Πολυβραβευμένη συνθέτης και συγγραφέας
Έργα Ελλήνων

Πολυβραβευμένη συνθέτης και συγγραφέας

Η Γκρασιέλα Παρασκευαΐδη, είναι συγγραφέας, συνθέτης και αρθρογράφος και ευρέως γνωστή για το έργο και το ταλέντο της σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γεννήθηκε την 1η Απριλίου του 1940 στο Μπουένος Άιρες και έχει ελληνική καταγωγή. Σπούδασε μουσική στο Conservatorio Nacional de Música στο Μπουένος Άιρες, όπου και ήταν μαθήτρια του Roberto García Morillo.  Το 1965-66, έχοντας λάβει υποτροφία παρακολούθησε μαθήματα στο Centro Latinoamericano de Altos Estudios Musicales (CLAEM) του Ινστιτούτου Torcuato Di Tella στο Μπουένος Άιρες μαζί με τους Gerardo Gandini και Ιάννη Ξενάκη. Από το 1968 έως και το 1971, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη σύνθεση με τον Wolfgang Fortner στη σχολή  Freiburger Musikhochschule. Το 1984, η διάσημη συνθέτης έμεινε στο Βερολίνο λόγω του Προγράμματος για Καλλιτέχνες στο οποίο και ήταν προσκεκλημένη.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, η Παρασκευαΐδη εργάστηκε στο Εθνικό Πανεπιστήμιο στο Μοντεβιδέο ως καθηγήτρια από το 1985 έως και το 1992 αλλά και ως συνθέτης. Τακτικά έδινε διαλέξεις και σεμινάρια σε Ινστιτούτα μουσικής στη Λατινική Αμερική (Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία, Ουρουγουάη) και στην Ευρώπη (Αυστρία, Γερμανία, Ελλάδα, Σουηδία, Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο).

Οι συνθέσεις της έχουν βραβευτεί στην Αργεντινή από το Fondo Nacional de las Artes και από το Δήμο του Μπουένος Άιρες, στη Γερμανία από την Ακαδημία των Τεχνών του Βερολίνου και στην Ουρουγουάη από το Juventudes Musicales. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε συναυλίες και φεστιβάλ σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική.

Από το 1975, η πολυβραβευμένη συνθέτης γράφει δοκίμια με αντικείμενο τη σύγχρονη μουσική της Λατινικής Αμερικής, αρκετά από τα οποία έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα περιοδικά όπως το Pauta, το Revista Musical Chilena και το MusikTexte. Από το 1990 και για εννέα συναπτά έτη ήταν η εκδότης του ετήσιου περιοδικού World New Music Magazine. Από το 1992 εργάζεται  για το λεξικό Komponisten der Gegenwart.

Η Παρασκευαΐδη είναι η συγγραφέας δύο βιβλίων του “La obra sinfónica de Eduardo Fabini” (1992) και του “Luis Campodónico, compositor” (1999)  και συνεκδότης του www.latinoamerica-musica-net

Από το 1975 έως και το 1989 ήταν μέλος στο Cursos Latinoamericanos de Música Contemporánea (CLAMC). Είναι μέλος Núcleo Música Nueva de Montevideo και του  Sociedad Uruguaya de Música Contemporánea.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

 1. Πνευματικός Αγγελος

  Σήμερα άκουσα για Σας από τον κύριο Όχονος Νόντα Θεσσαλονίκης
  Είμαι απο τη Χαλκίδα. Η γυναίκα μου από την κωνσταντινούπόλη..Είμαι επίτιμος Αντιστράτηγος και πρώην Βουλευτής Ευβοίας με τη Ν.Δημοκρατία. Επί δικτατορίας αντέδρασα και δικάστηκα 12 χρόνια καθειρξη Έμεινα σε κλειστές φυλακές 6 χρόνια..
  Θα ήθελα να επικοινωήσω μαζί σας (όχι για θεμα ιατρικό)
  Ένα μπορείτε Και έχετε χρόνο στείλτε μου παρακαλώ το email σας
  Ευχαριστώ


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ