Ανέπτυξε το πρώτο αιματολογικό τεστ που «ανιχνεύει» την επιλόχεια κατάθλιψη
Έργα Ελλήνων

Ανέπτυξε το πρώτο αιματολογικό τεστ που «ανιχνεύει» την επιλόχεια κατάθλιψη

Ο Δημήτρης Γραμματόπουλος είναι Καθηγητής Μοριακής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Warwick. Κατέχει την έδρα Μοριακής Ιατρικής στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Coventry και Warwickshire NHS Trust και είναι Σύμβουλος στην Κλινική Βιοχημεία στα προαναφερθέντα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία. Ο τομέας που ειδικεύεται αφορά τη μοριακή ενδοκρινολογία και την ανακάλυψη βιολογικών δεικτών σχετικών με ασθένειες της εγκυμοσύνης.

Η επιλόχεια κατάθλιψη (PPD ή και PND) είναι ένας τύπος κλινικής κατάθλιψης που μπορεί να επηρεάσει και τα δύο φύλα μετά τη γέννηση του τέκνου. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν θλίψη, χαμηλή ενέργεια, αλλαγή στη συμπεριφορά στον ύπνο και τη διατροφή, μειωμένη ερωτική επιθυμία, κρίσεις που συνοδεύονται από κλάμα, αγωνία και ευερεθιστότητα.

Η έρευνα του με την επιστημονική του ομάδα απέδειξε ότι μια γενετική παραλλαγή στο DNA μπορεί να οδηγήσει στον πενταπλασιασμό της πιθανότητας να υποφέρουν οι γυναίκες από επιλόχεια κατάθλιψη. Η εργασία του, που δημοσιεύθηκε στο Journal Psychiatric Research, βασίστηκε σε μια πρόσφατη μελέτη (2013) πάνω σε 200 εγκύους. Ο ίδιος με την ομάδα του από τα τμήματα Μαιευτικής και Βιοχημείας ανακάλυψαν ότι μια μεγάλη πλειοψηφία γυναικών που ανέπτυξαν επιλόχεια κατάθλιψη είχαν τουλάχιστον μία από τις δύο μοριακές «υπογραφές» -γενετικές παραλλαγές- που αυξάνουν τον κίνδυνο της ασθένειας.

«Μέχρι στιγμής οι γυναίκες πάνε στον γενικό ιατρό τους μόνο όταν τα συμπτώματα είναι ήδη βαριά. Αυτή η νέα μέθοδος θα βοηθήσει στο να αναγνωρίσουμε την ασθένεια, να παράσχουμε έγκαιρη υποστήριξη και αν είναι απαραίτητο, θεραπεία, και ακόμη και πρόληψη. Αυτή η καινοτόμος έρευνα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας νέας μεθόδου για τον ασθενή. Είναι ένα υπέροχο παράδειγμα του πώς η προσωποποιημένη έρευνα μπορεί να διαμορφώσει τον τρόπο που προσφέρουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», προσθέτει ο Καθηγητής Γραμματόπουλος. Μάλιστα, ισχυρίζεται πως θα μπορούσε να προσφέρει το τεστ αυτό με κόστος 30-40 λίρες, αλλά το κόστος θα μπορούσε να μειωθεί ακόμα περισσότερο, στις 10 λίρες, αν η διαδικασία ελέγχου αυτοματοποιηθεί.

Ο πατέρας του Δημήτρη ήταν στρατιωτικός ιατρός και σίγουρα αυτό επηρέασε τη μελλοντική καριέρα του. Ο ίδιος γεννήθηκε το 1966 στις Σέρρες και πήγε σχολείο στο 1ο Γυμνάσιο Σερρών (1978-1983). Πήρε το πτυχίο Χημείας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1983-1989) και στη συνέχεια έφυγε από την Ελλάδα το 1990.

Εκπαιδεύθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο Νιουκάσλ, στο Μπρίστολ και υπήρξε μέλος στο Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Το 1998 έγινε μέλος στο Wellcome Trust του Πανεπιστημίου Γουόργουικ, μια θέση που κράτησε για 10 χρόνια, παραλλήλως με τον κλινικό του ρόλο σαν Σύμβουλος στην Κλινική Βιοχημεία στα Κλινικά Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Coventry και Warwickshire NHS Trust. Για πρώτη φορά εισήγαγε την ανάλυση DNA για μοριακή διάγνωση το 2002.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ