. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, εργάστηκε αποκλειστικά στον οίκο του, κάνοντας συνεργασίες με κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου. Συνέχισε να εργάζεται για τρία χρόνια μαζί του και μέχρι και σήμερα τον θεωρεί μέντορά της.
To 2010, η Μ. Γεωργακοπούλου πήρε μια δύσκολη απόφαση. Έπρεπε να διαλέξει αν θα συνεχίσει να εργάζεται για άλλους ή αν θα ιδρύσει τη δική της εταιρεία. Παρόλο που το ρίσκο ήταν μεγάλο, αποφάσισε πως άξιζε και έτσι άνοιξε το δικό της στούντιο στο Λονδίνο. Την ίδια χρονιά, αφού είχε ήδη πολλές γνωριμίες μέσω της επαγγελματικής της καριέρας συμμετείχε στην Εβδομάδα Μόδας στη Γαλλία.
Στην αρχή σχεδίαζε κοσμήματα για μικρές εταιρείες αλλά πολύ σύντομα οι δημιουργίες της εντυπωσίασαν τους μεγαλύτερους οίκους του κόσμου. Τότε αποφάσισε να ασχοληθεί με το μαργαριτάρι. Γοητεύτηκε από το πως οι πέρλες δημιουργούνται από τόσο μικρά όστρακα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα, χωρίς καμία επεξεργασία. Ήθελε να επαναπροσδιορίσει την ιδέα που είχε ο κόσμος για το μαργαριτάρι και να του δώσει, μέσω των κοσμημάτων της, μια πιο μοντέρνα εικόνα.
Το 2012 άρχισε τη συνεργασία της με τον διάσημο ιαπωνικό οίκο “Tasaki”. Τα κοσμήματα της πλέον εκτίθενται σε εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 2015 ορίστηκε επικεφαλής σχεδιασμού του οίκου.
«Τα μαργαριτάρια είναι εγγενώς γεμάτα αντιφάσεις: νεανική καθαρότητα και σοφία, λεπτότητα και επιμονή, ζωή και θάνατος. Στη δουλειά μου προσπαθώ να εκφράσω αυτές τις αντιφάσεις, η κάθετος στο όνομα M / G απεικονίζει πλήρως αυτή την αναζήτηση για να δούμε όχι μόνο κυριολεκτικά μέσα στα μαργαριτάρια, αλλά και μεταφορικά, για να τα απελευθερώσουμε. Έχω θέσει ως στόχο να δώσω στα μαργαριτάρια νέα ζωή ως ένα ευπροσάρμοστο υλικό με μια ισχυρή αισθητική που “σπάει” τις παραδόσεις και γίνεται μέρος του σύγχρονου πολιτισμού. “