Ανακάλυψε σπάνια έκρηξη σουπερνόβα
Έργα Ελλήνων

Ανακάλυψε σπάνια έκρηξη σουπερνόβα

Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος είναι μεταπτυχιακός φοιτητής και ερευνητής στο Ινστιτούτο Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ. Εντόπισε μία από τις πιο ισχυρές και φωτεινές εκρήξεις σούπερνοβα (υπερκαινοφανών άστρων), που έχουν ποτέ παρατηρηθεί στο σύμπαν.

Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αποφάσισε να συνεχίσει με τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πόρτσμουθ της Βρετανίας. Το αντικείμενο των σπουδών του είναι η Αστροφυσική υπερκαινοφανών και η Κοσμολογία. Η έρευνα του επικεντρώνεται στην έρευνα και μελέτη εξωτικών/φωτεινών σούπερνοβα εκρήξερων, που είναι 10 δισεκατομμύρια φορές πιο φωτεινές από τον Ήλιο. Από τον Ιούνιο 2012 ασχολείται με την Έρευνα Σκοτεινής Ενέργειας (Dark Energy Survey), ως μέλος του Supernova Working Group.

Την ανακάλυψη του ανακοίνωσε στις 25 Ιουνίου 2014 σε συνέδριο της Βασιλικής Εταιρείας Αστρονομίας στην ίδια βρετανική πόλη. Ο Έλληνας ερευνητής εντόπισε την έκρηξη σε έναν μακρινό γαλαξία, σε απόσταση περίπου 7,8 δισεκατομμυρίων ετών φωτός. Η αστρική έκρηξη, με την ονομασία DES13S2cmm, ήταν τόσο φωτεινή που εύκολα «έσβηνε» τους περισσότερους γαλαξίες του σύμπαντος και η λάμψη της ήταν ορατή τουλάχιστον επί ένα εξάμηνο.

Οι εκρήξεις σούπερνοβα είναι κατακλυσμικά γεγονότα που συνήθως προκαλούνται από τη βαρυτική κατάρρευση ορισμένων μεγάλων άστρων και το συμβάν μπορεί να είναι -επί εβδομάδες- από εκατό εκατομμύρια έως μερικά δισεκατομμύρια φορές πιο λαμπρό από τον Ήλιο μας.

Όμως, πρέπει να τονίσουμε πως οι φωτεινές σούπερνοβα, όπως αυτή που ανακάλυψε,  αναγνωρίζονται ως ξεχωριστή κατηγορία μόλις τα τελευταία 5 χρόνια. Αυτές οι κοσμικές εκρήξεις είναι 10-50 φορές πιο φωτεινές στο αποκορύφωμά τους από τον κανονικό τύπο των υπερκαινοφανών και, σε αντίθεση με άλλες σουπερνόβα, η προέλευσή τους παραμένει ένα μυστήριο ακόμα.

«Λιγότερες από 40 τέτοιες σούπερνοβα έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα και ποτέ δεν περίμενα να βρω μία από αυτές μελετώντας τις πρώτες εικόνες της «Έρευνας Σκοτεινής Ενέργειας». Καθώς είναι τόσο σπάνιες, κάθε νέα ανακάλυψη φέρνει μαζί της νέες δυνατότητες κατανόησης του φαινομένου ή περισσότερες εκπλήξεις» δήλωσε ο Έλληνας ερευνητής.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ