Επικεφαλής Στρατηγικής Ανάπτυξης στην αυτοκινητοβιομηχανία της Audi
Έργα Ελλήνων

Επικεφαλής Στρατηγικής Ανάπτυξης στην αυτοκινητοβιομηχανία της Audi

Η Ευστρατία Ζαφειρίου είναι επικεφαλής Στρατηγικής Ανάπτυξης στην αυτοκινητοβιομηχανία της Audi. Έχει υπάρξει υπεύθυνη Στρατηγικής ανάπτυξης και στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Κίνα, ενώ πριν από αυτό είχε εργαστεί στην Volkswagen σαν ερευνήτρια στα συστήματα ισχύος (Researcher Powertrain Development).

Γεννήθηκε το 1968 στη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής. Σπούδασε Μηχανολόγος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1987 ως το 1992, ενώ από το 1993 ως το 1998 πραγματοποίησε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης, με θέμα «Θερμοδυναμική και Στροβιλομηχανές». Το 1992 είχε κερδίσει υποτροφία Erasmus ενός εξαμήνου για το ίδιο Πανεπιστήμιο.

Για τρία χρόνια (1993-1996) εργάστηκε στο κομμάτι των Μηχανολογικών Εφαρμογών στην εταιρεία ESGmbH  στο Baden-Baden, ενώ το 1998 ξεκινά να στέλνει σε επιχειρήσεις και πανεπιστήμια το βιογραφικό της προκειμένου να βρει μια θέση εργασίας. Στη Γερμανία έγινε δεκτή σε εταιρείες όπως η Mercedes, η Opel, η BMW και η Volkswagen. Τελικά επέλεξε την τελευταία, εργαζόμενη εκεί για δύο χρόνια, από το 1998 ως το 2000 ως ερευνήτρια στο κομμάτι της ανάπτυξης συστημάτων ισχύος, όπου συνεργάστηκε με την ομάδα που κατασκεύασε τη δωδεκακύλινδρη μηχανή του μοντέλου phaeton. Το όνομα του αυτοκινήτου προήλθε από τον Φαέθοντα, τον γιο του Ήλιου κατά την Ελληνική μυθολογία.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2002, η Ζαφειρίου μεταπηδά από τη Volkswagen στην Audi, όπου τον Απρίλιο γίνεται βοηθός του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας για περίπου δύο χρόνια. Το 2004 έγινε Διευθύντρια του τμήματος έρευνας αγοράς, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και το 2008. Εκείνη τη χρονιά ήρθε μια ακόμα μεγάλη επαγγελματική καταξίωση, αφού ανέλαβε τη στρατηγική ανάπτυξη για το εργοστάσιο της Κίνας, μένοντας στη θέση αυτή μέχρι και το 2012. Για τα επόμενα δύο χρόνια αναλαμβάνει τη θέση της επικεφαλής Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Παραγωγής του εργοστασίου της Audi, ενώ από το 2014 ως και σήμερα είναι Επικεφαλής Στρατηγικής Ανάπτυξης (στο κομμάτι Modular Manufacturing).

«Δεν επενδύει η Ελλάδα στο ανθρώπινο δυναμικό, ούτε και στις ίδιες τις επιχειρήσεις. Έτσι όλοι θέλουν να μπουν στο Δημόσιο. Λείπει το εύφορο έδαφος για ν’ ανθήσουν οι Έλληνες επιστήμονες. Η ελληνική μας προέλευση και ταυτότητα είναι προσόν στο εξωτερικό. Καθώς δεν είμαστε συνηθισμένοι σε ιδανικές συνθήκες στη χώρα μας, όσο αντίξοες κι αν είναι οι καταστάσεις έξω, μας τρέφουν» τονίζει η Ζαφειρίου σε συνέντευξή της στην Καθημερινή.

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ