Επιταχύνει τη διαδικασία ανακάλυψης αντικαρκινικών φαρμάκων
Έργα Ελλήνων

Επιταχύνει τη διαδικασία ανακάλυψης αντικαρκινικών φαρμάκων

Ο Δημήτρης Ηλιόπουλος είναι Διευθυντής του Κέντρου Συστημάτων Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου UCLA, το οποίο είναι ένα από τα κορυφαία κέντρα δημιουργίας φαρμάκων υψηλής τεχνολογίας. Είναι επίσης καθηγητής Γαστρεντερολογίας και πεπτικών ασθενειών στο UCLA. Έχει εκτενή εμπειρία στην ανάπτυξη και χρήση υψηλής τεχνολογίας και στις προσεγγίσεις των βιολογικών συστημάτων.

Γεννήθηκε στη Λάρισα, όμως μεγάλωσε στον Βόλο. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Βιολογίας. Συνέχισε τις σπουδές του στην Βιοϊατρική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Το 2006 πηγαίνει ως μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Τμήμα Βιολογικής Χημείας και Μοριακής Φαρμακολογίας στο Harvard και στο εργαστήριο του Kevin Struhl, παγκοσμίως γνωστού καθηγητή Μοριακής Γενετικής.

Το 2010 γίνεται βοηθός καθηγητή στο Τμήμα Ανοσολογίας Καρκίνου και AIDS του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Dana-Farber και στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσοβιολογίας του Harvard.

Στο εργαστήριο χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες, όπως η βιοπληροφορική και βιομηχανική, ώστε να επιταχυνθεί η εύρεση νέων φαρμάκων για τους καρκίνους ήπατος και παγκρέατος.

Η πρωτοποριακή μεθοδολογία του, κατάφερε να επιταχύνει τη διαδικασία ανακάλυψης φαρμάκων. Ο Έλληνας ερευνητής ενδιαφέρεται να εφαρμόσει αυτές τις στρατηγικές, προκειμένου να προσδιοριστούν νέοι θεραπευτικοί παράγοντες εναντίον διαφορετικών γαστρεντερικών ασθενειών συμπεριλαμβανομένων των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου και του παχέος εντέρου, του ήπατος και του παγκρέατος.

Με βάση τη μεθοδολογία αυτή σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο ετών έχουν καταφέρει να βρουν δύο καινούργια φάρμακα για τον καρκίνο του ήπατος και του παγκρέατος.

Η έρευνα του αποκάλυψε πως η μετφορμίνη, ένα αντιδιαβητικό φάρμακο, πολεμά τα καρκινικά βλαστικά κύτταρα. Τα δεδομένα της έρευνάς του, οδήγησαν σε κλινικές δοκιμές σε όλο τον κόσμο, συνδυάζοντας χημειοθεραπεία με τη μετφορμίνη.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ