Το πρώτο foodie ξενοδοχείο στον κόσμο
Επιχειρώ

Το πρώτο foodie ξενοδοχείο στον κόσμο

Το «Ergon House» είναι το πρώτο ξενοδοχείο παγκοσμίως που έχει προσανατολιστεί γύρω από το ποιοτικό φαγητό και απευθύνεται σε ένα κοινό που έχει μεγάλη απαίτηση από τη γεύση στο πιάτο, το ποτό και τον καφέ του. Είναι ουσιαστικά μια αγορά, που όμως διαφέρει από τις άλλες, μιας και στους ορόφους πάνω από αυτήν, υπάρχουν δωμάτια διαμονής.

Πρόκειται για ένα νέο, πρωτοποριακό εγχείρημα, όπου το φαγητό συνδυάζεται με τη φιλοξενία και απευθύνεται στις ανάγκες του νέου, σύγχρονου, γαστρονομικού ταξιδιώτη. Τέσσερις όροφοι, 38 δωμάτια, χώροι με θέμα το φαγητό, κοινόχρηστες κουζίνες για workshops, κάβα, μπαρ και γυμναστήριο. Κεντρικός άξονας του σχεδιασμού είναι η αναφορά στην παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική την οποία, μαζί με τη διακόσμηση, επιμελούνται οι Θεσσαλονικείς Urban Soul Project και οι αδελφοί Δούζη.

 

 

Οι Γιώργος και Θωμάς Δούζης, τρίτη γενιά στην αγορά των τροφίμων, έγιναν γνωστοί με τα μοντέρνα μπακάλικα-εστιατόρια ERGON. Το 2004, με συνεργασίες με μικρούς Έλληνες παραγωγούς, φτιάχνοντας μια σειρά προϊόντων με το δικό τους brand σε μοντέρνες συσκευασίες, αγαπήθηκαν για την ποιότητα και την απλότητά τους, ενώ αναπτύχθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Σκιάθο, Λευκάδα, Ρόδο, Χαλκιδική, Λονδίνο και Βρυξέλλες.

Πλέον, έχουν 13 καταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό και 1200 παραδοσιακά προϊόντα από περισσότερους από 150 παραγωγούς. Το Ergon έχει γίνει ένα παγκόσμιο όνομα στη μεσογειακή κουζίνα και την ελληνική κουζίνα με τη δυναμική του επιλεγμένου περιεχομένου υψηλής ποιότητας, την έντονη αισθητική και τη δέσμευσή του να καλλιεργήσει και να προωθήσει τους μικρούς και έντιμους τοπικούς παραγωγούς.

 

Πηγή: manofstatus.com

 

Τα δύο αδέλφια μαζί με τους Κώστα Καρατζά και Νίκο Γκέρο, Ελληνοαυστραλό επιχειρηματία, στα τέλη του 2017, έμαθαν πως υπήρχε κατάλληλος χώρος στην Αθήνα για να δημιουργηθεί η αντίστοιχη αγορά του Ergon της Θεσσαλονίκης. Παρ’ όλα αυτά, το σχέδιο αυτό μπορούσε να υλοποιηθεί μόνο αν το κτίριο γινόταν εμπορικό κέντρο, κάτι που απορρίφθηκε αμέσως.

Μέσα από τη ζύμωση ιδεών, προέκυψε εκείνη ενός foodie ξενοδοχείου που θα συνδύαζε τόσο μια αξέχαστη εμπειρία στο φαγητό όσο και τη διαμονή. Με αυτήν, κέρδισαν στον διαγωνισμό της Πανγαία για τη χρήση του κτιρίου και τελικά το απέκτησαν κάνοντας την καλύτερη προσφορά. Ακολούθησαν επενδύσεις που ξεπέρασαν τα 2 εκατ. ευρώ και η μεταμόρφωση πέτυχε. Το πρωτοποριακό ξενοδοχείο άνοιξε τις πύλες του τον Μάρτιο του 2019.

 

 

Στη Μητροπόλεως 23, εκεί που παλαιότερα στεγαζόταν το Ινστιτούτο Θερβάντες, το δικό τους όνειρο με όνομα «Ergon House» έγινε πραγματικότητα σε συνεργασία με την ομάδα του ξενοδοχείου «The Modernist» στη Θεσσαλονίκη. Ρόλος του είναι να αποτελεί ένα πραγματικό σπίτι σε διάταξη ξενοδοχείου και οτιδήποτε μπορεί να κάνει κανείς στην οικία του, αλλά δεν έχει τον χρόνο, τη διάθεση ή τα απαιτούμενα υλικά, μπορεί να τα κάνει πλέον στον συγκεκριμένο χώρο.

Τα 3.600 τ.μ. στεγάζουν διαφορετικές «αγορές» και δραστηριότητες. Το γυάλινο αίθριο από όπου πλημμυρίζει το φυσικό φως εντυπωσιάζει, όπως και οι αστικοί αγρότες που θερίζουν έναν κατακόρυφο κήπο, απέναντι από μια τοιχογραφία από τον παγκοσμίως γνωστό καλλιτέχνη γκράφιτι, INO. Το σταθερό σημείο του περιστρεφόμενου κόσμου του «Ergon House» είναι μια 200ετής ελιά, ένα ιερό σύμβολο ειρήνης και φιλίας, που έχει ρίζες στην αρχαία ελληνική παράδοση και μυθολογία.

 

 

Από τα τραπέζια γύρω του, ο επισκέπτης γίνεται θεατής της δραστήριας ημέρας της Αγοράς, ενώ το άρωμα του φρέσκου ψωμιού που βγαίνει από τον φούρνο με τα ξύλα ανακατεύεται με εκείνο του φρέσκου ​​καβουρδισμένου καφέ. Το «Ergon House» έχει την υψηλότερη εκτίμηση για τον καφέ και συνεργάζεται με τους βραβευμένους Taf Roasters στην Αθήνα, μιας και ως αναβάτες του 3ου Κύματος Καφέ, οι Taf είναι είναι διεθνώς γνωστοί για την παροχή της υψηλότερης ποιότητας πράσινου καφέ ως χειροποίητο προϊόν, από τη φάρμα στο φλιτζάνι.

Το μέρος που όλοι όσοι αγαπούν τα μυρωδικά και βότανα θα ήθελαν να επισκεφθούν βρίσκεται στον κατακόρυφο κήπο που καλύπτει τη μία πλευρά του 25μ αίθριου. Τα φυτά λαμβάνουν το φυσικό φως της ημέρας και φροντίζονται σύμφωνα με εξειδίκευση πάνω στην υδροπονία. Εκεί, καλλιεργούνται εποχιακά αρωματικά βότανα, όπως ρίγανη, βασιλικός, δεντρολίβανο, μαρούλι, ντοματίνια, τα οποία συλλέγονται από τον κήπο και προσφέρονται στους επισκέπτες.

 

 

Στα αριστερά, βρίσκεται το ψαράδικο με τα πιο φρέσκα θαλασσινά αλλά και τις παρασκευές, όπως φιλέτα και σουβλάκια. Η επιλογή των πιο φρέσκων συστατικών για το μαγείρεμα είναι πάντα η προτεραιότητα του «Ergon House», μιας και γνωρίζει πως ακόμα και οι απλούστερες συνταγές μπορούν να αποδειχθούν αριστουργήματα όταν χρησιμοποιούνται τα σωστά συστατικά.

Λίγο πιο δίπλα, στο κρεοπωλείο υπάρχουν κυρίως ντόπια κρέατα, νωπά και ωρίμανσης, και prime cuts, που έρχονται τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Όπως γράφει και στην ιστοσελίδα του το «Ergon House», η Ελλάδα μπορεί να είναι γνωστή κυρίως για τη θάλασσα, τα θαλασσινά και τα νησιά της, όμως υπάρχει και μια άλλη πλευρά, με τα βουνά, τα μικρά απομονωμένα χωριά και τις συνταγές με βάση το κρέας στη βόρεια κουζίνα. Και δεδομένου ότι όλα αρχίζουν από τις πρώτες ύλες, οι υπεύθυνοι θέλουν να διατηρήσουν αυτές τις παραδοσιακές μεθόδους και τεχνικές κρέατος και να τις μεταδώσουν στις μελλοντικές γενιές.

 

 

Προχωρώντας στο βάθος, κάποιος θα βρει τον χώρο για τη λιανική πώληση τυριών και αλλαντικών, ενώ τριγύρω στα ράφια, τα προϊόντα ντελικατέσεν και τα απολύτως χρηστικά, όπως γάλα, χυμό ντομάτας, μακαρόνια ή όσπρια κ.ο.κ. Η υπερμεγέθης τοιχογραφία με λαογραφικά στοιχεία ζεσταίνει τον χώρο και του δίνει έναν αυθεντικό τόνο ελληνικότητας.

 

 

Στην Αγορά, φιλοξενούνται πάνω από 3.000 κωδικοί τόσο από τυποποιημένα τρόφιμα, ποτά και αναψυκτικά, καθώς και αναμνηστικά και είδη κουζίνας. Σχεδόν όλα είναι παραγωγής Ελλήνων αγροτών, κτηνοτρόφων και παραγωγών, ενώ πολλά από αυτά φέρουν τo trademark της Ergon ή έχουν το brand «Η Γιαγιά», τα παραδοσιακά προϊόντα των Αδελφών Πέτρου.

 

 

Ο επισκέπτης, ανεξάρτητα από τι διάθεσή έχει για φαγητό, μπορεί να βρει αυτό που θέλει στην Αγορά και να εξερευνήσει τους χώρους μαγειρέματος που βρίσκονται σε κάθε όροφο. Μπορεί να ετοιμάσει οποιαδήποτε συνταγή σε μια από τις πλήρως εξοπλισμένες κοινόχρηστες κουζίνες ή να κάνει το τραπέζι στους ντόπιους φίλους του προσκαλώντας τους σε ένα σπιτικό δείπνο, που σερβίρεται στο κοινόχρηστο τραπέζι που φιλοξενεί έως και δώδεκα άτομα.

 

 

Ακόμα, ο επισκέπτης μπορεί να έχει το φαγητό του έτοιμο από έναν σεφ του Ergon, που βρίσκεται εκεί για να μοιράζεται τις ικανότητες και το πάθος του για τη μεσογειακή και την ελληνική κουζίνα με τους καλεσμένους. Οι σεφ προσφέρουν και μαθήματα μαγειρικής για άτομα ή ομάδες που διαμένουν στο ξενοδοχείο ή είναι εξωτερικοί επισκέπτες. Ο ρομαντισμός και το τελετουργικό της οργάνωσης ενός τραπεζιού δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί και η συμμετοχή στο ταξίδι της προετοιμασίας επιτρέπει σε ζευγάρια, οικογένειες ή ομάδες φίλων να αφήσουν για λίγο στην άκρη τους περισπασμούς και να συμμετέχουν στις απλές απολαύσεις της στιγμής.

Το μενού του «Ergon House» αντικατοπτρίζει το ήθος και το όραμα του, όντας απλό αλλά εκλεπτυσμένο και φέρνοντας στο τραπέζι τις υπέροχες ελληνικές γεύσεις, τη μεσογειακή φιλοξενία και το κέφι. «Μας αρέσει ο όρος «sobremesa» που δίνουν οι Ισπανοί μας ξάδελφοι στον χρόνο που επεκτείνεται γύρω και μετά από ένα γεύμα και ξοδεύεται σε συζήτηση, χαλάρωση και παράταση της χαράς του παλαιότερου κοινωνικού τελετουργικού» γράφουν στο site τους.

 

 

Το foodie hotel έχει προνοήσει και για όσους δε θέλουν να σπάσουν το καθημερινό πρόγραμμα γυμναστικής τους ή θέλουν να γυμναστούν. Στον δεύτερο όροφο, υπάρχει γυμναστήριο που προσφέρει διαδρόμους τρεξίματος, ποδήλατο γυμναστικής, elliptical trainer, πάγκο προπόνησης, TRX και μπάλες ισορροπίας.

Το «Ergon House» περιλαμβάνει ακόμα τον χώρο του μπαρ, το οποίο ολοκληρώθηκε με τη βοήθεια του γνωστού διακεκριμένου αθηναϊκού μπαρ, The Clumsies. Το κελάρι του αποθηκεύει μια εκλεπτυσμένη επιλογή από ελληνικά κρασιά και ένα σύνολο χειροποίητων μπυρών, διαθέσιμο για αγορά ή απόλαυση στην Ergon Agora, καθώς και στο δωμάτιο του κάθε επισκέπτη.

 

 

Φιλοδοξία του «Ergon House» είναι οι άνθρωποι της γεύσης να το δουν σαν το σπίτι τους στην Αθήνα και να κάνουν πράγματα εκεί. Ο Θωμάς Δούζης εξηγεί πως η φιλοξενία ξεκινάει και τελειώνει στο φαγητό. Όλα τα δωμάτια περιλαμβάνουν πρωινό, το οποίο θα είναι α λα καρτ στο εστιατόριο της Αγοράς, εκεί που το τρώει ένας ντόπιος, όπου θα μπορεί ο επισκέπτης να ψωνίσει τα πράγματα που ψωνίζει ο ντόπιος για το σπίτι του, να πιει τον καφέ του και να ανοίξει το laptop του ανάμεσα στους κατοίκους της πόλης. Είναι ένα κέντρο φαγητού στο οποίο μπορεί να περάσει κανείς ολόκληρη την ημέρα του και να ζήσει σαν Αθηναίος έστω και για λίγες μέρες ή ώρες.

Η λιανική πώληση είναι ουσιώδης παράγοντας στη σκέψη των αδελφών Δούζη. Επιθυμούν να γίνει ο συγκεκριμένος χώρος ένας τόπος συνάντησης των τουριστών, των ανθρώπων που διαμένουν εκεί κοντά, αλλά και των υπόλοιπων που δουλεύουν στο κέντρο και, γυρνώντας στο σπίτι τους, θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να ψωνίσουν τα χρειώδη δίχως το άγχος του αν θα προλάβουν το σούπερ μάρκετ της συνοικίας τους ανοικτό.

 

 

Ολοκληρώνοντας αυτή την ολιστική εμπειρία φιλοξενίας που βασίζεται στα θεμέλια της ελληνικής κουζίνας, το Ergon House προσφέρει σύγχρονους χώρους διαμονής σε τρεις ορόφους πάνω από την Αγορά. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν τέσσερα μεγέθη, με προνομιακή πρόσβαση στις κοινόχρηστες κουζίνες και σαλόνια, στο γυμναστήριο και στην πανοραμική βεράντα στον τελευταίο όροφο. Οι χώροι είναι μια συνεργασία με κορυφαίους ντόπιους σχεδιαστές και καλλιτέχνες, ένα αφιέρωμα στην Ελλάδα που παρουσιάζεται ποτέ στα φυσικά υλικά, στην παραδοσιακή τέχνη και τις αναφορές στη λαϊκή γλώσσα, σε συνδυασμό με μια ισχυρή σύγχρονη γραμμή. Τα μεγάλα παράθυρα με διπλά τζάμια προσκαλούν όλο το θέαμα και αποκλείουν τον θόρυβο και επικεντρώνονται στον Παρθενώνα, στην πόλη ή την Αγορά.