Ο επιστήμονας πίσω από το θαύμα της συνθετικής βιολογίας
Ο Αριστείδης Πατρινός είναι ο γενετιστής πίσω από τη δημιουργία των πρώτων συνθετικών βακτηριδιακών κυττάρων στο J. Craig Venter Institute των Ηνωμένων Πολιτειών.
Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1947 και αποφοίτησε με άριστα από την Αμπέτειο Σχολή του Καϊρου το 1965. Σπούδασε μηχανολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Αθήνα από όπου αποφοίτησε το 1970. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Μηχανική των Ρευστών και στην Αστροναυτική στο Πανεπιστήμιο Northwestern των ΗΠΑ (Ph.D. 1975).
Υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Rochester (1975-1976) και ερευνητής σε θέματα κλιματικών αλλαγών στα Ερευνητικά Κέντρα Oak Ridge National Laboratory (1976-1980) του Τενεσσί και Brookhaven National Laboratory (1980-1988) της Νέας Υόρκης.
Από το 1988 έως το 2006 διετέλεσε Αναπληρωτής Διευθυντής του τμήματος Βιολογικής και Περιβαλλοντικής Έρευνας του Υπουργείου Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών, έχοντας στην εποπτεία του τις ερευνητικές δραστηριότητες του τομέα της μικροβιακής έρευνας, της δομικής Βιολογίας, της πυρηνικής Ιατρικής καθώς και της παγκόσμιας περιβαλλοντικής αλλαγής. Από αυτή την στρατηγικής σημασίας θέση, διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος για την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος.
Το 2006 έγινε Πρόεδρος της εταιρείας Synthetic Genomics οι δραστηριότητες της οποίας επικεντρώνονται στην βιοτεχνολογία, στην ανάπτυξη της συνθετικής βιολογίας, σε ιατρικές εφαρμογές και στον τομέα της ενέργειας για την παραγωγής βιοκαυσίμων. Το Νοέμβριο του 2012 ανέλαβε Αναπληρωτής Διευθυντής στο κέντρο CUSP (Center for Urban Sciences and Progress) στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Ο ελληνικής καταγωγής ερευνητής είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιριών στην Ελλάδα και την Αμερική και έχει λάβει πλήθος βραβείων, χρυσών μεταλλίων και τιμητικών διακρίσεων μεταξύ των οποίων είναι και τρεις από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.